Proiect pilot: Pacienţii infectaţi cu tuberculoză vor putea fi trataţi şi în sistem ambulatoriu

Ministerul Sănătăţii a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derulării proiectului pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienţilor cu tuberculoză din România, anunţă, marţi, instituţia.

356 afișări
Imaginea articolului Proiect pilot: Pacienţii infectaţi cu tuberculoză vor putea fi trataţi şi în sistem ambulatoriu

Proiect pilot: Pacienţii infectaţi cu tuberculoză vor putea fi trataţi şi în sistem ambulatoriu

Conform Ministerului Sănătăţii (MS), prin acest document este aprobată metodologia de implementare a derulării proiectului-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienţilor cu tuberculoză din România.

„Proiectul pilot va fi derulat în Bucureşti, în perioada ianuarie –decembrie 2020 şi face parte dintr-un proiect mai amplu ”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei şi Malariei pe care MS îl derulează timp de 3 ani, în perioada 2018-2021”, conform MS.

În cadrul proiectului este prevăzut ca pacienţii cu tuberculoză să fie trataţi în dispensarele TB aparţinând Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” (din sectoarele 4, 5 şi 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situaţia în care acestea nu sunt absolut necesare.

„De altfel, obiectivele operaţionale ale proiectului pilot sunt reprezentate de tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienţi cu TB BK negativă din Bucureşti, a 65% din totalul pacienţilor cu TB sensibilă, cu microscopie negativă şi cu rezidenţa în Bucureşti, dar şi asigurarea unei rate de aderenţă de 90% în lotul de pacienţi cu TB BK negativă trataţi exclusiv în ambulatoriu”, precizează sursa citată.

Rata de succes aşteptată la tratament este de 85% (pacienţi cu succes terapeutic –vindecaţi şi tratament complet, conform definiţiei) şi a unei rate de abandon şi pierduţi mai mică decât media pe ţară de 4%.

Implementarea acestui proiect pilot nu are ca obiective doar tratarea pacienţilor cu spută BK negativă în ambulator, pacienţi care nu sunt contagioşi, dar şi diagnosticarea rapidă a suspecţilor, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boală.

„Tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România. Deşi rata de notificare a cazurilor a scăzut constant din anul 2002, România rămâne ţare cu cea mai ridicată rată anuală de notificare din UE. În sistemul medical românesc managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secţii de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, iniţierea tratamentului, precum şi, după caz, monitorizarea reacţiilor adverse şi evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Alături de OMS, care este partenerul nostru urmărim să inversăm acest concept şi să începem tratarea pacienţilor şi în dispensare, aşa cum recomandă politicile OMS”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici