Primul test cu elicopterul Black Hawk pentru situaţii de urgenţă, în prezenţa şefilor IGAV şi DSU

Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu inspectorul general al Inspectoratului General de Aviaţie, general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, au mers în Polonia, la prima decolare a elicopterului Black Hawk de intervenţii în situaţii în urgenţă, care va ajunge şi în România.

1090 afișări
Imaginea articolului Primul test cu elicopterul Black Hawk pentru situaţii de urgenţă, în prezenţa şefilor IGAV şi DSU

Hepta

Şeful DSU, dr. Raed Arafat, alături de inspectorul general al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, au mers, joi, în Polonia, la invitaţia firmei producătoare de elicoptere medii-grele Black Hawk pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, care va furniza României 6 astfel de aparate de zbor, conform acordului cadru semnat în anul 2021.

Vizita a avut ca obiectiv principal asistarea la prima decolare a elicopterului Black Hawk de intervenţii în situaţii în urgenţă, respectiv, primul test pe care îl execută un astfel de aparat de zbor gândit şi proiectat pentru salvarea de vieţi omeneşti, în situaţii complexe.

În timpul vizitei au fost prezentate în detaliu caracteristicile tehnice dar şi funcţiile deţinute de aceste aparate de zbor, care odată intrate în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., vor contribui la creşterea calităţii de răspuns în situaţii de urgenţă şi oferirea unui serviciu de calitate, la standarde înalte, tuturor cetăţenilor.

De asemenea, au fost discutate aspecte legate de stadiul de realizare a proiectului privind livrarea celor 6 aparate de zbor, ele fiind în acest moment în curs de fabricaţie. În acelaşi timp, în cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii pentru o eventuală semnare privind achiziţia unui alt elicopter (al şaptelea elicopter mediu-greu Black Hawk) care ar fi destinat mai multor tipuri de intervenţii pe specificul atribuţiilor Ministerului Afacerilor Interne.

Detaliile privind semnarea contractului subsecvent de achiziţie a celui de al şaptelea elicopter mediu-greu, tot prin fonduri europene nerambursabile, se vor discuta în perioada care urmează.

„Având în vedere dotarea de ultimă generaţie a aparatelor de zbor, personalul structurilor IGAv a parcurs deja un stagiu de pregătire în Statele Unite ale Americii, fiind astfel finalizate cursurile teoretice şi instrucţia pe simulator. Totodată, pregătirea personalului va continua cu probele practice, în vederea familiarizării cu tehnica specifică”, a transmis, joi, DSU.

În cursul ultimului an, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile aflate în coordonare, IGSU şi IGAv au încheiat contracte pentru livrare de echipamente şi tehnică de intervenţie în situaţii de urgenţă care depasesc ca sumă 400 milioane Euro, finanţate în proporţie de 85% din fondurile UE nerambursabile.

În de 9 noiembrie 2021, prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviaţie având calitatea de partener, a semnat un acord cadru în valoare de aprox. 270 mil de euro fără TVA, care asigură, în primă etapă, finanţarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generaţie. Elicopterele vor fi configurate pentru operaţiuni terestre şi pentru operaţiuni maritime, iar dotarea tehnică va permite derularea unor acţiuni complexe de identificare şi recunoaştere în teren, acţiuni de stingere a incendiilor, de căutare-salvare, de evacuare personal, de transport personal şi materiale, de asistenţă medicală pentru victime multiple şi evacuare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici