Program de guvernare: Dezvoltarea agriculturii prin comasarea terenurilor şi susţinerea zootehniei

Viitorul guvern vrea să susţină creşterea producţiei agricole prin stimularea comasării voluntare a terenurilor şi exploatarea mai eficientă a acestora, precum şi prin majorarea ponderii zootehniei în agricultură, potrivit programului pentru perioada 2009-2012.

96 afișări
Imaginea articolului Program de guvernare: Dezvoltarea agriculturii prin comasarea terenurilor şi susţinerea zootehniei

Program de guvernare: Dezvoltarea agriculturii prin comasarea terenurilor şi susţinerea zootehniei (Imagine: Mediafax Foto)

Pentru creşterea producţiei, noul guvern îşi propune, de asemenea, să stimuleze producţia ecologică, dar şi sectoare "mult rămase în urmă", precum pomicultura, legumicultura şi viticultura.

Totodată, noul guvern PDL-PSD vizează continuarea absorbţiei fondurilor europene disponibile pentru agricultură prin derularea unor proiecte de tipul "Fermierul", care să asigure cofinanţare de la bugetul de stat şi să acorde "consultanţă gratuită pentru asocierea şi realizarea proiectelor în fermele comerciale".

Agricultorii vor mai fi susţinuţi de guvern prin subvenţionarea seminţelor selecţionate, a materialului săditor şi reducerea accizei la motorină pentru lucrările agricole la pragul minim din Uniunea Europeană, de 21 euro pe tonă.

În cazul sectorului zootehnic îmbunătăţirea calităţii materialului genetic folosit pentru reproducere va fi susţinută financiar, iar costurile de marcare şi identificare a animalelor, precum şi tratamentele antiepizootice vor fi suportate de la buget.

Pentru consolidarea pieţei funciare, programul de guvernare prevede introducerea cadastrului unitar, pe cheltuiala statului şi intabularea tuturor suprafeţelor agricole şi forestiere. Totodată, renta viageră va fi dublată pentru cei care arendează suprafeţele agricole şi majorată la 150 de euro pe hectar pentru înstrinarea terenurilor.

Noul guvern mai are în vedere repararea şi punerea în funcţiune a unei suprafeţe de 1,5 milioane de hectare amenajată cu lucrări de irigaţii, dar şi reabilitarea digurilor de la Dunăre.

Pentru combaterea fenomenului de despădurire, programul de guvernare prevede extinderea suprafeţei de păduri la 30% din suprafaţa României, în următorii patru ani.

În acelaşi timp, va fi susţinută împădurirea terenurilor cu potenţial agricol redus şi crearea de perdele forestiere de protecţie pe 5% din suprafeţele agricole din zonele expuse secetei şi deşertificării.

Programul mai prevede adoptarea unui pachet legislativ care să conţină măsuri pentru reducerea tăierii ilegale de masă lemnoasa şi înfiinţarea unei unităţi pentru paza pădurilor şi a parcurilor naturale.

Un alt punct prevăzut în programul de guvernare este şi "menţinerea preţurilor alimentelor de bază în limite rezonabile", inclusiv prin aplicarea codului de bune practici pentru comerţul cu produse agroalimentare încheiat cu marile reţele de magazine.

Programul de guvernare se bazează pe zece principii, printre care cel al integrităţii actului de guvernare, al transparenţei, al responsabilităţii în faţa Parlamentului, al atribuirii competenţelor în baza legii, precum şi cel al egalităţii şi nediscriminării.

Citeşte şi:

Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012

Program de guvernare: 6% din PIB pentru educaţie

Program de guvernare: Restructurarea instituţiei care conduce turismul şi reducerea numărului de taxe

Program de guvernare: TVA redusă la 5% pentru alimentele de bază

Program de guvernare: Finalizarea mai devreme a grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici