Proiectul de management al procurorului Augustin Lazăr, în dezbatere publică. Prună: Augustin Lazăr are viziunea, determinarea şi autoritatea pentru a fi procuror general

CSM a pus luni, în dezbatere publică, proiectul de management al procurorului Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României, document din care reiese că unul dintre obiective sale este "pregătirea unor procurori cu vocaţie europeană".

359 afișări
Imaginea articolului Proiectul de management al procurorului Augustin Lazăr, în dezbatere publică. Prună: Augustin Lazăr are viziunea, determinarea şi autoritatea pentru a fi procuror general

Proiectul de management al procurorului Augustin Lazăr, în dezbatere publică

În document, magistratul vorbeşte despre necesitatea reformei justiţiei prin restructurarea parchetelor mici şi comasarea lor în unităţi mari, pentru ca procurorul român să se adapteze standarelor europene, mizând pe cooperarea judiciară internaţională şi pregătirea unor procurori cu vocaţie europeană care "trebuie să fie capabili să facă faţă unei justiţii comunitare, precum şi de a se adapta la schimbările legislative intervenite, cu o alenţie sporită la demersurile de unifîcare apracticii judiciare", arătând că se are în vedere "elaborarea unui ghid de bune practici în materia cooperării judiciare internaţionale (eventual împreună direcţia de resort a Ministerului Justiţiei)".

De asemenea, magistratul subliniază "importanţa conduitei în mediul judiciar, a capacităţii de comunicare cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar şi administrativ, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, operatorii de intelligence, reprezentanţii mass-media care reflectă activitatea organelor judiciare ca formatori de opinie inclusiv în domeniul înfăptuirii justiţiei".

Augustin Lazăr are în vedere "elaborarea unei strategii privind modul de sesizare a parchetelor, care să prevadă noi surse de sesizare, mai ales privind infracţiunile grave (surse deschise, numere Telverde, sesizări ale instituţiilor şi persoanelor cu atribuţii legale în acest sens), modul în care circulă, pe cale administrativă, modul de verifîcare a îndeplinirii, de către subiectele obligate, a obligaţiilor legale de sesizare a parchetului " dar şi efectuarea unui schimb permanent de informaţii cu instituţiile care au obligaţii legale în domeniu, se mai arată în documentul citat.

Alte priorităţi ale procurorului sunt legate de elaborarea unei metodologii privind luarea măsurilor asigurătorii dar şi o strategie de modernizare a informatizării.

Secţia pentru procurori a CSM a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiţiei de avizare a numirii lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, interviul la CSM fiind programat pentru data de 21 aprilie.

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcţia de Procuror General al României a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba.

Augustin Lazăr are o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate în care a coordonat şi instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012 a ocupat funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a respins luni zvonurile potrivit căreia este amica celui pe care l-a propus pentru funcţia de procuror general, Augustin Lazăr, dar a spus că acesta are viziunea, determinarea şi autoritatea de a deţine cea mai înaltă funcţie în Ministerul Public.

"Mi-ar face mare plăcere să fiu considerată de către dl. Augustin Lazăr amica domniei sale, dar nu suntem amici. Îl cunosc şi pe dânsul, cum cunosc zeci de alţi magistraţi. M-a convins exact ceea ce este dl. Augustin Lazăr, o persoană cu o vechime neîntreruptă în Parchet de 34 de ani, are 18 ani funcţii de conducere. În aceste funcţii de conducere, de când legea în România prevede că se poate accede în funcţia de procuror general de curte de apel trebuie să dai un concurs... Eu cred că cineva care a ales să nu iasă la pensie după 25 de ani de vechime în magistratură şi a ales să mai dea examene este o persoană cu o determinare extraordinară pentru această profesie", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Parlament.

Ea a adăugat că a mai avut un motiv pentru care l-a propus pe Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general.

"M-a mai convins şi faptul că dl. Augustin Lazăr era, la sfârşitul anului 2000, începutul anului 2001, şeful secţiei de urmărire penală din Parchetul General. În această calitate a reformat şi a creat acolo o structură care a fost precursorul şi al PNA şi al DIICOT. Cred că acesta este un lucru foarte bun, care arată că dl. Lazăr are viziunea, determinarea şi autoritatea de a avea cea mai înaltă funcţie în Ministerul Public din România", a mai spus Prună.

Ministrul Justiţiei a reamintit că preşedintele Klaus Iohannis este cel care numeşte procurorul general, dar că Augustin Lazăr este cea mai bună propunere pe care a putut să o facă.

"Am avut cu preşedintele multe discuţii despre principii, nu despre oameni, despre persoanele şi cei care s-au înscris în procedură", a conchis ministrul Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici