Războiul din Ucraina, ziua 679. Schimb de prizonieri între cele două tabere / Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone în doar câteva zile / Occidentul promite că va trage la răspundere regimul Putin

  • Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de prizonieri de război după medierea Emiratelor Arabe Unite, potrivit Reuters.
  • Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina.
  • Norvegia va trimite avioane de luptă şi instructori în Danemarca pentru a pregăti piloţi ucraineni
3514 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 679. Schimb de prizonieri între cele două tabere / Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone în doar câteva zile / Occidentul promite că va trage la răspundere regimul Putin

UPDATE Schimb de prizonieri

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că 248 de prizonieri de război ruşi au fost returnaţi din Ucraina, în urma unor negocieri „complexe” care au implicat medierea Emiratelor Arabe Unite.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat separat că peste 200 de prizonieri ucraineni au fost returnaţi din Rusia.

UPDATE Fermierii polonezi vor relua blocarea unui punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi vor relua de joi blocarea punctului de trecere a frontierei Medyka cu Ucraina, au declarat liderii protestatarilor pentru agenţia de presă de stat PAP, în timp ce premierul Donald Tusk a încercat să dezamorseze disputa, notează Reuters.

UPDATE Norvegia va trimite avioane de luptă şi instructori în Danemarca pentru a pregăti piloţi ucraineni

Autorităţile din Norvegia au anunţat că vor trimite două avioane F-16 în Danemarca pentru a contribui la pregătirea piloţilor ucraineni, potrivit Sky News.

Piloţii vor avea nevoie de o pregătire extinsă pe avioanele fabricate în SUA, pe care ucrainenii le-au cerut încă de la începutul războiului.

Norvegia a anunţat anul trecut că se va alătura Danemarcei, Ţărilor de Jos şi altora pentru a dona avioane Ucrainei.

Ministrul norvegian al apărării, Bjoern Arild Gram, a declarat că 10 instructori au fost trimişi deja în Danemarca.

Forţele aeriene norvegiene renunţă la avioanele F-16 pe care le înlocuieşte cu noul model F-35.

UPDATE Kievul afirmă că Rusia a pierdut 361.500 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 361.500 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 680 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.990 de tancuri, 11.107 vehicule blindate de luptă, 11.391 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.546 de sisteme de artilerie, 945 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 629 de sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.748 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina

Grupul de reflecţie cu sediul în SUA susţine că Putin a reformulat în mod deliberat războiul pe plan intern şi internaţional ca fiind o luptă împotriva Occidentului şi nu a Ucrainei, ceea ce îi oferă o mână mai puternică la masa negocierilor.

"Probabil că Putin încadrează în mod deliberat şi fals Ucraina ca fiind un pion fără acţiune în conflictul Rusia-Occident pentru a-şi masca obiectivele sale expansioniste şi maximaliste de a stabili un control rusesc complet şi efectiv asupra Ucrainei", a declarat think-tank-ul în ultima sa actualizare.

Moscova: numărul răniţilor de la Belgorod creşte la 11 după atacul de la Kiev

Numărul răniţilor după atacul forţelor ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a crescut la 11, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viacheslav Gladkov, potrivit agenţiei de presă Russian Press. „Tass”. Anterior, guvernatorul a vorbit şi despre un bărbat ucis în timp ce călătorea într-o maşină.

Borrell: Rusia va fi trasă la răspundere pentru crime

„Rusia a început noul an lansând peste o sută de rachete şi drone pe Kiev, Harkov şi alte oraşe, ţintând civili, distrugând cartierele rezidenţiale şi infrastructura de susţinere a vieţii. Rusia va fi trasă la răspundere pentru crimele sale de război. Suntem cu Ucraina”. Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, scrie acest lucru pe X.

Sunak către Zelenski:GB sprijină Kievul împotriva atacurilor barbare ruseşti / Londra promite noi arme letale, sprijin în 2024 şi în viitor

Premierul britanic Rishi Sunak a reiterat astăzi, într-o conversaţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Londra sprijină Kievul, ca răspuns la atacurile aeriene „barbare” ale Rusiei efectuate în „perioada de Crăciun”.

Downing Street transmite acest lucru într-o notă. În cadrul discuţiei, Sunak a asigurat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina atâta timp cât aceasta „combate agresiunea şi ocupaţia Moscovei: în 2024 şi în viitor”, inclusiv prin furnizarea de ajutor militar suplimentar şi de noi „arme letale”.

Cei doi lideri au mai evocat „progrese şi succese” atribuite recent Kievului în zona Mării Negre, cu contribuţia „rachetelor sol-aer furnizate de Regatul Unit” în ultimele luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici