Proteste ale angajaţilor de la Divizia Petrochimică Bradu a Oltchim

Peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochmice Bradu de lângă Piteşti, aparţinând Oltchim, au protestat marţi dimineaţă, timp de trei ore, în faţa sediului unităţii, nemulţumiţi de disponibilizările anunţate.

318 afișări
Imaginea articolului Proteste ale angajaţilor de la Divizia Petrochimică Bradu a Oltchim

Proteste ale angajaţilor de la Divizia Petrochimică Bradu a Oltchim (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

UPDATE 11:08 - Angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu au încetat protestele

Angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu care au blocat, marţi, Drumul Naţional 65 B, apoi au blocat strada care face legătura între drumul naţional şi fabrică, au renunţat la proteste, după aproximativ trei ore.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului "Unirea", angajaţii au deblocat strada Petrochimiştilor, după aproximativ o oră, timp în care au traversat în mod repetat o trecere de pietoni.

"Oamenii nu vor renunţa la proteste, este o decizie de moment, dar nemulţumirea este generală şi lucrurile nu pot rămâne aşa. Este păcat că autorităţile nu vor să prezinte criteriile de disponiblizare şi ce se va întâmpla cu ei în viitor. Nu există un plan social", a declarat preşedintele Sindicatului "Unirea", Marian Dumitru.

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş spun că au vorbit cu protestatarii, pe care i-au informat că blocarea carosabilului este ilegală.

"Am negociat cu ei, le-am transmis acest fapt, iar ei au înţeles că acţiunea lor este ilegală. În acest moment s-au retras", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş, Liviu Sîia.

UPDATE 10:20 - Protestatarii de la Divizia Petrochimică Bradu au blocat o stradă care leagă drumul naţional de Divizia petrochimică

Protestarii de la Divizia Petrochimică Bradu au deblocat Drmul Naţional 65 B, unde au protestat timp de aproximativ o jumătate de oră, iar la ora transmiterii acestei ştiri ei protestează pe o stradă din oraş care face legătura între drumul naţional şi Divizia petrochimică.

Protestarii de la Divizia Petrochimică Bradu au blocat pentru aproximativ 30 de minute DN 65 B, timp în care traficul rutier dinspre Slatina spre autostradă şi în sens invers a fost deviat prin municipiul Piteşti.

La un moment dat, angajaţii s-au îmbrâncit cu jandarmii mobilizaţi în zonă, în cele din urmă protestatarii deblocând drumul naţional.

La ora transmiterii acestei ştiri, angajaţii protestează pe strada Petrochimiştilor, arteră care face legătura între DN 65 B şi Divizia Petrochimică Bradu.

Oamenii scandează "Jos Guvernul", "Hoţii, hoţii", "Mincinoşii".

"Nu există nicio reacţie a autorităţilor locale, această platformă nu a interesat pe nimeni niciodată. Acestor oameni nu li se spune nimic, nici noi sindicatul şi conducerea noastră nu ştim nimic concret. Domnul Piperea a declarat că din 15 mai urmează disponibilizări, dar premierul Victor Ponta este dezinformat. Îl informez eu acum despre ceea ce fac administratorul judiciar şi administratorul special. Aceştia nu respectă legea, o încalcă, cum să faci disponibilizări când tu nu ai întocmit planul de restructurare şi nu ai vorbit cu sindicatele? Voi înştiinţa judecătorul sindic despre ceea ce se întâmplă la noi", a declarat Marian Dumitru, preşedintele Sindicatului "Unirea" din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu.

Protestatarii reclamă că nu au primit ultimul salariu şi că nu li s-a comunicat numărul celor care vor pleca în şomaj.

"Am înţeles că vor fi daţi afară 360 de angajaţi, dintre care doar şapte îndeplinesc condiţiile de pensionare, iar noua organigramă prevede doar 204 locuri. Ieri (luni-n.r.), timp de câteva ore, liderii de sindicat au discutat pe această temă pentru că nu sunt respectate articole din contractul colectiv de muncă şi nici nu s-au transmis criteriile care stau la baza disponibilizărilor", a afirmat unul dintre protestatari.

La rândul său, vicepreşedintele Sindicatului "Unirea" din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu, Marian Radu, spune că oamenii vor recurge la forme mai dure de protest.

"Situaţia este dramatică şi nu ştim ce reacţie vor avea oamenii. Nouă organigrama cuprinde doar 204 posturi, iar 360 de salariaţi ar trebui să plece acasă. Se discută despre plăţile compensatorii, dar nu ştim de unde se vor da banii. Nu avem o strategie clară a ceea ce se va întâmpla. Probabil că salariaţii vor bloca autostrada, vor protesta şi aşteapta de la administratorul judiciar Gheorghe Piperea un program de relansare şi restructurare care să fie aprobat, apoi să se discute despre concedieri", a declarat vicepreşedintele Sindicatului "Unirea" din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu.

Divizia Petrochimică Bradu de lângă Piteşti aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a anunţat că 900 de salariaţi de la Oltchim vor fi concediaţi începând cu această săptămână, dintre care 600 de la Râmnicu Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu.

Gheorghe Piperea spunea că urmează să fie întocmite listele complete cu personalul care va fi concediat, acesta urmând să beneficieze de salarii compensatorii.

Piperea a mai precizat că cel târziu în lunile septembrie - octombrie Oltchim va fi privatizat şi ar fi bine ca societatea să fie cumpărată împreună cu platforma de la Piteşti, dar, înainte de acest proces, se va împărţi în două societăţi, urmând ca prima unitate să preia datoriile combinatului şi cea de-a doua să înceapă activitatea de la "zero".

Guvernul a decis, săptămâna trecută, alocarea a maximum 7 milioane lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru plata venitului lunar de completare acordat persoanelor care vor fi disponibilizate de la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Hotărârea stabileşte că disponibilizările vor avea loc în baza planului întocmit de către administratorul judiciar al societăţii.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici