"Programul carne de porc din fermele româneşti", în vigoare numai după acceptul Comisiei Europene

Senatul a adoptat, marţi, modificarea iniţiativei legislative de instituire a unui program multianual de ajutoare de stat pentru susţinerea producătorilor de carne de porc, pentru perioada 2017 – 2020, astfel încât acesta să intre în vigoare după primirea acceptului Comisiei Europene.

344 afişări

Imaginea articolului "Programul carne de porc din fermele româneşti", în vigoare numai după acceptul Comisiei Europene

"Programul carne de porc din fermele româneşti", în vigoare numai după acceptul Comisiei Europene

Iniţiativa legislativă de instituire a unui program multianual de ajutoare de stat pentru susţinerea producătorilor de carne de porc, denumit „Program carne de porc din fermele româneşti”, a fost adoptat cu 87 de voturi „pentru” şi două abţineri.

Potrivit proiectului de lege, producătorii de carne de porc beneficiază de ajutoare de stat cuprinse între 15.000 şi 2,5 milioane de euro pe an, în funcţie de numărul de porci livraţi abatoarelor.

În luna iunie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii.

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru agricultură a Senatului, „prevederile prezentei legi intră în vigoare după primirea acceptului Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutorului de stat în cadrul Programului carne de porc din fermele româneşti”.

Programul de susţinere a crescătorilor de porci este unul multianual şi este prevăzut a se desfăşura între 2017 şi 2020, banii urmând a se acorda de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Plafoanele anuale ale programului se aprobă prin Hotărâre a Guvernului, iar pentru 2017 este prevăzută suma de 86 de milioane de euro. Valoarea întregului program pentru perioada 2017 - 2020 a fost stabilită, prin amendament al Comisiei de agricultură a Senatului, la suma de 446 de milioane de euro.

Pentru a beneficia de programul de ajutoare de stat, producătorii de carne de porc trebuie să fie organizaţi ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. De asemenea, ei trebuie să fi livrat către abatoare autorizate porci graşi cu o greutate a carcasei calde de minimum 75 kg.

O condiţie este şi ca porcii graşi să provină din purcei intraţi, mutaţi sau transferaţi în exploataţia beneficiarului la o greutate medie a lotului de maxim 30 kg/cap.

Totodată, pentru accesarea programului, producătorii trebuie să livreze minimum 600 şi maximum 100.000 de capete de porci graşi anual.

Ajutorul de stat se acordă sub forma unor pachete de sprijin, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 de euro. Un producător poate beneficia de ajutor pentru minimum unu şi maximum 250 de pachete de sprijin într-un an.

Calcularea numărului de pachete se face după formula: numărul de carcase, înmulţit cu echivalentul a 25 euro/carcasă, împărţit la echivalentul a 10.000 de euro. Cu alte cuvinte, suma minimă pe care o poate primi un producător de carne de porc care livrează 600 de carcase pe an este de 15.000 de euro. Suma maximă, pentru livrarea a 100.000 de carcase într-un an, este de 2,5 milioane de euro.

„Deşi înainte de 2014 România nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole în Federaţia Rusă, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat în mod direct producătorii români din cauza surplusului de produse existent pe piaţa UE. Ca urmare, scăderi severe ale preţurilor au fost înregistrate chiar şi în perioade în care acestea ating în mod normal vârful de sezon”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Iniţiatorii mai spun că, prin acordarea ajutoarelor de stat în domeniul creşterii porcinelor, se urmăreşte eficientizarea activităţii acestui sector, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obţinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaţa europeană, a unei eficienţe economice în realizarea şi valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit înregistrate de crescătorii de porcine, precum şi evitarea migraţiei din mediul rural, odată cu crearea de noi locuri de muncă.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de 16 senatori şi deputaţi de la PSD şi ALDE. În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SENAT ,
LEGE ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.