Puterea exemplului. Cum sunt pregătite spitalele din Marea Britanie pentru a evita o tragedie precum cea de la Matei Balş

  • Felicia Buruiană este specialist în Obstetrică şi Ginecologie la Birmingham City Hospital
  • Ea spune că în Marea Britanie fiecare spital are o echipă de specialişti în prevenirea şi stingerea incendiilor
  • Noaptea, cel puţin o asistentă supraveghează în permanenţă fiecare salon
2624 afișări
Imaginea articolului Puterea exemplului. Cum sunt pregătite spitalele din Marea Britanie pentru a evita o tragedie precum cea de la Matei Balş

Spitalele din România se dovedesc adevărate bombe cu ceas şi în caz de incendiu efectele sunt devastatoare. S-a întâmplat la Piatra Neamţ, iar acum tragedia s-a repetat în Bucureşti. Lipsesc autorizaţiile de securitate la incendii, sistemele de alarmare şi multe altele.

Felicia Buruiană este de 15 ani în Marea Britanie şi povesteşte cum e în alte spitale din Europa. În tot acest timp, nu a văzut niciun incendiu în vreun spital.

„Dacă o persoană, indiferent cine este această persoană, simte fum, i se pare că ar fi un foc, sunt diferite dispozitive la care se sparge geamul şi se apasă pe acel buton, astfel încât să sară alarma. Pe coridoare şi între diferite departamente sunt uşi anti-foc şi saloanele au uşi anti-foc şi pe coridor, între o parte şi alta a coridorului, la un moment dat sunt uşi anti-foc, care dacă este să sară alarma, ele se închid automat”, explică Felicia Buruiană, medic ginecolog la Birmingham City Hospital.

În plus, personalul este instruit periodic. Felicia spune că inclusiv ordinea în care sunt evacuaţi pacienţii este bine stabilită.

Mai întâi sunt evacuaţi cei care nu se pot deplasa singuri, apoi restul. Sunt scări speciale pentru asta şi stingătoare în fiecare salon.

Însă Felicia e de părere că nu doar dotările sunt importante, în caz de incendiu, ci şi vigilenţa personalului medical, care este pe primul loc.

„Mă întreb, oare dormea şi staff-ul? Pentru că înainte de a se carboniza cineva, oricât de rapid ar fi acest proces, există un miros, se simte ceva care nu e la locul lui, nu? Noi când suntem de gardă, vorbesc din propria mea experienţă, noi nu avem camere cu pat, cu facilităţi din acestea, gen hotel. La noi, teoria este: când eşti de gardă, eşti la serviciu.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici