Raluca Turcan dă asigurări că nu va fi eliminată pensia anticipată. „Exclus! Ea există peste tot în lume”

  • Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seara, că este exclus ca pensia anticipată să fie elimnată.
  • Turcan spune că acest drept este prevăzut peste tot în lume.
2691 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan dă asigurări că nu va fi eliminată pensia anticipată. „Exclus! Ea există peste tot în lume”

Raluca Turcan dă asigurări că nu va fi eliminată pensia anticipată. „Exclus! Ea există peste tot în lume”

„Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare: speranţa de viaţă la naştere, calitatea vieţii active şi speranţa de viaţă la momentul pensionării. România din nefericire este sub media europeană la toţi aceşti trei indicatori”, spune Raluca Turcan, la Antena3.

Potrivit ministrului, în UE se vorbeşte despre creşterea vârstei de pensionare.

„Uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE putem să vedem că 14 ţări din UE au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei, dar şi mijloace stimulative de menţinere în viaţa activă. Avem, cred, două sau trei ţări care au doar mijloace stimulative şi două ţări, România şi Grecia, care au doar sancţionări în privinţa pensionarii anticipate. Eu cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menţinerea în viaţa activă a oamenilor, dacă pot şi dacă doresc, să menţinem acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, pe care deja îl avem asumat în legislaţia în vigoare şi, în acelaşi timp să încercăm să mai facem un pic de curăţenie în privinţa pensionării anticipate”, a spus Turcan.

Întrebată dacă va fi eliminată pensia anticipată, Raluca Turcan a răspuns că acest lucru este exclus.

„Exclus! Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Ea există peste tot în lumea aceasta. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionarea anticipată”, a mai spus ministrul

Turcan a precizat că Ministerul Muncii va lansa în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatori care, din diferite motive, fac solicitări să intre în condiţii de de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă şi implicit pensionare anticipată.

Ministrul a dat exemplul unui pompier de la o primărie care a mers în instanţă şi a cerut aceeaşi grupă de vârstă ca un pompier de la SMURD şi a câştigat.

CITEŞTE AICI: Raluca Turcan atrage atenţia că deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici