Procuror care a fost şi asociat la o firmă, găsit în incompatibilitate de ANI

Procurorul Mihnea Constantin Nicolaescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, care a avut, din 2002 până în 2011, şi calitatea de asociat al unei firme, a fost găsit în incompatibilitate de Agenţia Naţională Anticorupţie (ANI).

181 afișări
Imaginea articolului Procuror care a fost şi asociat la o firmă, găsit în incompatibilitate de ANI

Procuror care a fost şi asociat la o firmă, găsit în incompatibilitate de ANI (Iâmagine: Laszlo Mihaly/ Mediafax Foto)

Nicolaescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 mai 2004 - 27 noiembrie 2011, întrucât a deţinut, simultan, funcţiile de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, Bucureşti (1 mai 2004 - noiembrie 2011), procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov (noiembrie 2011 - prezent), cât şi calitatea de asociat în cadrul SC D.R.M. COMPACT SRL (29 august 2002 - 27 iulie 2011).

Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 101 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "funcţia de [...] procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior" şi ale art. 102, lit. b) şi c) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora "magistraţilor le este interzis [...] să aibă calitatea de asociat, membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare sau financiare, companii naţionale, societăţi naţionale ori regii autonome; să desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin persone interpuse".

Totodată, el a încălcat dispoziţiile art. 5, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, potrivit cărora "funcţiile de [...] procuror [...] sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi a Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii" şi art. 8, alin. (1), lit. a) şi c) din Legea nr. 303/2004, potrivit cărora "[...] procurorilor le este interzis: să desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse; [...] să aibă calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control sau societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome".

Procurorul a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. El a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici