Raport îngrijorător. UNICEF: Un copil a fost infectat cu HIV la fiecare 100 de secunde

  • La aproximativ un minut şi 40 de secunde, s-a înregistrat o nouă infectare cu HIV a unui copil sau a unui tânăr cu vârsta sub 20 de ani anul trecut.
  • Numărul total al copiilor infectaţi cu HIV este de 2,8 milioane, potrivit UNICEF.
  • Aproape 110.000 de copii au murit din cauza SIDA anul trecut.
459 afișări
Imaginea articolului Raport îngrijorător. UNICEF: Un copil a fost infectat cu HIV la fiecare 100 de secunde

La aproximativ un minut şi 40 de secunde, s-a înregistrat o nouă infectare cu HIV a unui copil sau a unui tânăr cu vârsta sub 20 de ani anul trecut, ceea ce face ca numărul total de copii infectaţi cu HIV să fie de 2,8 milioane, arată un raport UNICEF publicat miercuri.

Documentul, numit „Reimagining a resilient HIV response for children, adolescents and pregnant women living with HIV” (Regândirea unui răspuns rezilient pentru copii, adolescenţi şi gravide care trăiesc cu HIV - n.r.), avertizează că, în lupta împotriva HIV, copiii sunt lăsaţi în urmă. Eforturile de prevenţie şi tratamentul pentru cei mici rămân unele dintre cele mai scăzute în rândul populaţiilor principale afectate.

În 2019, puţin peste jumătate dintre copiii din întreaga lume au avut acces la tratamente vitale; procentul este semnificativ mai mic decât cel pentru mame (85%) şi, respectiv, pentru toţi adulţii care trăiesc cu HIV (62%).

Aproape 110.000 de copii au murit din cauza SIDA anul trecut, potrivit raportului UNICEF.

În ciuda unor progrese înregistrate în lupta dusă de decenii împotriva HIV şi SIDA, există încă disparităţi regionale profunde între toate categoriile de populaţie, în special în ceea ce priveşte copiii, se arată în raport.

Acoperirea pediatrică a tratamentului antiretroviral este cea mai ridicată în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (81%), urmată de Asia de Sud (76%), Africa de Est şi de Sud (58%), Asia de Est şi Pacific (50%), America Latină şi Caraibe (46%) şi Africa de Vest şi Centrală (32%).

„Chiar în timp ce omenirea se luptă cu o pandemie globală, sute de mii de copii continuă să sufere din cauza epidemiei de HIV”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Încă nu există vaccin împotriva HIV. Ratele de infectare a copiilor sunt în continuare alarmante, iar copiii continuă să moară din cauza SIDA. Acest lucru se întâmpla şi înainte ca pandemia de COVID-19 să întrerupă serviciile vitale de tratament şi prevenţie a HIV, ceea ce pune în pericol şi mai multe vieţi”.

Criza COVID-19 a agravat şi mai mult inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la servicii vitale pentru copiii, adolescenţii şi femeile însărcinate cu HIV de pretutindeni, arată raportul publicat miercuri.

Într-un sondaj realizat recent de UNICEF în 29 de ţări în care infecţiile cu HIV reprezintă o prioritate, o treime dintre respondenţi au afirmat că acoperirea serviciilor pentru copii, adolescenţi şi femei care trăiesc cu şi sunt vulnerabili la HIV este mai mică cu cel puţin 10% decât înainte de pandemie.

Datele UNAIDS privind întreruperea serviciilor pentru persoane cu HIV, citate în raport, ilustrează în continuare impactul măsurilor de control necesare, perturbările la nivelul lanţului de aprovizionare, lipsa echipamentelor de protecţie personală şi redirecţionarea lucrătorilor sanitari către serviciile HIV.

În lunile aprilie şi mai, ce au coincis cu stări de izolare parţială sau completă, tratamentul pediatric HIV şi testarea încărcăturii virale la copii au scăzut, în unele ţări, cu 50-70%, iar iniţierea tratamentelor noi a scăzut cu 25-50%.

În mod similar, s-a raportat că livrarea tratamentului în unităţile medicale şi tratamentul pentru mame s-au redus cu 20-60%, testarea HIV pentru mame şi iniţierea tratamentului cu antiretrovirale au scăzut cu 25-50%, iar serviciile de testare a sugarilor au scăzut cu aproximativ 10%.

Deşi relaxarea măsurilor de control şi direcţionarea strategică a tratamentelor către copii şi femei însărcinate au condus cu succes la o revenire a furnizării serviciilor în ultimele luni, încă există provocări, iar omenirea este încă departe de atingerea obiectivelor globale HIV 2020 pentru copii şi adolescenţi.

Raportul UNICEF face apel la toate guvernele să protejeze, să susţină şi să accelereze progresele în ceea ce priveşte combaterea infectării cu HIV, prin menţinerea serviciilor esenţiale de sănătate şi consolidarea sistemelor de sănătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici