Protestul rezidenţilor şi studenţilor la medicină a fost amânat, negocierile continuă

Medicii rezidenţi, absolvenţii facultăţilor de medicină şi studenţii instituţiilor de profil au hotărât, sâmbătă, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, amânarea mitingului anunţat pentru luni, dar vor continua negocierile cu autorităţile până la rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

25 afișări
Imaginea articolului Protestul rezidenţilor şi studenţilor la medicină a fost amânat, negocierile continuă

Protestul rezidenţilor şi studenţilor la medicină a fost amânat, negocierile continuă

Medicii rezidenţi doresc salarii mai mari, condiţii de lucru mai bune, sporuri salariale şi creşterea numărului de locuri la rezidenţiat. În plus, ei doresc schimbarea datei de organizare a concursului de rezidenţiat pentru a avea mai mult timp de învăţat după absolvirea facultăţii.

La întâlnirea de săptămâna trecută cu ministrul Sănătăţii, ei au obţinut amânarea cu şapte zile a concursului din acest an, iar la întâlnirea de sâmbătă au obţinut promisiunea privind discutarea majorării salariului rezidentului de la 700 la 1.800 de lei, cât şi recalcularea sporurilor, a declarat Clara Matei, director executiv al Asociaţiei Rezidenţilor.

În schimb, reprezentantul absolvenţilor facultăţilor de medicină, Valentin Neamţu, a declarat că ei au obţinut cert cu 78 de locuri mai mult la rezidenţiatul din acest an.

"Rectorul UMF Iaşi, profesorul Vasile Arăstătoaie, ne-a spus că numărul de locuri la rezidenţiat poate creşte cu 600 şi de aceea noi vrem ca la concursul din noiembrie să fie făcută această suplimentare de locuri", a subliniat Valentin Neamţu.

Reprezentanţii rezidenţilor, absolvenţilor facultăţilor de medicină şi studenţilor vor avea, joi, 23 octombrie, o nouă rundă de negocieri la Ministerul Sănătăţii.

La întâlnirea precedentă, reprezentanţii Ministerului şi reprezentanţii absolvenţilor de medicină au convenit devansarea datei concursului de rezidenţiat din anul 2008, conform cererii absolvenţilor. Astfel, în anul 2008, concursul de rezidenţiat se va desfăşura pe 16 noiembrie, cu şapte zile mai târziu decât data stabilită iniţial de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP).

S-a stabilit, de asemenea, înfiinţarea unei comisii comune de negociere pentru rezolvarea, în viitor, a revendicărilor, reprezentanţii tinerilor medici urmând să vină cu propuneri concrete privind programa şi organizarea viitoarelor concursuri de rezidenţiat. Mai mult, s-a convenit ca, împreună, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice şi ai tinerilor medici să găsească soluţii pentru asigurarea de condiţii corespunzătoare de muncă şi redarea prestigiului profesiei de medic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici