Procurorul Paul Petrovan revine la DNA când îi încetează detaşarea la MAI

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, miercuri, cererea de detaşare a lui Paul Nicolae Petrovan la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a fi numit prefect al Capitalei, acesta urmând să revină la DNA când îi încetează detaşarea.

858 afișări
Imaginea articolului Procurorul Paul Petrovan revine la DNA când îi încetează detaşarea la MAI

Procurorul Paul Petrovan revine la DNA când îi încetează detaşarea la MAI (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Oficiali ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat pentru MEDIAFAX că ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Secţiei pentru procurori a fost suplimentată cu cererea de detaşare a procurorului Paul Nicolae Petrovan la Ministerul Afacerilor Interne, solicitare care a fost aprobată.

Potrivit unor surse din Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorul Paul Nicolae Petrovan a înaintat o cerere de detaşare la Ministerul Afacerilor Interne, care a fost avizată de procurorul şef al DNA.

Potrivit Legii privind statutul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune detaşarea magistraţilor, numai cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice.

Detaşarea este cuprinsă între şase luni şi trei ani, dar poate fi prelungită pentru o durată de până la trei ani, o singură dată. După încetarea detaşării, magistratul revine la postul deţinut anterior, potrivit Legii 303/2004.

În perioada detaşării, judecătorii şi procurorii îşi păstrează calitatea de magistraţi şi beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru personalul detaşat. Când salariul şi celelalte drepturi băneşti prevăzute pentru funcţia în care este detaşat magistratul sunt inferioare celor de care acesta beneficiază în calitatea sa de magistrat, el îşi păstrează indemnizaţia de încadrare lunară şi celelalte drepturi băneşti ale funcţiei de magistrat pe care o deţine.

Guvernul a decis să o retragă pe Georgeta Gavrilă din postul de prefect al municipiului Bucureşti şi să îl numească în acest post pe Paul Nicolae Petrovan, au declarat surse oficiale, decizie care confirmă informaţiile transmise anterior de agenţia MEDIAFAX.

La solicitarea presei, premierul Victor Ponta a confirmat informaţia şi a precizat că acesta este procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, cerând şi obţinând aprobarea de la Consiliul Superior al Magistraturii.

"S-a dat aprobarea de către CSM şi va fi instalat ca prefect al Bucureştiului, da", a spus Ponta.

El a adăugat că acesta va fi reprezentantul Guvernului în Bucureşti.

"Este magistrat, a discutat cu ministrul de Interne şi este dispus să îşi asume o funcţie dificilă, cea de prefect de Bucureşti, are toată pregătirea profesională şi are şi avizul CSM, mai mult ce ar trebui să îl recomande ?", a mai afirmat Ponta.

Din decembrie 2013, Paul Nicolae Petrovan este procuror militar şef serviciu la Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni asimilate sau în legătură directă cu infracţiunile de corupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Georgeta Gavrilă nu este membru al vreunui partid politic, dar beneficiază de sprijinul PNL.

Ea a fost numită prefect în Bucureşti în mai 2012, imediat după instalarea Guvernului USL, după ce anterior, din 2005, lucrase ca secretar general al Ministerului Apărării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici