Procurorul Marcel Sâmpetru a ţinut o adevărată lecţie despre tehnicile de interceptare. Fostul şef de la SIPI Ilfov Mihai Vlad a ars probele incomode

Fostul procuror Marcel Sâmpetru a ţinut, la un moment dat, "o adevărată lecţie despre tehnicile de interceptare" şi despre cum se realizează ele, în vreme ce fostul şef de la SIPI Ilfov Mihai Vlad, după ce a aflat că urmează să fie percheziţionat, a ars probe care îl puteau incrimina, arată DNA.

1334 afișări
Imaginea articolului Procurorul Marcel Sâmpetru a ţinut o adevărată lecţie despre tehnicile de interceptare. Fostul şef de la SIPI Ilfov Mihai Vlad a ars probele incomode

Procurorul Marcel Sâmpetru a ţinut o adevărată lecţie despre tehnicile de interceptare. Fostul şef de la SIPI Ilfov Mihai Vlad a ars probele incomode (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, pe judecătoarea Georgeta Barbălată şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, că aceştia au folosit metode evidente şi conspirative de ascundere a faptelor pentru care erau cercetaţi.

Astfel, arată anchetatorii în documentul citat, Sâmpetru "a ţinut o adevărată lecţie despre tehnicile de interceptare".

"Degeaba bagă telefonul în geantă…telefoanele dacă le ţii se iau de la unul la altul, dacă ţi-a dat o autorizaţie pe numărul de la un telefon şi tu mai ai încă trei cartele… şi dacă zici că i-ai scos bateria la ăsta…şi ălălaltu îl laşi aşa…Du haina la recepţie, pune-le acolo şi ai terminat. Singura modalitate, că-l ascunzi, că-l bagi, că-i dai drumul în chiuvetă, scoţi bateriile şi atunci gata", le-ar fi spus el celor prezenţi.

Procurorii anticorupţie detaliază şi modul conspirativ în care a procedat fostul şef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, după ce judecătoarea Georgeta Barbălată l-a anunţat că este vizat de o percheziţie a anchetatorilor.

"Imediat după dialogul cu inculpata Barbălată, Cristian Alexandru Puşcaş (unul dintre denunţătorii din dosar - n.r.) i-a transmis lui Mihai Vlad conţinutul discuţiei cu aceasta. Urmare a acestui eveniment, Vlad Mihai şi-a schimbat radical comportamentul, manifestând o stare de agitaţie marcată", notează procurorii DNA, care arată, în continuare, că "primul lucru pe care l-a făcut după ce a fost înştiinţat că urmează a face obiectul unor percheziţii a fost să-i predea lui Puşcaş Alexandru Cristian un memory stick şi două telefoane mobile, ale căror cartele le-a distrus înainte de remiterea aparatelor, şi să se deplaseze de îndată acasă, împreună cu acesta, unde şi-a parcat maşina la o distanţă de două blocuri faţă de imobilul în care locuieşte şi şi-a închis telefonul mobil".

Procurorii mai notează că, de la momentul aflării veştilor cu iz judiciar, Mihai Vlad a început să comunice cu procurorul Sâmpetru prin intermediul denunţătorului Puşcaş, pe care îl trimitea la fostul magistrat pentru a-i transmite solicitările sale de întâlnire.

"Vlad a decis că trebuie să ia legătura cu George Bălan, însă, temându-se că este supravegheat, l-a rugat pe Puşcaş să-i comunice acest lucru. Puşcaş Alexandru Cristian a acceptat şi s-a dus la adresa indicată de Vlad ca fiind a lui Bălan şi l-a găsit pe acesta în parcare. I-a transmis dorinţa lui Vlad de a se vedea, însă i s-a răspuns că «nu este cazul»", arată procurorii, care mai arată că, "ulterior, Puşcaş s-a reîntâlnit cu Vlad Mihai, la sediul societăţii Midocar, şi i-a adus la cunoştinţă ce a spus Bălan".

Anchetatorii mai precizează în rechizitoriu că, în 20 iulie 2012, Alexandru Cristian Puşcaş a făcut un denunţ adresat DNA, în care a relatat evenimentele petrecute în 10 iulie 2012, privindu-i pe judecătoarea Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, şi şi-a exprimat acordul de a colabora pentru dovedirea celor afirmate.

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea de la ICCJ Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror şi consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici