Proprietarii de terenuri afectaţi de extinderea Aeroportului Cluj îi cer lui Ponta bani pentru despăgubiri

Un proprietar de teren din zona Aeroportului Internaţional Cluj îi cere premierului Victor Ponta, în numele său şi al altor persoane care vor fi expropriate pentru construirea noii piste, să verifice situaţia exproprierilor şi să aloce fonduri pentru despăgubiri, el sesizând şi DNA.

344 afișări
Imaginea articolului Proprietarii de terenuri afectaţi de extinderea Aeroportului Cluj îi cer lui Ponta bani pentru despăgubiri

Proprietarii de terenuri afectaţi de extinderea Aeroportului Cluj îi cer lui Ponta bani pentru despăgubiri (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Un proprietar de teren din zona Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, Radu Rusu, i-a transmis, marţi, premierului Victor Ponta, un memoriu "în nume propriu şi în numele a încă circa 200 de proprietari din Cluj-Napoca şi Apahida", în care susţine că statul "naţionalizează proprietăţile", iar Consiliul Judeţean Cluj a modificat sumele individuale aferente despăgubirilor pentru proprietarii de terenuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Statul român naţionalizează proprietăţile noastre prin Consiliul Judeţean Cluj care, în calitate de expropriator, prin încălcarea tuturor legilor în vigoare, prin acte emise in mod ilegal, «în vederea stabilirii unei juste despăgubiri», la mijlocul procedurilor de expropriere declanşate în vederea realizării lucrărilor de utilitate publică pista de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, a modificat sumele individuale aferente despăgubirilor. Noi, «expropriaţii fără vină», vă solicităm să verificaţi faptele şi să luaţi măsurile legale care se impun, inclusiv alocarea de fonduri, pentru ca acest proiect de extindere a Aeroportului Cluj-Napoca să poată fi dus la bun sfârşit şi să nu însemne pentru statul român procese înaintate de proprietari pentru «justa şi prealabila despăgubire», la cele mai înalte instanţe de judecată atât în ţară, cât şi la nivelul UE", se arată în memoriu.

Potrivit sursei citate, preţul terenului a scăzut, din 2010, de la 32 de lei/metru pătrat (circa 8 euro) la 0,40 lei/metru pătrat (circa 10 eurocenţi) pentru teren extravilan în Apahida, de la 51 de lei/metru pătrat (circa 12 euro) la 8,80 lei/metru pătrat (circa 2 euro) pentru teren extravilan în Cluj-Napoca şi de la 79 de lei/metru pătrat (circa 18 euro) la 68,70 lei/metru pătrat (circa 15 euro) pentru teren intravilan în Cluj-Napoca.

"Este vorba de exproprierea a circa 120 de hectare (1,2 milioane de metri pătraţi) în Cluj-Napoca şi circa 96 de hectare (960.000 de metri pătraţi) în Apahida şi implicarea a sute de proprietari", se mai arată în memoriu.

Proprietarii de teren susţin că există mari suspiciuni legate de modul de atribuire a contractului de evaluare a parcelelor de către Consiliul Judeţean Cluj către SC Expertus, în condiţiile în care documentul s-a încheiat în 3 iunie, iar expertul se obliga să realizeze expertiza în termen de 10 zile de la data semnării contractului, dar, studiind expertiza, s-a constatat că ea "a fost făcută anterior semnării contractului, la 2 mai 2013".

Radu Rusu a declarat corespondentului MEDIAFAX că memoriul a fost trimis, marţi, în format electronic, Guvernului României - în atenţia premierului Victor Ponta, Preşedinţiei, Avocatului Poporului şi DNA.

"DNA ar trebui să se sesizeze pentru că se continuă încălcările de lege în ceea ce priveşte exproprierile de la Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. Miercuri vom trimite memoriul şi pe poştă instituţiilor statului", a spus Rusu.

Consiliul Judeţean Cluj anunţa, în septembrie 2011, începerea lucrărilor de construire a noii piste a Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, în două etape. Astfel, în prima fază urmează să fie realizată o pistă cu o lungime de 2.100 de metri, iar în a doua etapă aceasta ar fi prelungită până la 3.500 de metri, pentru acest lucru fiind necesară devierea râului Someşul Mic.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 78 de milioane de euro.

CJ Cluj a început procedura de expropriere, pentru 94 de parcele de teren, suma alocată fiind de 22 de milioane de lei.

În 9 iulie, peste o sută de persoane au protestat în faţa Consiliului Judeţean Cluj faţă de subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile pe care se construieşte noua pistă a Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, huiduindu-l pe şeful CJ, Horea Uioreanu, şi cerându-i demisia. De asemenea, ei ameninţau că vor bloca lucrările de construire a pistei aeroportului şi că nu vor permite utilajelor să mai intre pe terenurile lor.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, declara că instituţia nu poate să satisfacă doleanţele proprietarilor de terenuri pentru că ar încălca legea.

"Practic, dânşii vor să le plătim despăgubiri la preţul din anul 2010 al terenurilor. Noi avem raportul de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, aşa cum prevede art. 11 alin. 7 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Acest raport a fost întocmit avându-se în vedere expertizele efectuate şi actualizate de camerele notarilor publici, aşa cum prevede art. 11 alin. 8 al legii amintite. Prin urmare, nu avem cum să plătim persoanelor expropriate în acest moment preţul pe care îl aveau terenurile în anul 2010. Eu sunt aici să respect legea", spunea Uioreanu.

El menţiona că în această perioadă se fac exproprieri pentru realizarea etapei a doua de lucrări la pistă, care prevede prelungirea pistei de la 2.100 de metri la 3.500 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici