Primul român condamnat pentru terorism va primi despăgubiri de 3.000 de euro

CEDO a decis, marţi, ca statul român să plătească 3.000 de euro lui Dragoş Ciupercescu pentru condiţii improprii de detenţie. Acesta este primul român care a fost condamnat pentru terorism, după ce a rănit cinci elevi de la Liceul „Jean Monnet” folosind o grenadă.

3402 afișări
Imaginea articolului Primul român condamnat pentru terorism va primi despăgubiri de 3.000 de euro

Primul român condamnat pentru terorism va primi despăgubiri de 3.000 de euro

„Cazul viza plângeri privind condiţiile necorespunzătoare de detenţie. Domnul Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 şi a fost reţinut în diverse condiţii până la eliberarea sa condiţionată în 2016.

În acea perioadă, a făcut plângeri legate de condiţiile improprii ale detenţiei sale, invocând supraaglomerarea şi lipsa încălzirii în închisoarea din Giurgiu, în ianuarie 2009, apoi la închisoarea Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015. Judecătorul a decis în favoarea lui Ciupercescu, însă nu a stabilit nicio compensaţie. Ca urmare a plângerii privind supraaglomerarea, el a fost încarcerat într-o celulă mai spaţioasă din Jilava din martie 2015.

Domnul Ciupercescu s-a plâns instanţelor civile că a fost expus la fum de ţigară în timp ce a fost transportat la audierile curţii în dosarul său şi în timp ce aştepta la sălile de judecată; de faptul că nu a putut comunica online cu soţia sa care locuia în Italia; şi de faptul că trebuia să informeze autorităţile asupra tuturor membrilor familiei pe care dorea să îi sune, argumentând încălcarea confidenţialităţii telefoanelor. Curtea i-a respins toate plângerile, cu excepţia celei cu privire la comunicarea online, unde a recunoscut o încălcare a drepturilor acestuia, din lipsă de reglementări în acest sens.

Pe baza articolului 3 care face referire la tratamentul inuman sau degradant din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, domnul Ciupercescu s-a plâns de condiţiile detenţiei sale din închisorile Giurgiu şi Jilava. A fost constatată încălcarea acelui articol în cazul detenţiei de la Giurgiu şi Jilava în perioada iulie 2012 - martie 2015.

Decizia: 3.000 euro”, potrivit unui comunicat de presă de marţi pe site-ul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Pe 6 noiembrie 2002, Dragoş Ciupercescu a detonat pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet” din Capitală una dintre grenadele sustrase, rănind cinci elevi şi degradând unele bunuri. Pe 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă, pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, dar care nu a explodat.

Magistraţii militari arătau atunci că, în ambele cazuri, acesta a urmărit uciderea unor persoane prin detonarea muniţiei respective.

Ciupercescu a fost angajat, în perioada 6 ianuarie 1997 – 1 martie 1999 pe baza unui contract, ca militar în cadrul unei unităţi aparţinând Ministerului Apărării, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

În februarie 2007, Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de detenţie de către ÎCCJ, setinţa fiind definitivă. În 2016, magistraţii Tribunalului Ilfov au admis, solicitarea de eliberare condiţionată făcută de acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici