Protest faţă de OUG privind Codul Administrativ. Participant: Acum se poate folosi orice limbă | FOTO

Peste 100 de persoane au protestat, duminică seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de OUG adoptată de Guvern privind Codul Administrativ. Oamenii susţin că sunt nemulţumiţi că nu a fost introdus un prag pentru a fi folosită limba minorităţilor în consiliile locale şi unităţi administrative.

3384 afișări
Imaginea articolului Protest faţă de OUG privind Codul Administrativ. Participant: Acum se poate folosi orice limbă | FOTO

Protest faţă de OUG privind Codul Administrativ. Participant: Acum se poate folosi orice limbă

,,Poate că la Bucureşti, nefiind aproape de noi, nu se ştie că pe legislaţia existentă din anul 2001, Legea administraţiei publice locale, şedinţele de consiliu local se ţin în limba maghiară, cu traducere pentru consilierii români în limba română, de vreo 2 ani şi şedinţele de consiliu judeţean se ţin tot aşa. Nu pentru noi este o problemă acest Cod Administrativ, dar nu există un prag cum era prin Legea administraţiei publice locale, 20% pentru minoritari, ca să se poată folosi limba minoritarilor. Acum, în orice loc din ţară se poate folosi orice limbă, dacă acel consiliu local aprobă”, a declarat Maria Creţu, preşedinta Asociaţiei ASTRA – Despărţământul Covasna-Harghita.

Protestatarii au reclamat că autorităţilor nu le pasă de situaţia românilor din Covasna, Harghita sau Mureş.

Aceştia au protestat paşnic, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti şi au cântat imnul României şi cântece patriotice.

Maria Creţu mai consideră că, în curând, centrul ţării „va fi ţinut secuiesc”.

,,La noi, în Covasna, şi în Consiliu Local şi în Consiliu Judeţean nu prea sunt angajaţi români, noi să zicem că ne-am obişnuit cu anormalitatea. Dacă e o durere pentru noi, durerea este că autorităţilor Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului nu le pasă de soarta românilor din Covasna, Harghita şi partial din Mureş. Încetul cu încetul, mijlocul României o să fie ţinut secuiesc. În momentul în care absolvenţii de liceu nu cunosc limba română, copiii nu pot comunica unii cu alţii. Un primar de municipiu (Sfântul Gheorghe – n.r.) a afirmat, într-o conferinţă de presă, după o activitate organizată de 1 iunie, de ziua copilului, când o colegă l-a întrebat de ce s-a vorbit doar în maghiară, că ar fi corect ca ai ei copii să ştie maghiara”, a mai precizat Maria Creţu.



Protestatarii au mai spus că autorităţile centrale nu vor să le cunoască problemele, deoarece în Covasna, Harghita şi Mureş românii sunt prea puţini ca să conteze la vot şi, din acest considerent, îi tratează cu indiferenţă şi ignoră toate adresele pe care le formulează.

 


Asociaţia „Calea Neamului”, membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a organizat, în faţa Guvernului, un miting de protest împotriva OUG privind Codul Administrativ.

În opinia organizaţiei, ordonanţa de urgenţă a fost emisă de către Guvernul României la presiunile UDMR şi ale statului ungar şi poate determina disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi poate favoriza obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.

Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ şi săptămâna aceasta.

Astfel a fost modificat articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităţilor naţionale, în sensul în care autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici