Proiect privind datele personale: Cine le poate folosi / Carmen Dan: Şi statul va fi sancţionat

Proiectul care vizează folosirea datelor personale prevede, printre altele, modul în care statul poate să folosească datele personale ale fiecărui cetăţean, dar şi sancţiunile pentru utilizarea necorespunzătoare, Carmen Dan, ministrul de Interne, susţine că şi statul cade sub incidenţa sancţiunilor.

298 afișări
Imaginea articolului Proiect privind datele personale: Cine le poate folosi / Carmen Dan: Şi statul va fi sancţionat

Proiect privind datele personale: Cine le poate folosi / Carmen Dan: Şi statul va fi sancţionat

„Nu am făcut altceva decât să transpunem un Regulament European. Nu ştiu ce declară cei de la PNL. În eventualitatea în care îmi şi pun la dispoziţie neclarităţile pe care le au am toată disponibilitatea să clarific. Nu (acesz proiect nu prevede ca statul să nu fie sancţionat-n.r.). Acest proiect de lege prevede un mecanism de prevenţie. Astfel încât atunci când se constată o eventuală abatere să se înştiinţeze şi să se întocmească un plan de măsuri în aşa fel încât acea abatere să fie corectată”, a declarat Carmen Dan, ministrul de Interne, marţi în Parlament.

„Se stabileşte printr-o propunere legislativă cadrul dispozitiv şi de administrare şi printr-o altă propunere legislativă se stabileşte cadrul de sancţionare”, spus Dan.

Întrebată dacă statul va putea fi sancţionat, Carmen Dan a răspuns afirmativ.

„Concret, da, cu aceleaşi limite ale sancţiunilor (ca şi pentru instituţiile private-n.r.). Voi fi în comisie şi în Parlament ca să susţin această iniţiativă. (...) Era nevoie (de această iniţiativă legislativă-n.r.) pentru că aveam termen de transpunere”, a spus Carmen Dan.

Alături de senatorul Şerban Nicolae, Carmen Dan a propus 6 amendamente la proiectul privind folosirea datelor personale. Printre acestea se află şi interzicerea prelucrării datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sănătatea, în scopul unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri este interzisă cu excepţia prelucrărilor efectuate de către sau sub controlul autorităţilor publice, în limitele puterilor ce le sunt conferite prin lege şi în condiţiile stabilite de legile speciale care reglementează aceste materii, care să prevadă şi garanţii adecvate pentru persoana vizată", se arată în expunerea de motive.

La capitolul sancţiuni, se prevede că Autoritatea Naţională de Supraveghere "poate lua măsuri colective prevăzute de art. 58, alin. 2 lit. a-h şi lit. j din regulamentul general privind protecţia datelor. Constituie contravenţie fapta de încălcare de către autorităţile şi organismele publice a dispoziţiilor din Regulamentul General privind protecţia datelor referitoare la: a) obligaţiile operatorului şi ale persoanei împuternicite de operatori în conformitate cu articolele 8, 11, 25-39, 42 şi 43".

Tot la capitolul sancţiuni, este prevăzut faptul că nerespectarea unei decizii sau unei limitări temporare sau definite asupra prelucrării sau a suspendării fluxurilor de date poate duce la sancţiune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici