Procesele din instanţe pot fi organizate prin videoconferinţă şi după starea de urgenţă? Ce spun judecătorii

  • Instanţele au organizat, în starea de urgenţă, unele şedinţe de judecată prin videoconferinţă
  • Magistraţii spun că măsura a fost binevenită pentru a fi limitată răspândirea noului coronavirus
  • Judecătorii atrag atenţia că extinderea acestei organizări a proceselor după expirarea stării de urgenţă trebuie tratată cu multă precauţie
2014 afișări
Imaginea articolului Procesele din instanţe pot fi organizate prin videoconferinţă şi după starea de urgenţă? Ce spun judecătorii

Procesele din instanţe pot fi organizate prin videoconferinţă şi după starea de urgenţă? Ce spun judecătorii

Forţate de epidemia de coronavirus, sunt instanţe din ţară au fost nevoite să organizeze şedinţe de judecată prin videoconferinţă. Doi magistraţi cu care am discutat spun că, deşi online-ul a intrat în instanţă, digitalizarea sistemului judiciar trebuie abordată din mai multe unghiuri.

„Ca judecător care iubeşte sala, deci şi interacţiunea cu colegii avocaţi, nu aş înclina către o continuare a judecării cauzelor prin videoconferinţă. S-a întâmplat şi s-a realizat lucrul acesta la Tribunalul Bucureşti având în vedere situaţia atipică în care ne-am aflat cu toţii. Singura modalitate în care ne-am putut proteja sănătatea noastră, a părţilor, a fost videoconferinţa”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Mădălina Afrăsinie, preşedintele Secţiei a VI-a Civilă de la Tribunalul Bucureşti.

„Credeţi-mă, o şedinţă de judecată prin videoconferinţă nu are aceeaşi dinamică precum o şedinţă de judecată în care avocaţii sunt faţă în faţă cu judecătorii. Dar este binevenită, am putut să salvăm foarte multe chestiuni ce ţin de procedură”, mai punctează judecătoarea Afrăsinie.

La rândul său, Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), a spus într-un interviu pentru MEDIAFAX că şedinţele de judecată prin videoconferinţă „ridică numeroase probleme, de la respectarea efectivă a drepturilor procesuale ale persoanelor şi comunicarea efectivă şi directă între judecător şi părţi, până la rolul justiţiei în societate şi încrederea cetăţeanului în aceasta”.

„Şedinţele on line pun probleme reale şi în raporturile dintre justiţiabil-avocat, cum ar fi asigurarea deplină a confidenţialităţii client-avocat sau efectivitatea apărării. De asemenea, avocaţii italieni au ridicat recent problema stocării datelor de către deţinătorii platformelor utilizate în video-conferinţe.

În concluzie, folosirea video-conferinţelor în cadrul judecăţii este necesară în timpul unor situaţii excepţionale, precum cea în care ne aflăm acum, însă extinderea acesteia după expirarea stării de urgenţă trebuie tratată cu multă precauţie”, spune Dana Gîrbovan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici