Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe pe 14 mai. Care sunt criteriile şi ce aparate se pot schimba

  • Ordinul prin care se lansază Programul Rabla pentru electrocasnice a fost emis săptămâna aceasta, conform ministrului Mediului, Barna Tanczos.
  • Programul are un buget total de 75 de milioane de lei.
  • Potrivit acestuia, programul se va focusa pe aparatură care va avea consum mic de energie şi va avea trei subcategorii.
6717 afișări
Imaginea articolului Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe pe 14 mai. Care sunt criteriile şi ce aparate se pot schimba

Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe oficial pe 14 mai. Bugetul alocat este de 75 de milioane de lei. Conform celor declarate de ministrul mediului, Tanczos Barna, fiecare categorie de electrocasnice va avea alocat propriul buget. Această măsură este nouă, din cauză că în ediţia anterioară a programului, majoritatea banilor au fost folosiţi pentru achiziţionarea de televizoare. 

„Eficienţa prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe maşinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă şi televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete şi laptopuri. Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore. În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiţionat, maşină de uscat rufe şi ce mai rămâne. Ele vor fi disponibile pentru cetăţeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficienţa programului să fie maximă şi ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a mai spus ministrul.

Iniţial, Rabla pentru electrocasnice trebuia să înceapă pe 15 decembrie, însă programul a fost amânat.

„Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim” , a adăugat Tanczos Barna.

În prima săptămână a programului vor începe înscrierile, în care cetăţenii doritori se vor putea înregistra în sistem. În cea de-a doua săptămână se va desfăşura programul dedicat maşinilor de spălat rufe, maşinile de spălat vase, maşini de uscat rufe şi frigidere, susţine ministrul mediului.

Începând cu a treia săptămână a programului, în premieră, românii vor putea înscrie inclusiv laptopuri şi tablete, nu doar televizoare.

„Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a explicat ministrul mediului, joi seară, la Digi24.

Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente fiananţate

  • laptopuri – finanţare de 500 de lei;

 

  • aparate de aer condiţionat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, maşini de spălat vase, cu o finanţare nerambursabilă de 400 de lei;

 

  • tablete şi maşini de spălat rufe – finanţare nerambursabilă de 300 de lei;

 

  • aspiratoare, cu o finanţare nerambursabilă de 200 de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici