Procurorul-şef DNA, Codruţa Kovesi, reacţie la autodenunţul lui Ghiţă care o vizează: Teza de doctorat îmi aparţine în totalitate şi nu am plagiat

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, referitor la acuzaţiile deputatului Sebastian Ghiţă, că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat, potrivit unui comunicat de presă.

4394 afișări
Imaginea articolului Procurorul-şef DNA, Codruţa Kovesi, reacţie la autodenunţul lui Ghiţă care o vizează: Teza de doctorat îmi aparţine în totalitate şi nu am plagiat

Kovesi: Teza de doctorat îmi aparţine în totalitate şi nu am plagiat

"Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor", a precizat procurorul-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Procurorul-şef DNA aminteşte că instituţia pe care o conduce a sesizat, în acest an, atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cât şi Consiliul Superior al Magistraturii referitor la luările de poziţie anterioare ale lui Sebastian Ghiţă, în care acesta a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care nmi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General.

Parlamentarul susţine că procurorul-şef DNA avea cunoştinţă de cele întâmplate.

"În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Mai mulţi demnitari ai statului român împreună cu mine. Dânsa (Laura Codruţa Kovesi - n.r.) avea cunoştinţă de ceea ce făceam noi (...) Acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat că Laura Codruţa Kovesi a ameninţat un demnitar al statului român că va fi arestat dacă se vor relua verificările privind teza sa de doctorat.

"În 2016, doamna Kovesi şi-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative şi să sune la un demnitar român şi să-l ameninţe că dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat vor fi arestări. Sunt constrâns de riscul ca respectivul demnitar să spună nu, eu doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educaţiei, poate fi un om cu o altă funcţie înaltă... Telefoanele operative nu se înregistrează. Acolo se discută şi secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi (...) Am avut informaţii, dar nu probe, din 2014. Astăzi vă confirm că ştiam că Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat şi că s-a alergat prin ţară după nişte semnături'", a declarat Traian Băsescu la România TV.

Mihnea Costoiu nu a putut fi contactat, până la ora transmiterii ştirii, pentru un punct de vedere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici