Produsele din tutun au contribuit la balanţa comercială a României cu peste un miliard de euro

  • BAT este unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole prelucrate din România.
  • În 2021, România a exportat produse din tutun in valoare de 1.34 miliarde euro, potrivit celor mai recente date INS; 60% din produsele fabricii BAT din Ploieşti sunt exportate către zeci de pieţe din întreaga lume.
  • Tutunul reprezintă circa 50% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun.
189 afișări
Imaginea articolului Produsele din tutun au contribuit la balanţa comercială a României cu peste un miliard de euro

Produsele din tutun au contribuit la balanţa comercială a României cu peste un miliard de euro

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, precum ţigaretele şi produsele din tutun încălzit, a fost de 1,34 miliarde euro în 2021, reprezentând aproape jumătate din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun. BAT România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală a tutunului, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploieşti, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.

Din datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică reiese faptul că în anul 2021 produsele din tutun au reprezentat circa jumătate (48%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun (ţigări şi tutun încălzit) a depăşit în 2021 cu 50% valoarea exporturilor de seminţe de floarea – soarelui (844 de milioane de euro), o diferenţă cu atât mai semnificativă cu cât ţigările sunt produse finite, în timp ce seminţele de floarea-soarelui sunt exportate ca materie primă.

Valoarea totală a importurilor de tutun brut şi prelucrat a fost de circa 341 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuţie pozitivă la balanţa comercială a României de peste 1 miliard de euro.

„În prezent, aproximativ 60% din produsele fabricate în fabrica noastră de la Ploieşti pleacă către export. BAT îşi menţine angajamentul de a fi un partener strategic în dezvoltarea şi susţinerea economiei româneşti şi ne dorim să continuăm pe acest drum prin aportul pe care îl avem la menţinerea echilibrului balanţei comerciale, prin contribuţiile importante din taxe şi impozite la bugetul de stat, cât şi prin investiţiile susţinute în dezvoltarea afacerii noastre în România”, a declarat Fred Monteiro, Director al Ariei Europa centrală şi de sud în cadrul BAT.

BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat şi cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România cu o cotă de piaţă de peste 50%. În cei 25 de ani de activitate în România, BAT a investit peste 500 de milioane de euro în fabrica de la Ploieşti.  BAT asigură peste 3.000 de locuri de muncă în România şi generează alte 30.000 de locuri de muncă indirect, prin lanţ¬ul de distribuţie şi aprovizionare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici