Proiect în sprijinul nevăzătorilor: acces fără restricţii pentru persoanele însoţite de câinii ghizi

Parlamentarii USR Silvia Dinică şi Oana Ţoiu au depus în Parlament o lege care permite persoanelor însoţite de câini ghizi să aibă acces în toate locaţiile publice şi private din ţară.

278 afișări
Imaginea articolului Proiect în sprijinul nevăzătorilor: acces fără restricţii pentru persoanele însoţite de câinii ghizi

Sursa foto: Twitter/Guide Dogs

Propunerea permite de asemenea câinilor ghizi să călătorească în transportul public şi în taxiuri, iar serviciile de transport în regim de taxi să fie decontate.

„Câinii ghizi facilitează accesul la servicii publice, la locul de muncă şi la alte activităţi sociale şi sunt instruiţi să detecteze pericolele potenţiale şi să asigure siguranţa persoanelor nevăzătoare. Ei pot avertiza în cazul unui vehicul în apropiere, al unei scări sau al altor obstacole care ar putea pune în pericol siguranţa stăpânului. Prin urmare, e nevoie să facilităm accesul lor pretutindeni ca însoţitori”, spune senatoarea USR Silvia Dinică.

De asemenea, iniţiativa USR propune ca persoanele cu dizabilităţi să fie scutite de la plata tarifului de omologare individuală pentru autovehiculele adaptate pentru condus.

„Să poţi intra în magazin ca să îţi faci cumpărăturile, să intri nestingherit în instituţii publice să-ţi ceri drepturile, să adaptezi maşina la nevoile tale şi asta să nu te coste o avere, sunt lucruri de bun simţ.”, spune deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei de muncă şi protecţie socială.

Câinii ghizi sunt selectaţi şi instruiţi pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de vedere să traverseze străzile, să evite obstacolele şi să identifice pericolele din jur. Aceşti câini inteligenţi şi dedicaţi sunt antrenaţi să răspundă la comenzi precise şi să ofere sprijin emoţional persoanelor nevăzătoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici