PROGNOZA METEO până pe 22 octombrie: Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 9 octombrie - 22 octombrie, în fiecare regiune a ţării.

43419 afișări
Imaginea articolului PROGNOZA METEO până pe 22 octombrie: Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării

PROGNOZA METEO până pe 22 octombrie: Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile, mediile termice se vor menţine la valori uşor mai scăzute comparativ cu normalele climatologice pentru această perioadă a anului: mediile maximelor diurne vor fi de 16...18 grade, iar ale minimelor nocturne de 6...8 grade. În intervalul 14 - 17 octombrie valorile termice vor fi în creştere, depăşind uşor normele şi atingând aproximativ 23 de grade ziua şi 13 grade noaptea. După data de 17 octombrie va avea loc un nou proces de răcire a vremii de la o zi la alta.

Probabilitatea pentru ploi mai însemnate cantitativ va fi mai mare pe 13-14 grade c.

CRIŞANA

În intervalul 9 - 14 octombrie, valorile termice se vor menţine sub cele normale pentru această perioadă a anului, cu maxime de circa 14...16 grade şi medii ale minimelor uşor variabile de la o dimineaţă la alta, dar situate, în general, între 5 şi 7 grade. După data de 14 octombrie vremea se va încălzi, spre 22 de grade ziua şi 12 grade noaptea (în jurul datei de 17 octombrie). Ulterior, un nou proces de răcire treptată va readuce la sfârşitul intervalului de prognoză maximele diurne în jurul a 16 grade şi minimele nocturne în jurul a 6...7 grade, în medie.

Va ploua pe arii extinse şi local mai însemnat cantiativ în jurul datei de 13 octombrie şi, din nou, în intervalul 16-18 octombrie. În celelalte zile vor mai fi ploi intermitente, dar pe arii restrânse şi in general slabe cantitativ.

TRANSILVANIA

În intervalul 9-14 octombrie, regimul termic va fi relativ constant, caracterizând o vreme mai rece decât în mod obişnuit la această dată, cu medii ale maximelor de 14...16 grade şi ale minimelor de aproximativ 4 grade. După data de 14 octombrie, vremea se va încălzi, astfel încât pe 17 octombrie maximele vor atinge 21...22 de grade şi minimele circa 10 grade, valori uşor mai mari decât mediile multianuale nomale pentru a doua decadă a lunii octombrie. Ulterior va avea loc un proces de răcire uşoară, dar constantă, care va readuce, la sfârşitul intervalului de prognoză, temperatura aerului la valori comparabile cu cele din primele zile.

Ploile vor fi puţine şi, în general, slabe cantitativ, exceptând zilele de 13, 18 şi, posibil, 22 octombrie, când probabilitatea pentru precipitaţii mai abundente şi pe arii mai extinse va creşte.

MARAMUREŞ

Până spre 14 octombrie, valorile termice maxime se vor menţine relativ constante, în jurul unei medii de 14 grade, după care vor creşte spre aproximativ 21 de grade (pe 17 octombrie), caracterizând din nou o vreme caldă. Temperaturile minime vor avea o evoluţie oscilantă în prima parte a intervalului de prognoză, culminând cu un minim de circa 3 grade pe 12 şi 13 octombrie şi un maxim de 10...11 grade în dimineţile zilelor de 17 şi 18 octombrie. În a doua parte a intervalului de prognoză se va produce o răcire treptată, regimul termic redevenind comparabil cu cel din primele zile.

Probabilitatea de ploaie va fi mai semnificativă pe 13 octombrie şi, ulterior, după data de 16 octombrie.

MOLDOVA

Vremea va fi rece, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, până pe data de 14 octombrie, cu medii ale temperaturilor minime situate, în general, între 4 şi 6 grade şi maxime de aproximativ 14...16 grade. În intervalul 14-17 octombrie va avea loc un proces de încălzire, iar valorile termice vor creşte spre 18...19 grade la amiază, în timp ce dimineaţa se vor înregistra aproximativ 11 grade. După 17 octombrie, vremea se va răci din nou, de la o zi la alta, atingând la sfârşitul intervalului de prognoză medii termice comparabile cu cele de la început.

Probabilitatea pentru precipitaţii mai importante cantitativ va fi semnificativă în 13 şi 14 octombrie. În rest vor fi ploi doar pe arii restrânse, în general slabe cantitativ.

DOBROGEA

Regimul termic va avea uşoare variaţii în intervalul 9 - 17 octombrie, prezentând totuşi o tendinţă generală de creştere, de la valori medii de 18 grade ale maximelor şi 9 grade ale minimelor în prima zi, până la 23 de grade la maximele diurne şi circa 13 grade la minimele nocturne. Apoi, temperatura aerului va scădea constant de la o zi la alta, atingând pe 22 octombrie valori medii similare celor din prima zi a intervalului de prognoză.

Probabilitatea de precipitaţii se va menţine redusă pe tot parcursul perioadei de prognoză, exceptând zilele de 13 şi 14 octombrie, când şansele de ploaie cresc.

MUNTENIA

Până pe data de 14 octombrie, regimul termic mediu se va menţine în mod constant uşor mai scăzut comparativ cu mediile multianuale ale perioadei. În intervalul 14-17 octombrie, vremea se va încălzi şi se vor atinge minime de 13 grade şi maxime de circa 24 de grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru data respectivă, dar apoi va avea loc o răcire treptată care va readuce temperaturile la valori comparabile cu cele de la începutul perioadei de prognoză.

Probabilitatea de apariţie a ploilor se va menţine redusă şi doar în jurul datei de 13 octombrie sunt posibile ploi pe arii mai extinse.

OLTENIA

După primele patru, cinci zile mai răcoroase din intervalul de prognoză, regimul termic va marca o creştere, iar pe 17 octombrie maximele diurne vor atinge medii de aproximativ 23 de grade şi minimele vor fi de circa 13 grade. Ulterior un nou proces de răcire treptată va determina revenirea, la sfârşitul intervalului de prognoză, la valori termice comparabile cu cele de la începutul acestuia, cu medii ale maximelor de 18 grade şi ale minimelor de 7...8 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploii va fi mai mare pe 13-14 octombrie, în rest doar pe arii restrânse va ploua, în general slab cantitativ.

LA MUNTE

Vremea se va menţine rece, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, până pe 12 octombrie, cu medii ale temperaturilor maxime de 6...8 grade şi ale celor minime de -1...1 grad. Apoi vremea se va încălzi, astfel încât pe 17 octombrie se vor atinge maxime diurne de 14 grade şi minime nocturne de 7 grade, în medie. În a doua parte a intervalului, din nou, vremea se va răci treptat.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale va fi mai mare în 13-14 octombrie şi, pe arii mai restrânse, după 16 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici