Proprietarul căminului din Aldeni a fost cercetat penal în 2009 după ce ar fi bătut o angajată

Proprietarul căminului din Aldeni (Buzău), unde Centrul de Resurse Juridice a sesizat că unele din persoanele internate ar fi legate de paturi, abuzate sexual sau obligate să muncească, a fost cercetat de poliţişti în 2009 după ce o angajată a unităţii a reclamat că a fost bătută de bărbat.

159 afișări
Imaginea articolului Proprietarul căminului din Aldeni a fost cercetat penal în 2009 după ce ar fi bătut o angajată

Vasile Alexandru, proprietarul căminului din Aldeni (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Buzău, agent principal Anca Bratosin, în iunie 2009, o infirmieră de la căminul din Aldeni a depus o plângere la Poliţia Cernăteşti, reclamând că a fost bătută de proprietarul unităţii, Vasile Alexandru, femeia având echimoze pe tot corpul.

Astfel, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru lovire pe numele lui Vasile Alexandru. O lună mai târziu, cei doi s-au împăcat, iar dosarul a fost finalizat cu neînceperea urmăririi penale, a precizat sursa citată.

Infirmiera declara jurnaliştilor, la momentul respectiv, că bărbatul, cu care aceasta avea o relaţie de concubinaj, ar fi bătut-o cu pumnii şi cu picioarele, dar şi cu un încălţător metalic.

De asemenea, femeia spunea că proprietarul căminului o ameninţa cu moartea dacă îl va înşela.

"M-a luat după gât din dormitorul unde dorm, zice, hai după mine, nu ştiam ce se întâmplă, credeam, că mă duce la bucătărie, m-a dus în camera lui şi m-a luat la bătaie, cu încălţătorul, sunt plină de vânătăi, mi-a dat palme şi şuturi, a dat mai rău ca într-un animal. Mă aşteptam la o palmă două că mi-a mai dat, dar nu aşa. M-a mai bătut şi în trecut, dar am trecut cu vederea, mă bătea pe motiv că-s proastă, că nu mă culc cu el. M-a ameninţat că mă împuşcă dacă o să-mi fac pe altcineva", declara Georgeta Costache în iunie 2009.

Declaraţiile femeii erau susţinute la acea vreme şi de sora acesteia, dar şi de alte angajate ale căminului. "Pe sora mea a şantajat-o, a văzut că e singură cu doi copii, i-a promis că o ia de nevastă, dar şi-a bătut joc de ea. A bătut-o ca pe un animal şi aşa face şi cu angajatele!", spunea sora infirmierei.

Şi angajatele căminului de la acea vreme spuneau că şeful lor le face avansuri sexuale, când se află sub influenţa băuturilor alcoolice.

"Am fost pe tură, şefu a fost cu chef, adică băut, la început a fost totul bine, după care a luat-o pe Geta de gât şi a bătut-o. îi curgea sânge din nas, era plină de vânătăi, singură a sunat la 112 şi a chemat Poliţia!", declara atunci o altă angajată a căminului.

În replică, proprietarul căminului declara, în 2009, jurnaliştilor că a avusese o relaţie cu angajata respectivă, dar că s-au despărţit de aproximativ o lună şi jumătate, iar aceasta a depus reclamaţie la Poliţie întrucât ar fi vrut să se răzbune.

"Nu eu am bătut-o, nu-mi amintesc să fi făcut eu asta. Cum să o bat?! Am fost împreună, dar ne-am despărţit. Nevasta mea e decedată de şase ani, unde să mă duc? Dar ea vrea acum să se răzbune, că eu nu am bătut-o", spunea bărbatul, respingând, totodată, acuzaţiile celorlalte angajate.

Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internaţi circa 90 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în urma unor reclamaţii privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuţi, legaţi de paturi, abuzaţi sexual, sedaţi sau obligaţi să muncească.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Parchetul Tribunalului Buzău, ancheta la Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea buzoiană Aldeni a fost declanşată în urma unor plângeri formulate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi depuse la Parchetul Buzău şi la Parchetul instanţei supreme.

Centrul de Resurse Juridice a întocmit un raport privind situaţia de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo - una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014.

În raport se arăta că unele dintre persoanele cazate acolo - adulţi cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale - ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească şi ar trăi în condiţii inumane.

Potrivit reprezentanţilor centrului, în timpul vizitelor oamenii s-au plâns că sunt bătuţi, abuzaţi sexual sau forţaţi să muncească.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău , Roxana Kovacs, declara, joi, că instituţia a declanşat o anchetă la căminul din Aldeni, deşi centrul nu se află în subordinea DGASPC.

"O echipă de la DGASPC a plecat joi la Aldeni. Nu avem niciun drept de control asupra acestui furnizor. E furnizor privat, eu sunt furnizor public, nu avem drept de control, însă chiar şi aşa ne-am autosesizat astăzi (n.r. - joi), am trimis o echipă să identifice posibile situaţii de urgenţă sau de risc iminent, colegele mele sunt încă acolo, nu avem competenţă să controlăm calitatea serviciilor nu putem să ne pronunţăm cu privire la aspecte care au fost constatate ulterior, nu intră sub nici o formă în atribuţiile DGASPC Buzău", spunea Roxana Kovasc.

Pe de altă parte, proprietarul Căminului din Aldeni, Vasile Alexandru, afirma, joi, că beneficiarii sunt "trataţi mai mult decât bine".

"Avem kinetoterapeut, asistent social, doctor pe probleme psihice, psiholog, asistenţi de specialitate, medic generalist. Oamenii primesc tratament, dar nu că spun eu, există un doctor care spune că dacă trebuie să le facem tratament, le facem. Aceşti oameni nu sunt încuiaţi la prânz în camere, le cerem doar să rămână în cameră, pentru că se deranjează unii pe alţii. De ce nu vă spun că le dau şi bani de ţigări, că i-am dus în Deltă sau la mânăstiri?", a spus Vasile Alexandru.

El susţinea că reprezentanţi de la Centrul pentru Resurse Juridice "s-au deghizat în reprezentanţi ai Ministerului Muncii" pentru a avea acces în cămin şi a discuta cu persoanele asistate social.

"Acele persoane de la Centrul pentru Resurse Juridice s-au deghizat în reprezentanţi ai Ministerului Muncii. Le-am cerut documente, legitimaţii, măcar un buletin să-mi dea. Mie mi-ar plăcea dacă aş fi persoană asistată să trăiesc în acest centru. Sunt trataţi mai mult decât bine. Avem şi personal, am 37 de oameni la 86 de asistaţi. Întrebaţi-i dacă-i trimit la muncă, întrebaţi-i câţi bani primesc. I-am întrebat dacă vor să câştige un ban şi munceşte cine vrea", mai afirma proprietarul căminului.

O femeie aflată în cămin a declarat, joi, jurnaliştilor care au mers la faţa locului că "mâncarea este foarte bună", au chiuvetă, apă caldă şi căldură", în timp ce alt asistat a intervenit afirmând: "De ce nu spui adevărul, de ce nu spui când te închide la prânz? Că te închide ca la puşcărie?".

Ulterior, bolnava a spus: "E adevărat că ne obligă să dormim, ne închid în cameră ca să nu-i deranjăm".

O altă femeie internată în căminul de la Aldeni a susţinut că, periodic, asistă la bătăi între bărbaţi, mulţi dintre ei fiind extrem de violenţi, dar susţine că nu a fost victima unei agresiuni nici din partea vreunui asistat, nici a personalului din unitate.

Jurnaliştii care au mers, joi, la căminul din localitatea Aldeni au constatat că beneficiarii locuiesc în camere mici, înghesuiţi, unii dormind câte doi în pat sau direct pe saltea. De asemenea, lenjeriile sunt rupte, unii dintre asistaţi nu au perne, păturile sunt vechi şi prăfuite în timp ce pe pereţi atârnă pânze de păianjen.

Referitor la aceste lucruri, Vasile Alexandru a recunoscut că spaţiul este "strâmt" şi că lenjeriile sunt rupte, dar pentru că beneficierii sunt violenţi.

Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea Aldeni funcţionează de circa 20 de ani şi este deţinut de Vasile Alexandru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici