Protest al sindicaliştilor de la combinatul Donauchem Turnu Măgurele, la Prefectura Teleorman

Peste o sută de sindicalişti de la combinatul de îngrăşăminte chimice Donauchem din Turnu Măgurele au protestat, miercuri, în faţă Prefecturii Teleorman, după ce administraţia combinatului a emis o notificare privind concedierea colectivă a 740 de salariaţi dintr-un total de 1.070.

20 afișări

Potrivit lui Gabriel Dimancea, preşedintele Sindicatului Turnuchim, în semn de solidaritate alături de chimişti s-a aflat şi un grup de sindicalişti din CERES, Centrala naţională afiliată la Cartel ALFA.

"Suntem într-o situaţie dificilă, avem pe stoc importante cantităţi de îngrăşăminte de care fermierii din România au nevoie, dar nu dispun de resurse financiare. Pentru prevenirea unor grave probleme sociale, determinate de închiderea combinatului, am propus acordarea pentru producătorili agricoli, din bugetul statului, a unei subvenţii de 400 lei/hectar din care să fie procurate îngrăşăminte", a declarat Gabriel Dimancea, preşedintele sindicatului Turnuchim.

Sindicaliştii au cerut demisia Ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale - Ilie Sârbu, considerat principalul vinovat pentru situaţia creată. O delegaţie a protestatarilor a fost primită de subprefectul judeţului, Victorita Diaconu, căruia i-au fost înmânate propunerile de subvenţionare a agricultorilor.

Combinatul de îngrăşăminte chimice Donauchem din Turnu Măgurele este controlat de grupul de firme Interagro.

Omul de afaceri Ioan Niculae a anunţat, săptămâna trecută, că va închide treptat cele şase combinate chimice pe care le controlează şi că va disponibiliza aproximativ 95% din cei 6.700 de angajaţi ai celor şase companii.

În cele şase combinate - Amonil Slobozia, Donauchem Turnu Măgurele, Amurco Bacău, Gaproco Piatra Neamţ, Nitroporos Făgăraş şi Viromet Victoria, singurul care nu produce îngrăşăminte chimice - lucrează aproximativ 6.700 de angajaţi.

Peste 200 de sindicalişti ai Centralei Ceres şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) pichetează, miercuri, Guvernul şi mai multe prefecturi din ţară, cerând emiterea unui act normativ pentru sprijinirea achiziţionării, de către fermieri, a îngrăşămintelor chimice necesare culturii agricole.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici