Procurorii Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicolae Marin, audiaţi la cererea lor de Inspecţia Judiciară. Aceştia o reclamă pe şefa DNA că se implică în anchete şi face presiuni/ Kovesi a semnat ordinele de revocare a celor trei procurori

Procurorii Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicoale Marin vor fi audiaţi, miercuri, de Inspecţia Judiciară, după ce a inspectori au ajuns mai multe sesizări privind scandalul din DNA.

1737 afișări
Imaginea articolului Procurorii Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicolae Marin, audiaţi la cererea lor de Inspecţia Judiciară. Aceştia o reclamă pe şefa DNA că se implică în anchete şi face presiuni/ Kovesi a semnat ordinele de revocare a celor trei procurori

Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicolae Marin, audiaţi de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară a fost sesizată de cei trei magistraţi, susţinând că procurorul şef al DNA se implică în anchete şi că face presiuni, exemplul dat fiind dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor dintr-o şedinţa a DNA, în cadrul căruia li s-a cerut efectuarea testului cu detectorul de minciuni.

Şi procurorul şef al DNA a sesizat inspectorii după apariţia respectivelor înregistrări dar şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea Mihaelei Iorga şi a lui Doru Ţuluş, procurorii din CSM dând aviz favorabil solicitării. După ce documentele vor ajunge la DNA, şeful instituţiei va semna ordinul de revocare.

Laura Codruţa Kovesi a semnat ordinele de revocare a procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a semnat, miercuri, ordinele de revocarea a procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş, după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil solicitarea.

Şedinţa procurorilor din CSM, în care s-a avizat revocarea, a fost secretă, la cererea şefei DNA, Kovesi precizând că are legătură cu două dosare aflate în curs.

După ce a avut loc audierea lor în cadrul Secţiei de procurori, cei doi magistraţi au făcut mai multe precizări legate de motivele revocării lor.

Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru motivul că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”.

Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei whatsapp.

„S-a întâmplat să primesc un denunţ pe email şi care a fost fotografiat şi transmis pe whatsapp.(...) Codul de procedură penală prevede că denunţul poate fi formulat sub orice formă: o adresă, un memoriu, un denunţ, o declaraţie. El trebuie să fie scris, semnat personal şi poate fi transmis pe orice formlă: pe fax, pe mail, prin poştă, printr-un avocat, deci nu văd nicio cauză de nulitate”, a spus Moraru Iorga.

Procurorul a adăugat că a mai existat un precedent în acest sens.

„Un alt denunţ formulat de doamna Udrea Elena Gabriela într-un alt dosar, împotriva doamnei Codruţa Kovesi, a urmat acelaşi curs. A fost înregistrat de către procurorii de caz în dosarul pe care îl instrumentau. S-a dispus apoi disjungere, s-a instrumentat dosarul şi apoi a fost clasat. Nu a fost nicio problemă nici cu privire la modalitatea de înregistrare a denunţului, nici cu privire la circuitul acestuia şi nici nu a fost invocat de doamna procuror şef în refera”, a completat Mihaela Moraru Iorga.

În cazul lui Doru Ţuluş, revocarea a fost cerută de şefa DNA pentru că există „suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

Mai exact, lui Doru Ţuluş i se reproşează faptul că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale către un om de afaceri - Mihai Rotaru. Ulterior, Rotaru a fost implicat într-unul dintre dosarele ANRP şi a fost trimis în judecată, alături de fostul lider al PDL Ioan Oltean.

„În cererea de revocare nu se scrie că eu nu am fost la acea vânzare, nu l-am văzut în viaţa mea pe Rotaru. A fost soţia mea acolo. Noi am avut atunci nevoie urgentă şi am pierdut jumătate. Practic, vânzarea a fost la jumătate, 70 la sută plus dobânzi pe an şi întârzieri. (...) Era o frenezie, nu pot să îmi dau seama. A fost un fel de frenezie a magistraţilor de a şi le vinde (drepturile litigioase salariale - n.red.). Unii au reuşit, alţii nu au reuşit şi erau persoane care se ocupau cu aşa ceva. Deci nu l-am văzut niciodată pe Rotaru, a fost o afacere pe care noi am desfăşurat-o în pagubă, nu aveam dosare cu el, am verificat eu, eram şef de secţie. L-am informat pe Daniel Morar, am făcut şi o adresă la contabilitate cu CNP-ul cumpărătorului ca să fie totul în regulă, am trecut în declaraţia de avere cu o eroare materială vădită, adică că scrie 2012 şi vânzare în 2010, care s-a speculat aici”, a explicat Ţuluş, după ce a ieşit de la Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici