Program de reabilitare pentru dependenţii de droguri, unic în vestul ţării, deschis în oraşul Jimbolia

Opt tineri din întreaga ţară sunt internaţi într-un centru dedicat dependenţilor de droguri deschis în oraşul Jimbolia, din judeţul Timiş, unde urmează un program de reabilitare timp de un an, perioadă în care nu au voie să vorbească decât cu familia, nu au acces la Internet şi nici telefon mobil.

5570 afișări
Imaginea articolului Program de reabilitare pentru dependenţii de droguri, unic în vestul ţării, deschis în oraşul Jimbolia

Program de reabilitare pentru dependenţii de droguri deschis în oraşul Jimbolia, unic în vestul ţării

Centrul din Jimbolia este dedicat în special persoanelor dependente de droguri, dar şi celor care nu pot renunţa la alcool sau jocuri de noroc. Centrul este unic în vestul ţării şi a fost deschis în urmă cu peste un an de către o organizaţie internaţională. Acesta are o capacitate de opt locuri, putând fi cazaţi doar bărbaţi care urmează un program de reabilitare timp de un an, pentru a scăpa de dependenţa de droguri după ce au urmat un tratament de dezintoxicare în spitalele din ţară, iar regulile impuse sunt foarte stricte.

Astfel, toţi tinerii internaţi în centru beneficiază de cazare şi trei mese pe zi pe toată perioada derulării programului de recuperare. Timp de un an, beneficiarii pot păstra contactul doar cu rudele de gradul I, nu au acces la Internet şi nici telefon mobil. Activităţile zilnice includ cursuri, acţiuni de autogospodărire, precum şi proiecte de muncă, recreere şi sport, toate acestea fiind obligatorii.

Directorul centrului din Jimbolia, Beniamin Lupşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că deja doi tineri foşti consumatori de droguri au finalizat cu succes programul de reabilitare. Unul dintre tineri a consumat droguri injectabile timp de 15 ani, iar celălalt a fost dependent de stupefiante 20 de ani. Acum, cei doi îi ajută pe alţi tineri să termine programul de recuperare cu bine.

“În momentul de faţă, avem doi băieţi care au terminat programul şi sunt bine. Amândoi au consumat heroină, unul timp de 15 ani, iar celălalt aproape 20 de ani. Au venit la noi după ce au pierdut tot, nu mai aveau nimic. Au făcut tot felul de măgării pentru a-şi procura doza zilnică pentru a supravieţui. Dacă nu, intrau în sevraj, aveau dureri insuportabile. Erau dispuşi să facă orice pentru a-şi procura substanţa. Au venit la noi după nenumărate cure de dezintoxicare (...). Cei doi tineri au venit la centrul din Jimbolia, s-au ţinut de program, au mers foarte bine, iar după şase luni i-am absolvit. Acum fac parte din echipa de lideri şi ajută la rândul lor băieţi dependenţi de droguri. Au nişte poveşti de viaţă care te încurajează. Majoritatea beneficiarilor vin la noi fără speranţă, după ce au încercat toate modurile şi nu au reuşit să se lase de droguri, iar cei doi tineri sunt nişte exemple foarte puternice. Am observat că poveştile de viaţă, mărturiile au cel mai mare impact în viaţa dependenţilor de droguri, pentru că află poveştile unor oameni care au trecut prin ce trec ei şi care pot să-i înţeleagă mai mult”, a afirmat Beniamin Lupşa.

Programul „Teen Challenge” a fost înfiinţat în Statele Unite ale Americii în anul 1958. În prezent, acest program se derulează în peste o mie de centre din întreaga lume. La nivel mondial, programul are o rată de succes de peste 80%.

“Ne-am dat seama că este nevoie de un loc în care să-i aducem pe dependenţii de droguri, să îi rupem din mediul lor, de anturaj şi să le oferim un mediu în care să poată să înflorească. Centrul din Jimbolia este singurul dedicat dependenţilor de droguri din zona de vest a ţării. Este un centru rezidenţial, post-cură. Beneficiari ai centrului sunt tineri care au nevoie de dezintoxicare fizică, merg la spitale, iar noi îi primim pentru partea de recuperare de după cură. Programul de recuperare este unul foarte intens. Este vorba de multă disciplină, citit, sport, lucrăm pe toate domeniile, pe partea fizică, emoţională, spirituală. Programul este cel mai de succes la nivel mondial în rândul dependenţilor de droguri. În centrul de la Jimbolia avem doar dependenţi de droguri care au consumat de la cinci la 20 de ani. Primim băieţi din toată ţara. Am observat că cei ce vin din Bucureşti sunt consumatori de heroină, iar în zona noastră se consumă mai mult etnobotanice. Sunt şi tineri care ar vrea să intre în program, dar nu putem să-i primim, pentru că avem doar opt locuri”, a spus directorul centrului din Jimbolia.

Tinerii care au intrat în programul de recuperare desfăşurat în centrul din judeţul Timiş au vârste cuprinse între 18 şi 33 de ani. În cazul în care evoluţia lor este bună, programul poate fi scurtat.

“Programul de recuperare are cinci faze, unii tineri termină tot programul. La început, singurul lucru pe care vrem să-l vedem la un băiat care doreşte să vină la noi este motivaţia lui personală. Este foarte important să aibă sprijinul familiei, să ştie că părinţii îl susţin. Sunt băieţi care au ajuns să piardă relaţii, tot ce au avut, să fie daţi afară din casă. În primele şase luni, nu-i lăsăm să plece deloc din centru, ca să prindă rădăcini. Apoi, dacă lucrurile merg bine şi considerăm noi, în urma unor evaluări lunare, că este nevoie să-i lăsăm să meargă acasă, o facem. Nu au acces la telefon, pot să fie sunaţi după două săptămâni de la intrarea în program de către familie. Avem o listă cu persoanele aprobate. Nu au acces la Internet, au televizor, dar stabilim noi care sunt programele. Vrem să-i ţinem cât de departe, să rupă legăturile cu ceea ce i-a distrus atât de mult timp, să fie departe de anturaje”, a precizat Beniamin Lupşa.

În ceea ce priveşte costurile, taxa lunară pentru a intra în programul de recuperare este de 1.000 de lei, sumă în care intră inclusiv cazarea şi cele trei mese pe zi. Totuşi, în cazul în care sunt cazuri ale unor dependenţi de droguri care îşi doresc să renunţe, dar nu au posibilitatea financiară să intre în program, se caută sponsorizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici