Proiect inedit în comuna din România cu cele mai multe fonduri europene: Copiii pot alege investiţii

Comuna Ciugud, judeţul Alba, a lansat primul proiect de bugetare participativă pentru copii din România, prin care cei mici pot să aleagă proiecte care vor fi finanţate din bugetul local cu suma de 50.000 de lei.

1476 afișări
Imaginea articolului Proiect inedit în comuna din România cu cele mai multe fonduri europene: Copiii pot alege investiţii

Proiect inedit în comuna din România cu cele mai multe fonduri europene: Copiii pot alege investiţii

Potrivit unui comunicat al Primăriei Ciugud, copiii din comună vor fi învăţaţi şi cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local.

Potrivit comunicatului citat, comuna Ciugud este prima administraţie locală din România care lansează bugetarea participativă pentru copii.

„Sub genericul <Primăria Copiilor>, administraţia locală şi Şcoala Gimnazială Ciugud au demarat un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetăţenească şi democraţia participativă. Astfel, copiii sunt învăţaţi ce înseamnă drepturile şi obligaţiile unui cetăţean, cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local. În final, copiii din Ciugud vor fi primii din ţară care vor implementa bugetarea participativă prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finanţate din bugetul local cu suma de 50.000 de lei. Proiectele vor fi colectate şi selectate de copiii aleşi în cadrul <Primăriei Copiilor>, iar ulterior prioritizarea lor va fi votată de toţi copiii din comunitate”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Primăriei Ciugud arată că, în prima etapă, proiectul presupune organizarea alegerilor copiilor, un proces care simulează desfăşurarea alegerilor locale.

Copiii au avut la dispoziţie o săptămână pentru a-şi aduna liste de susţinători şi pentru a-şi depune candidaturile pentru funcţiile de primar şi consilier local. Fiecare candidat a trebuit să convingă minim 10 colegi şi un profesor să îl susţină pentru a candida pentru o funcţie de consilier local şi respectiv minim 15 colegi şi doi profesori pentru a putea să se înscrie în cursa pentru funcţia de primar. Apoi, copiii din comună au intrat în campania electorală, perioadă în care au putut să îşi pună afişe pe un panou special, să distribuie materiale de informare sau chiar să organizeze întâlniri cu alegătorii.

În total, în „cursa electorală” s-au înscris 5 candidaţi pentru funcţia de primar şi 16 pentru cea de consilier local.

Candidaţii pentru funcţia de primar vor participa la o dezbatere privind proiectele pe care şi le-au propus pentru copiii din Ciugud, iar luni copiii vor vota în cadrul <Alegerilor Copiilor> şi vor alege viitorul primar şi cei 11 consilieri locali.

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, spune că proiectul a fost lansat cu gândul la copiii care învaţă la şcoala din localitate şi care, peste 20 de ani, vor deveni consilieri locali, primar sau viceprimar.

„Este important să îi pregătim pe aceşti copii pentru viaţă, dar mai ales să îi pregătim să fie cetăţeni implicaţi, care îşi cunosc drepturile şi obligaţiile. Oricât de mult am investi în drumuri, canalizare, apă sau modernizarea unei comunităţi, dacă nu investim în educaţia oamenilor nu vom reuşi să schimbăm nimic”, a precizat Damian.

În Şcoala Gimnazială Ciugud învaţă, în prezent, aproximativ 130 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici