Proiect: Angajaţii ar putea avea acces neîngrădit la istoricul muncii lor

Angajaţii vor avea acces neîngrădit, online şi necondiţionat de consimţământul angajatorului la datele proprii din Registrul de Evidenţă al Salariaţilor (REVISAL), potrivit unei iniţiative legislative depuse în Parlament de deputatul USR PLUS Cristina Prună.

1168 afișări
Imaginea articolului Proiect: Angajaţii ar putea avea acces neîngrădit la istoricul muncii lor

Proiect: Angajaţii ar putea avea acces neîngrădit la istoricul muncii lor

Proiectul de lege propune modificarea articolului 34 al Codului Muncii şi introducerea facilitării accesului la istoricul contractelor de muncă pentru fiecare cetăţean al României. Practic, registrul devine accesibil online, în orice moment, oricărui angajat/fost angajat.

„Există multiple situaţii în care oamenii au nevoie de un un extras din Registrul de Evidenţă al Salariaţilor sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Acum, angajaţii sunt obligaţi să parcurgă o procedură birocratică greoaie pentru un astfel de document. Datele respective se regăsesc deja într-o bază de date online, iar angajaţii ar trebui să aibă dreptul să o acceseze. Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise şi tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute. Proiectul de lege este un pas spre debirocratizare şi digitalizare”, a declarat Cristina Prună, iniţiatoarea proiectului de lege.

Potrivit USR PLUS, în momentul de faţă, există o bază de date online pentru registrul de evidenţă al salariaţilor, însă, la aceasta au acces doar angajatorii şi instituţiile statului.

„Pentru a obţine un extras din registru, angajaţii depind fie de angajator, fie de Inspectoratul teritorial de muncă. În ambele situaţii, extrasul este emis în urma depunerii unei cereri scrise, ce se soluţionează în termen de 15 zile. Adoptarea acestei iniţiative legislative le va oferi tuturor românilor acces neîngrădit la portalul online al Inspecţiei Muncii. Astfel, ei vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active. Este un pas normal în procesul debirocratizării şi digitalizării administraţiei centrale. Eliminarea procedurii birocratice actuale vine şi în ajutorul Inspectoratelor teritoriale de muncă şi al angajatorilor. Aceştia vor economisi timp, iar activitatea va deveni mai eficientă deoarece nu vor mai trebui să răspundă miilor de cereri din partea salariaţilor sau ai foştilor salariaţi”, potrivit comunicatului de presă al USR PLUS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici