Procurorul şef Nelu Carpen şi avocatul Adrian Zamfirachi rămân în arest, a decis ICCJ

Şeful Parchetului Judecătoriei Buftea, Nelu Carpen, şi avocatul Adrian Zamfirachi rămân în arest, după ce instanţa supremă a respins, joi seară, contestaţiile la decizia de prelungire a mandatelor lor de arestare preventivă.

200 afișări
Imaginea articolului Procurorul şef Nelu Carpen şi avocatul Adrian Zamfirachi rămân în arest, a decis ICCJ

Procurorul şef Nelu Carpen şi avocatul Adrian Zamfirachi rămân în arest, a decis ICCJ (Imagine: Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, joi, recursurile făcute de Nelu Carpen şi de Adrian Zamfirachi împotriva deciziei din 11 iunie a Curţii de Apel Bucureşti, prin care le-au fost prelungite mandatele de arestare preventivă în dosarul în care sunt cercetaţi pentru corupţie.

Unul dintre avocaţii prim-procurorului de la Parchetul Judecătoriei Buftea, Nelu Carpen, suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii, a anunţat, joi, că faza de anchetă în cazul clientului său s-a încheiat şi că de vineri procurorii anticorupţie încep prezentarea materialului de urmărire penală în acest caz.

Avocatul lui Carpen a argumentat că, de vreme ce faza de anchetă a fost finalizată, cel pe care îl apără nu mai poate reprezenta niciun pericol, pentru că toate probele procurorilor au fost administrate, iar acesta a fost suspendat din funcţia de prim-procuror.

Apărătorul lui Zamfirachi a susţinut că "este grav că unui infractor de ordin comun i se respectă prezumţia de nevinovăţie şi chiar i se aplică şi atuuri în plus, pe când în cazul intelectualilor, al magistraţilor, funcţiile acestora atrag cu sine obligativitatea de a sta la închisoare", făcând referire la alţi doi inculpaţi din acest dosar, respectiv la Dumitru Cojocaru şi Mihai Vişan.

La rândul său, procurorul Nelu Carpen a exclus implicarea penală a faptelor sale şi a afirmat că acuzaţiile care i se aduc sunt forţate, recunoscând că pentru unele dintre ele ar fi putut fi cercetat disciplinar, sancţiunea maximă fiind aceea de a fi exclus din magistratură.

Avocatul Adrian Zamfirachi a arătat că el a renunţat la ideea de libertate, că ştie în ce direcţie se îndreaptă cazul, încheind prin a spune că nu va rezista acestui proces, motiv pentru care şi-a întocmit şi testamentul, pe care i l-a lăsat celei cu care urma să se însoare în cazul în care nu ar fi fost arestat.

Instanţa supremă a respins contestaţiile lui Carpen şi Zamfirachi, menţinând decizia Curţii de Apel Bucureşti de prelungire a mandatelor de arestare în cazul acestora.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Buftea, Nelu Carpen, şi avocatul Adrian Zamfirachi au fost arestaţi în 23 aprilie. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Nelu Carpen de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi de favorizarea infractorului, iar pe Adrian-Richartt Zamfirachi, avocat în Baroul Bucureşti, de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă.

Potrivit DNA, Nelu Carpen ar fi cerut 4.000 euro pentru a ajuta un acuzat într-un dosar şi ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru fapte de corupţie în legătură cu derularea unor anchete, iar avocatul Adrian Zamfirachi ar fi solicitat 75.000 euro de la persoane cărora le promitea soluţii favorabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici