Cadrele didactice iau în calcul să boicoteze concursul național de Titularizare din acest an, nemulțumite de creșterea normei didactice de predare, de diminuarea plății cu ora și a nesiguranței locului de muncă, potrivit unor surse citate de Edupedu.
Profesorii cred că pachetul de măsuri fiscal-bugetare asumate de premierul Bolojan și cuprinse și în raportul QX, redactat de ministrul Educației, Daniel David.
Săptămâna trecută, în cadrul unei videoconferințe cu reprezentanții ministerului, un inspectorat școlar spune că le-au fost prezentate planul de măsuri ce trebuie luate în perioada următoare, măsuri ce privesc organizarea rețelei școlare, constituirea catedrelor și încadrarea personalului didactic.
Potrivit președintei Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4, Cornelia Popa Stavri, citată de Edupedu, există o stare de incertitudine din cauză că „nu se știe dacă posturile pe care profesorii vor susține examenul de Titularizare mai sun disponibile”.
„Ce trebuie să remarcăm? Vin aceste schimbări într-un moment când mișcarea de personal la nivelul învățământului este aproape încheiată.
Mai avem examenul de Titularizare, care, ce să vezi, se va desfășura pe 15 iulie, dar nu știm dacă posturile pe care colegii noștri vor da examen mai sunt disponibile.
Nu știm unde se va ajunge. Am făcut un calcul estimativ. Recuperarea la bugetul național va fi infimă față de haosul pe care aceste măsuri îl generează în sistemul de învățământ”.
Liderul sindical Marius Nistor a spus săptămâna trecută, că, deși ministrul Daniel David a dat asigurări că nimeni din Educație nu va fi disponibilizat, măsurile cuprinse în reforma fiscală „vor conduce, până la urmă, și la situația în care există riscul de disponibilizări.
Dispar, în funcție de școală, de la două norme la cinci-șase norme”.
La câteva zile, după această declarație, ministrul Daniel David, comentând pe tema creșterii normei didactice, a spus că, practic, e vorba de 24 de minute pe zi mai mult.
„Sigur, în medie, discutând, este o creștere de la 3,6 la 4 ore pe săptămână. Dacă vreți, într-o altă evaluare, 24 minute pe zi. Practic, este vorba de 2 ore pe săptămână”, a spus acesta.
Examenul de Titularizare ar trebui să aibă loc pe 15 iulie.