Protest al silvicultorilor, la Bucureşti

Peste 150 de silvicultori au protestat, miercuri, în Piaţa Revoluţiei, cerând modificarea s-au retragerea actualului proiect de cod silvic din Parlament, nefiind de acord cu unele principii fundamentale pe care acest act normativ le conţine.

1 afișare
Imaginea articolului Protest al silvicultorilor, la Bucureşti

Protest al silvicultorilor, la Bucureşti

Preşedintele conferedariţiei Comsilva, Marian Stoicescu, a declarat că actualul proiect de cod silvic, înregistrat la Parlament, dacă va fi adoptat sub această formă, va favoriza distrugerea parţială sau totală a cel puţin 30% din pădurile României.

„Actualul act normativ nu respectă principiul fundamental potrivit căruia orice pădure, indiferent de mărime şi de forma de proprietate, să aparţină administrativ de un ocol silvic astfel încât să fie asigurată gestionarea ei durabilă prin respectarea strictă a regimului silvic. Acest proiect de lege nu conţine nici dispoziţii referitoare la reconstrucţia ecologică a pădurilor restructurate şi deteriorare”, a precizat Marian Stoicescu.

Liderul sindical a mai spus că în actul normativ nu este meţionată constituirea ocoalelor de regim silvic pentru administrarea pădurilor de suprafaţă mică, proprietatea persoanelor fizice şi juridice. Ocoalele de regim silvic au administrat, cu foarte bune rezultate, în perioada interbelică, pădurile micilor proprietari şi chiar unele păduri dispersate ale statului.

Proiectul de lege aflat în Parlament admite vânzarea clădirilor şi altor obiective ale regiei statului de administrare a pădurilor şi de asemenea concesionarea, practic pe termen nelimitat, a terenurilor proprietate a statului aferente acestor clădiri. Silvicultorii nu sunt de acord nici cu faptul că proiectul de lege admite păşunatul în pădurile de producţie şi protecţie, ceea ce va agrava şi mai mult starea de sănătate a acestora şi implicit va afecta viitorul pădurilor respective.

Proiectul de lege este permisiv în ceea ce priveşte scoaterea de terenuri din fondul forestier, favorizând chiar şi reducerea gradului de împădurire din jurul marilor oraşe, din zonele de interes turistic, deşi aceste practici „păgubitoare pădurii ar trebui să fie stopate sau limitate numai la proiecte de mare interes naţional”, a adăugat Stoicescu.

Totodată, protestatarii consideră că actualul proiect de cod silvic este în prea mică măsură aliniat la legislaţia silvică a ţărilor avansate a Uniunii Europene. „În plus, nu este adaptat la noile condiţii generate de intensificarea schimbărilor climatice. Astfel, în timp ce se caută mijloace pentru împădurirea ţinuturilor secetoase ale ţării, inclusiv prin realizarea de perdele forestiere de protecţie, puţinele păduri existente în aceste ţinuturi nu sunt apărate printr-un regim special (strict) de conservare. Inundaţiile, seceta şi alunecările de teren urmate de pierderi de vieţi omeneşti şi enorme pagube materiale sunt cauzate de lipsa sau insuficienţa pădurilor”, a subliniat liderul sindical.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici