Protest semnat de 33 de ONG-uri faţă de candidaţii autoproclamaţi "ai societăţii civile"

"Considerăm că autoproclamarea drept reprezentanţi ai societatii civile „autentice” de către candidaţi pentru funcţii de demnitate publică în România este o dovadă de ignoranţă, de indecenţă şi de desconsideraţie faţă de cetăţeni", au scris 33 de organizaţii nonguvernamentale într-un protest public.

271 afișări
Imaginea articolului Protest semnat de 33 de ONG-uri faţă de candidaţii autoproclamaţi "ai societăţii civile"

Protest semnat de 33 de ONG-uri faţă de candidaţii autoproclamaţi "ai societăţii civile"

ONG-urile, printre care se află Asociaţia ProDemocraţia, Active Watch şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, au semnat joi un apel comun prin care cer decenţă în campania electorală. El a fost adresat candidaţilor, partidelor politice şi mass media.

"Credem că protestele din ultimii ani au demonstrat că societatea civilă este extrem de diversă şi că nimeni nu poate să o confiste şi să pretindă că o reprezintă în ansamblul ei", au scris organizaţiile nonguvernamentale, completând că apreciază drept benefică implicarea oamenilor proveniţi din societatea civilă în politică şi în administraţia publică.

ONG-urile cer lideri politici "care să creadă în mod sincer în valorile societăţii civile". "În contextul regional în care respectul pentru statul de drept, pentru drepturile minorităţilor şi libertatea de conştiinţă, sunt în pericol chiar şi în democraţii considerate până acum drept consolidate, în Romania derapajele naţionaliste, simpatiile pentru formule autoritare, iliberale, sunt în acest moment cu atât mai periculoase", spun semnatarii protestului.

Organizaţiile mai cer partidelor politice să dea dovadă de responsabilitate şi să nu susţină candidaţi şi programe care promovează extremismul şi intoleranţa.

"Ne asteptăm ca partidele politice să propună candidaţi integri şi competenţi, şi să se delimiteze de atitudinile extremiste şi anti-democratice. Respingem categoric demagogia şi populismul, retorica naţionalistă şi extremistă din campania electorala menite să mascheze grosolan lipsa de pregătire, de soluţii, de programe, de proiecte pentru administraţia locala", se arată în apel.

Semnatarii sunt: Academia de Advocacy, ActiveWatch, Agentia Impreuna, Alaturi de Voi, Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia Civitas ’99, Asociatia ACCEPT, Asociatia Militia Spirituala
, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Romana pentru Cultura Educatie si Normalitate, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Studiul Democratiei, Centrul FILIA, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Centrul pentru Jurnalism Independent, Consiliul Tineretului din Romania
Dizabnet – Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati, ECPI – Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Expert Forum, Federatia VOLUM, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Fundatia pentru Parteneriat, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia Comunitara Bucuresti, Fundatia PACT, Fundatia Estuar, Funky Citizens, Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academica din Romania, TERRA Mileniul III.

Protestul vine în contextul nominalizării de către PNL, drept candidat la Primăria Genertală, a fostului lider al studenţilor de după revoluţia din 1989, Marian Munteanu, pe care lideri ai PNL l-au descris ca pe un reprezentant al societăţii civile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici