PROGNOZA METEO până pe 27 august. Cât de cald va fi şi cât va ploua

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 14-27 august, în fiecare regiune a ţării.

18768 afișări
Imaginea articolului PROGNOZA METEO până pe 27 august. Cât de cald va fi şi cât va ploua

PROGNOZA METEO până pe 27 august. Cât de cald va fi şi cât va ploua (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

La începutul intervalului de prognoză temperaturile medii vor avea o tendinţă de creştere uşoară de la o zi la alta, iar în intervalul 17 – 20 august se vor menţine constante la valori comparabile cu mediile multianuale ale perioadei, de aproximativ 29…30 grade C ziua şi 15 grade C noaptea. După data de 20 august, temperaturile vor marca o nouă creştere, vremea devenind călduroasă, caniculară chiar în jurul datei de 24 august, când media maximelor va atinge 35 grade C. În ultima parte a intervalului de prognoză se va manifesta o tendinţă de scădere a temperaturii aerului, cu 2…3 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine foarte scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.

CRIŞANA

Regimul termic va avea o tendinţă de creştere în primele zile ale intervalului de prognoză, iar apoi, în intervalul 17 – 20 august, temperaturile se vor menţine apropiate de cele normale pentru această dată. Ulterior, între 20 şi 24 august, valorile termice vor creşte treptat, ajungând să caracterizeze o vreme călduroasă, chiar caniculară în cursul după-amiezelor şi abia în ultimele zile ale perioadei de prognoză se va produce o uşoară scădere a temperaturii aerului, spre valori medii de aproximativ 31 grade C ziua şi 17 grade C noaptea.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine scăzută în cea mai mare parte a perioadei de prognoză şi doar izolat şi trecător vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată.

TRANSILVANIA

După primele două zile mai răcoroase, temperaturile medii vor creşte uşor, vremea devenind normală din punct de vedere termic între 17 şi 20 august. Ulterior, regimul termic va marca o creştere constantă, spre valori medii ale maximelor diurne de circa 30…31 grade C în intervalul 23 – 27 august, când vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru ultima decadă a lunii august.

Probabilitatea de apariţie a averselor se va menţine scăzută şi doar izolat şi trecător vor cădea ploi slabe, de scurtă durată, posibil însoţite de descărcări electrice.

MARAMUREŞ

O creştere a temperaturilor se va produce între 14 şi 17 august, apoi regimul termic se va menţine constant la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei până pe 19 august. Ulterior temperatura aerului va marca o creştere mai accentuată, vremea devenind călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 32…33 grade C în jurul datei de 24 august, după care tendinţa va fi de uşoară scădere.

Probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de descărcări electrice va fi mai mare în primele două zile ale intervalului de prognoză şi din nou în jurul datei de 19 august. În rest, doar cu totul izolat şi trecător sunt posibil ploi de scurtă durată, slabe cantitativ.

MOLDOVA

În primele 3 zile ale intervalului de prognoză mediile temperaturilor minime se vor menţine constante la valori relativ scăzute, în timp ce maximele vor creşte uşor de la o zi la alta. După data de 17 august tendinţa de creştere a valorilor termice se va accentua şi vremea va deveni mai caldă decât în mod normal pentru ultima decadă a lunii august, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge 32 grade C în jurul datei de 24 august.

Probabilitatea pentru precipitaţii importante cantitativ va fi scăzută în cea mai mare parte a intervalului, dar în primele zile şi din nou în jurul datei de 19 august, pe arii relativ restrânse vor fi vor fi ploi de scurtă durată.

DOBROGEA

Regimul termic se va menţine constant până pe 20 august, apoi va marca o creştere uşoară, pentru ca după data de 22 august şi până la sfârşitul intervalului de prognoză să urmeze o nouă perioadă de staţionaritate la valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 30 grade C şi ale celor minime de 19 grade C.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine foarte scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.

MUNTENIA

Mediile temperaturilor maxime se vor menţine la valori de 28…29 grade C până pe data de 20 august, după care vor marca o creştere spre valori de 34 grade C în intervalul 22 – 27 august, când vremea va deveni călduroasă.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.

OLTENIA

În intervalul 14 – 22 august temperatura aerului va avea o tendinţă generală de creştere, de la valori medii ale maximelor diurne de 28 grade C la începutul acestui interval, spre 34 grade C între 22 şi 27 august, când vremea va deveni călduroasă. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în creştere de la aproximativ 14 grade C la începutul perioadei de prognoză, spre 18 grade C la sfârşitul acesteia.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine foarte scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.

LA MUNTE

După primele două zile mai răcoroase, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 13 grade C, regimul termic va marca o creştere treptată, iar aceste medii vor atinge valori de 20…22 grade C în intervalul 22 – 27 august. Mediile minimelor nocturne vor fi şi ele în creştere, de la valori de 5…6 grade C la începutul intervalului de prognoză, până la aproximativ 12oC la sfârşit.

Probabilitatea de apariţie a averselor se va menţine scăzută şi doar izolat şi trecător vor cădea ploi slabe, de scurtă durată, posibil însoţite de descărcări electrice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici