PRIVATIZAREA OLTCHIM: Diaconescu a venit cu o maşină cu bani la Ministerul Economiei

Negocierile dintre Dan Diaconescu şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pe tema privatizării combinatului Oltchim Râmnicu-Vălcea (OLT) sunt din nou suspendate. Dan Diaconescu a venit la Ministerul Economiei cu o maşină cu banii pentru salariile angajaţilor Oltchim, însă jandarmii care asigură paza instituţiei nu permit accesul autovehiculului în parcare.

7125 afișări
Imaginea articolului PRIVATIZAREA OLTCHIM: Diaconescu a venit cu o maşină cu bani la Ministerul Economiei

Dan Diaconescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE 18:55 - Diaconescu a venit cu o maşină cu bani la Ministerul Economiei. Maşina nu este lăsată să intre în parcare

Diaconescu s-a aflat într-o maşină a unei firme de transport valori, care a oprit în mijlocul Bulevardului Victoriei, întrucât jandarmii care asigură paza Ministerului Economiei nu îi permit accesul în parcare.

El a venit cu banii de la o agenţie bancară.

Diaconescu a fost întâmpinat de un cetăţean care i-a spus: "Circarule, nu te-ai săturat să faci circ? Vrei sa fii preşedinte, circarule?".

În spatele maşinii în care se afla Diaconescu s-a format pentru scurt timp un ambuteiaj.

Dan Diaconescu a ieşit din maşina de transport valori şi spune că speră să se găsească o soluţie astfel încât banii pe care i-a adus să fie transferaţi în conturile Oltchim pentru plata salariilor angajaţilor. Diaconescu se află acum în sediul Ministerului Economiei.

Banii au rămas în maşina de transport de valori, care a fost mutată pe trotuar pentru a nu mai îngreuna circulaţia rutieră.

UPDATE 17:20 - Ministrul Economiei şi cel al Finanţelor au o nouă discuţie cu Ponta privind situaţia de la Oltchim

Ministrul Economiei şi cel al Finanţelor au venit la sediul Guvernului, pentru a avea o nouă discuţie cu premierul Victor Ponta legat de situaţia de la Oltchim.

UPDATE 15:30 - Diaconescu: Avem o răsturnare de situaţie. Domnul Chiţoiu şi-a cerut scuze în numele Guvernului pentru acuzaţiile care mi-au fost lansate

Dan Diaconescu a declarat că până în prezent nu au avut loc "discuţii reale" privind preluarea acţiunilor la Oltchim şi că va acţiona statul în judecată dacă va fi eliminat de la negocieri.

El a afirmat totuşi că a avut loc "o schimbare de situaţie" şi că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi-a cerut scuze în numele Guvernului pentru acuzaţii aduse lui Diaconescu.

"Avem o răsturnare de situaţie. În ultima oră şi jumătate am fost în biroul domnului Chiţoiu, care ne-a primit cu maximă amabilitate. Noi am cerut această întâlnire, negocierile intraseră într-un oarecare impas", a afirmat Diaconescu.

UPDATE 15:25 - Ministrul Administraţiei şi Internelor: Dacă Diaconescu avea de transportat sacii cu euro, solicita maşini de la MAI

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat luni că nu face parte din "telenovela Dan Diaconescu", glumind că, dacă acesta ar fi avut de transportat saci cu euro la Oltchim, ar fi solicitat de la MAI maşini pentru un astfel de transport.

Întrebat dacă Diaconescu a solicitat serviciile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru luni, ministrul a spus că el nu face parte din "telenovela Dan Diaconescu", care, "probabil, astăzi (luni - n.r.) o să se încheie".

"Ca să fac o glumă (...) dacă avea de transportat saci cu euro astăzi, solicita maşini care pot să execute un astfel de transport", a spus Duşa.

Ministrul a mai spus că va face comentarii despre Oltchim după încheierea acestui "episod". "Când o să se termine acest episod, probabil o să fac şi eu comentarii, dar care să vizeze strategia Oltchim, nu ce face Dan Diaconescu", a spus Duşa.

UPDATE 14:45 - Avocat al lui Dan Diaconescu: Nu e o condiţie să semnăm luni contractul, putem vira banii până la anul

Contractul dintre Dan Diaconescu şi Ministerul Economiei privind transferul pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim nu are termen limită de semnare luni, 1 octombrie, iar banii vor putea fi viraţi până în 14 februarie 2013, afirmă Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii patronului OTV.

"Data de 1 octombrie 2012 nu este dată limită pentru semnarea contractului", a afirmat Fenechiu.

Fenechiu a adăugat că negocierile sunt într-o "pauză tehnică, pentru redactarea documentelor".

UPDATE 12:30 - Negocierile dintre Dan Diaconescu şi OPSPI sunt din nou suspendate

Negocierile dintre Dan Diaconescu şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pe tema privatizării combinatului Oltchim Râmnicu-Vălcea (OLT) sunt din nou suspendate, întrucât patronul OTV nu a prezentat dovada că dispune de banii pentru cumpărarea acţiunilor.

Negocierile dintre cele două părţi au fost întrerupte sâmbătă şi duminică, dar au fost reluate luni, la ora 9.00.

La ora 11.00 Diaconescu a declarat, la ieşirea din sediul Ministerului Economiei, că discuţiile sunt întrerupte.

UPDATE 09:45 - Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop, au venit la sediul Guvernului luni dimineaţa, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia Oltchim.

UPDATE 09:30 - Peste 500 de angajaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează din nou, luni, pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii aşteptând "un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce priveşte privatizarea".

Salariaţii solicită plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea producţiei şi demisia preşedintelui sindicatului, Mihai Diculoiu, pe una dintre pancarte fiind scris "DICU-ROIU".

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, a declarat că oamenii aşteaptă un răspuns privind privatizarea, susţinând că este nevoie de bani pentru repornirea instalaţiilor.

El a mai spus că managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, este la Bucureşti "pentru deblocarea sumelor necesare avansului pe august".

"Aşteptăm azi (n.r. - luni) un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce priveşte privatizarea, dacă avem sau nu un nou patron. Aflăm asta la ora 24.00, dacă nu, intrăm în administrare specială. A fost o perioadă de incertitudini, de mâine vom şti ce avem de făcut, dar părerea mea este că discuţiile dintre cele două părţi sunt ireconciliabile, asta e părerea mea. Este ziua în care trebuie lămurite treburile, privatizarea este un aspect, dar avem nevoie de bani pentru repornirea instalaţiilor. Repornirea este necesară, nu putem continua cu combinatul închis, aceasta e părerea noastră. Şi mai aşteptăm banii pe august şi septembrie, se vorbeşte şi azi cu băncile, dl Radu Olaru, managerul interimar e la Bucureşti pentru deblocarea sumelor necesare avansului pe august. Dacă privatizarea «va cădea» şi vom intra în administrare specială şi aşteptăm ca promisiunea ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, care a anunţat, miercuri, că Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor şi repornirea combinatului să se materializeze", a declarat liderul protestatarilor, Corneliu Cernev.

Cernev a mai afirmat că marţi se va întruni şi Consiliul de Administraţie al combinatului.

Peste 300 de salariaţi ai Oltchim au protestat şi vineri, pentru a treia zi consecutiv, pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii.

Dan Diaconescu a declarat, sâmbătă, că va aduce luni trei milioane de euro, "în saci", pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi că a prezentat OPSPI o variantă de finanţare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank.

El a spus că va scoate luni cele trei milioane de euro din conturile sale deschise la OTP Bank şi îi va da salariaţilor înainte de eventuala semnare a contractului cu OPSPI, dacă Guvernul va găsi o soluţie legală în acest sens.

În plus faţă de cele 45 de milioane de euro din oferta pentru pachetul majoritar de acţiuni al combinatului, există o posibilă finanţare de 91 de milioane de dolari, prin Eximbank, a declarat Diaconescu.

El a spus că şeful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a cerut vineri seara să ateste existenţa banilor printr-un extras de cont în original, autentificat, dar că acesta este imposibil de adus până la finalul week-end-ului, şi că de altfel reprezentanţii Oficiului nu au dorit să continue negocierile în zilele de sâmbătă şi duminică.

Diaconescu a afirmat că s-a întâlnit sâmbătă la un hotel din Bucureşti cu reprezentanţi ai unor investitori şi cu persoane care ar urma să administreze Oltchim, aceştia sfătuindu-l să nu semneze contractul pentru Oltchim în condiţiile cerute de OPSPI.

Diaconescu a mai arătat că la un moment dat în timpul negocierilor Vulpescu şi-a deschis laptopul şi i-a întrebat pe participanţi ce muzică vor să asculte, punând piese cântate de Tudor Gheorghe, Ilie Micolov şi AC/DC.

Vineri seara Diaconescu a susţinut că Guvernul a transmis că nu poate continua negocierile pentru contractul de vânzare a acţiunilor Oltchim atât timp cât nu se face dovada că există suma de 45 de milioane de euro pentru preluarea titlurilor.

Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Presa a relatat joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici