Proiectul ArCuB scos din şedinţa CGMB; Sava: Păun să publice calendarul de evenimente şi proiecte

Proiectul privind reorganizarea ArCuB a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB şi va fi pus în dezbatere publică, la cererea primarului Răzvan Sava, care a mai solicitat directorului ArCuB Mihaela Păun să publice calendarul de evenimente pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală.

416 afișări
Imaginea articolului Proiectul ArCuB scos din şedinţa CGMB; Sava: Păun să publice calendarul de evenimente şi proiecte

Proiectul ArCuB scos din şedinţa CGMB; Sava: Păun să publice calendarul de evenimente şi proiecte

Primarul interimar Răzvan Sava a declarat că, deşi nu este necesar, conform legii, să supună dezbaterii publice o decizie de reorganizare a unei instituţii din subordinea primăriei, va face acest lucru, "la cererea ONG-urilor prietene Arcub".

"În intervalul celor 30 de zile de dezbatere invit, pe această cale, toate ONG-urile din Bucureşti, nu numai cele prietene cu ArCuB să-şi spună părerea despre activitatea acestei instituţii", spune Răzvan Sava.

El a mai anunţat că, tot în cele 30 de zile, va cere un audit tehnico-financiar în detaliu la ArCuB.

"Sunt convins că acest audit va confirma ceea ce cred cu toată tăria, anume că sute, mii de bucureşteni – alţii decît cei plătiţi de Arcub - au auzit şi au beneficiat de serviciile culturale ale acestei instituţii", spune Răzvan Sava.

Primarul interimar a solicitat directorului ArCuB Mihaela Păun să publice, începând de miercuri, calendarul de programe şi evenimente gândit pentru etapa a doua a competiţiei Bucureşti Capitală Culturală Europeană.

"Sunt convins că profesioniştii care lucrează la acest program au pregătit deja şi sunt gata să prezinte opiniei publice pe date, ore, locaţii, calendarul de evenimente care va aduce Bucureştiului bine meritatul titlu de Capitală Culturală Europeană", a mai declarat Sava.

De altfel, el a acuzat-o în declaraţia sa pe directoarea Mihaela Păun că ar fi manipulat opinia publică cu o teză falsă, încercând să acrediteze ideea că Primăria Capitalei, prin reorganizarea instituţiei, ar pune în pericol candidatura Bucureştiului pentru competiţia Capitală Culturala Europeană 2021.

Reorganizarea ArCuB este cuprinsă într-un proiect de hotărâre, care s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Proiectul a fost contestat de artişti şi manageri culturali şi reprezentanţi ai mai multor ONG-uri, care au lucrat alături de ArCuB la candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Aceştia susţin că reorganizarea ArCuB în "instituţie de spectacole de proiecte limitează drastic atribuţiile instituţiile şi va face imposibilă gestionarea candidaturii Capitalei la titlul de Capitală Culturală, în a doua etapă a competiţiei, în care Bucureştiul a intrat alături de Timişoara, Cluj şi Baia Mare. Ei au mai criticat faptul că propunerea de reorganizare nu a fost pusă în dezbatere publică.

În replică, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alexandru Ichim, a declarat că, prin reorganizare, ArCuB capătă pentru prima oară statutul de instituţie de cultură, până acum fiind definită ca serviciu public de interes local, şi că nimeni dintre cei care protestează nu a explicat cum periclitează aceasta candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Pe de altă parte, marţi, într-o conferinţă de presă, directoarea ArCuB, Mihaela Păun, a declarat că nu înţelege de ce Primăria Municipiului Bucureşti vrea să transforme instituţia de serviciu public de cultură într-una de spectacole şi că, dacă propunerea va fi adoptată, o va ataca în contencios administrativ.

"Eu, personal, nu pot să îmi explic în momentul ăsta de ce se vrea reorganizarea ArCuB în momentul în care a adus pe lista scurtă Bucureştiul, la foarte puţin timp după ce s-a instalat într-o clădire superbă - la care s-a lucrat încă din anul 2006, pentru că a fost mai greu până am ajuns în faza de şantier, şantier care a durat aproximativ doi ani şi jumătate şi unde eu, personal, am funcţionat ca diriginte", a adăugat Mihaela Păun.

Ea a precizat că în anul 2010, directorul de resurse umane din Primăria Capitalei, Geta Drăgoi, a semnat un raport de specialitate, care spune că ArCuB, neîncadrându-se în niciuna din legile care guvernează instituţiile publice de spectacol, se organizează ca serviciu public de cultură. "Aceeaşi persoană, la aproape şase ani diferenţă, vine şi spune că este imperios necesar ca ArCuB să devină instituţie de spectacol", a declarat directoarea ArCuB.

Mihaela Păun a explicat că ArCuB este un centru cultural, cu o structură altfel decât ceea ce se găseşte în acest moment pe piaţă - nu este un teatru, o filarmonică, un centru al dansului sau o bibliotecă, ci "este de toate într-unul singur". Formula de serviciu public de cultură, care este reglementată prin Legea administraţiei publice, a funcţionat foarte bine, potrivit directoarei ArCuB.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici