Proiect de lege: Insula Plumbuita trece de la Apele Române la CL Sector 2, pentru un parc cultural

Un grup de 38 de parlamentari a iniţiat un proiect de lege prin care Insula Plumbuita, aflată în parcul Plumbuita, trece de la Administraţia Naţională Apele Române la Consiliul Local al Sectorului 2, pentru a fi transformată într-un parc cultural, cu fântâni arteziene.

505 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Insula Plumbuita trece de la Apele Române la CL Sector 2, pentru un parc cultural

Proiect de lege: Insula Plumbuita trece de la Apele Române la CL Sector 2, pentru un parc cultural (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Proiectul prevede că Insula Plumbuita, aflată în domeniul public al statului la Administraţia Naţională Apele Române, va fi transferată în administrarea Consiliului Local al Sectorului 2.

Iniţiatorii precizează că Insula Plumbuita trebuie să treacă în administrarea Consiliului Local al Sectorului 2 deoarece acesta intenţionează să depună câteva proiecte pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional al Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a zonei Plumbuita - Steaua Roşie Petricani, care să conducă la schimbarea aspectului urbanistic al acestei zone.

În expunerea de motive a proiectului se arată că în zonă se află Mânăstirea Plumbuita şi Palatul Ghica Tei, ambele monumente de referinţă pentru istoria culturală a Bucureştiului, iar Insula Plumbuita trebuie amenajată şi transformată într-un parc cultural. "În acest scop, se vor efectua următoarele tipuri de lucrări: revizuirea zonei verzi prin lucrări de igienizare, toaletare, defrişări de-a lungul malurilor, îndepărtarea vegetaţiilor haotice crescute spontan, plantări de material dendrologic adaptat, revizuirea trotuarelor pietonale, optimizarea funcţiunii recreaţionale, amenajarea intrărilor în insulă, amenajarea unei zone belvedere cu dotări de mobilier urban integrat şi realizarea de fântâni arteziene", menţionează iniţiatorii.

Pentru a accesa fondurile europene, Consiliul Local al Sectorului 2 trebuie să facă dovada dreptului de proprietate sau de administrare asupra Insulei Plumbuita şi, de aceea, proiectul propune trecerea acesteia de la Apele Române la Consiliul Local al Sectorului 2, conform sursei citate.

Printre cei 38 de iniţiatori, în majoritate parlamentari PSD, se află Damian Draăghici, Liviu Pop, Constantin Adăscăliţei, Laurenţiu Chirvăsiuţă, Gheorghe Emacu, Gabriela Podașcă, Valeriu Steriu, Şerban Mihăilescu, Iulian Vladu, Sorin Ilieşiu, Violeta Tudorie.

Proiectul a fost depus în 15 aprilie şi va fi dezbătut mai întâi la Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

În iunie 2009, autorităţile locale ale Sectorului 2 anunţau că vor să transforme Insula Plumbuita într-un "parc cultural" prin amenajarea unor spaţii de joacă, a unor zone de fitness şi agrement, a unei tabere de sculptură, a unei biblioteci şi a unei cafenele literare, cu fonduri europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici