Psihiatru: Elevele, în competiţie să-şi seducă profesorii, însă aceştia nu au scuză dacă acceptă avansuri

Elevele sunt într-o reală competiţie să-şi seducă profesorii, acest lucru fiind lesne văzut pe reţelele de socializare, dar dascălii nu au nicio scuză dacă acceptă avasurile ajungând să aibă relaţii sexuale cu minorele, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, psihiatrul Florin Tudose.

1690 afișări
Imaginea articolului Psihiatru: Elevele, în competiţie să-şi seducă profesorii, însă aceştia nu au scuză dacă acceptă avansuri

Psihiatru: Elevele, în competiţie să-şi seducă profesorii, însă aceştia nu au scuză dacă acceptă avansuri (Imagine: Anita Vizireanu/Arhiva Mediafax Foto)

"Atracţia pe care o exercită profesorii asupra elevelor lor este cunoscută de când lumea. Nu a apărut acum şi nu înseamnă ceva ieşit din comun. Dar un profesor adevărat nu dă curs acestor fantasme ale fetelor", a adăugat şeful Clinicii de psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), profesorul Florin Tudose, comentând recentele scandaluri sexuale care au ca protagonişti eleve şi profesorii acestora.

Problema reală care apare este însă vârsta elevelor cu care profesorii întreţin relaţii sexuale, care este tot mai mică, remarcă specialistul.

"Profesorii au toată responsabilitatea în cazul în care ajung într-o astfel de postură, indiferent dacă eleva are 17 ani şi câteva luni sau 12 ani. Sigur că profesorul tentat de fetiţe poate avea o altă problemă. Acesta cam frizează pedofilia. Profesorii care se culcă cu elevele lor încalcă etica şi morala profesională. Argumente de genul «o flacără a trecut prin sufletul meu» sunt aiureli. Dacă a trecut flacăra, va să zică, s-a dus. Deci, de ce să întreţii relaţii sexuale cu eleva ta", a adăugat medicul.

Mai mult decât atât, scuza, des auzită, potrivit căreia profesorul a întreţinut relaţii sexuale cu eleva lui, dar a avut acordul acesteia este de neacceptat, a continuat Tudose.

În opinia psihiatrului, relaţia dintre profesor şi eleva lui este una falsă, pentru că profesorul nu şi-a curerit eleva, ci s-a folosit de poziţia lui superioară, mai ales că, până la 18 ani, tinerilor le lipseşte maturitatea afectivă.

"Codul etic, codul moral interzic profesorului să întreţină relaţii sexuale cu eleva lui. Dacă profesorul ştie că nu ar putea rezista ispitei, nu ar trebui să se facă dascăl. Nu poţi spune «M-am culcat cu eleva mea, dar am avut acordul ei». Sau «M-a înşelat aspectul fizic. Arăta de 20 de ani, nu am ştiut că este minoră»". Profesorul care s-a dedat la relaţii sexuale cu eleva lui trebuie să părăsească definitiv învăţământul. Legea nu este interpretabilă. Morala nu este interpretabilă. Mai mult, personalitatea până la 18 ani este amorfă", a adăugat Tudose.

În plus el a atras atenţia asupra pericolelor pe care, în opinia sa, le reprezintă reţelele de socializare.

"Reţelele de socializare atrag tinerele într-o competiţie. Cine îl seduce pe profesorul X. Culmea este că fete de 13-14 ani intră în competiţie, apoi se laudă cu trofeele obţinute. Se laudă povestind cu lux de amănunte cum l-au sedus pe proful de mate, de sport sau de muzică, pe dirigul sau pe cel de istorie", a explicat medicul.

În opinia lui, cele mai multe eleve sunt total scăpate de sub supravegherea părinţilor, iar anturajul creat prin reţelele de socializare este dubios.

În ultima vreme, au izbucnit două scandaluri sexuale care au implicat profesori şi elevele lor. Părinţii unei eleve de la liceul bucureştean "Jean Monnet" l-au acuzat pe profesorul de sport că le-a violat fiica în timpul unei excursii. De asemenea, un profesor de la Liceul de Artă "Plugor Sandor" din municipiul Sfântu Gheorghe a fost arestat preventiv, joi, pentru 29 de zile, după ce ar fi întreţinut relaţii sexuale cu două eleve minore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici