Qatar încearcă un acord Israel-Hamas pentru eliberarea a 50 de ostatici şi un armistiţiu de 3 zile

Mediatorii din Qatar au încercat miercuri să negocieze un acord între Hamas şi Israel care să includă eliberarea a aproximativ 50 de ostatici civili din Gaza în schimbul unei încetări a focului de trei zile, a declarat pentru Reuters un oficial.

220 afișări
Imaginea articolului Qatar încearcă un acord Israel-Hamas pentru eliberarea a 50 de ostatici şi un armistiţiu de 3 zile

Qatar încearcă un acord Israel-Hamas pentru eliberarea a 50 de ostatici şi un armistiţiu de 3 zile

Acordul, aflat în discuţie şi coordonat cu SUA, ar prevedea, de asemenea, ca Israelul să elibereze unele femei şi copii palestinieni din închisorile israeliene şi să crească cantitatea de ajutor umanitar permisă în Gaza, a spus oficialul.

Aceasta ar marca cea mai mare eliberare de ostatici deţinuţi de Hamas de când gruparea militantă palestiniană a trecut peste graniţa cu Gaza, a atacat părţi din Israel şi a luat ostatici în enclavă.

Hamas a fost de acord cu liniile generale ale acestui acord, dar Israelul - care a bombardat şi a trimis forţe în Gaza - nu a fost de acord şi încă negociază detaliile, a declarat oficialul.

Nu se ştie câte femei şi copii palestinieni ar urma să elibereze Israelul din închisorile sale ca parte a acordului aflat în discuţie.

Domeniul de aplicare al negocierilor conduse de Qatar s-a schimbat semnificativ în ultimele săptămâni, dar faptul că discuţiile se concentrează acum pe eliberarea a 50 de prizonieri civili în schimbul unui armistiţiu de trei zile şi că Hamas a fost de acord cu liniile generale ale acordului nu a mai fost raportat până acum.

Un astfel de acord ar necesita ca Hamas să predea o listă completă a ostaticilor civili rămaşi în viaţă, deţinuţi în Gaza.

O eliberare a tuturor ostaticilor nu este în prezent în discuţie, a declarat oficialul.

Nu a existat un răspuns din partea oficialilor israelieni, care au refuzat anterior să ofere comentarii detaliate cu privire la negocierile privind ostaticii, invocând reticenţa de a submina diplomaţia sau de a alimenta rapoartele pe care le consideră „război psihologic” din partea militanţilor palestinieni.

Întrebat miercuri de Reuters despre negocieri, Ezzat El Rashq, un membru al biroului politic al Hamas, nu a confirmat direct acordul în discuţie.

Israelul „refuză şi întârzie în continuare eliberarea a 50 de femei şi copii captivi şi un adevărat armistiţiu umanitar, în schimbul eliberării unui număr de femei şi copii ai poporului nostru aflaţi în închisorile ocupaţiei şi a obţinerii de ajutoare umanitare în toate zonele din Fâşia Gaza”, a declarat el.

Ministerul de Externe din Qatar a refuzat să comenteze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
qatar,
hamas,
ostatic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici