LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 713. Zelenski cere Parlamentului să extindă legea marţială / Noile ţinte ale Rusiei / Alarme aeriene la Kiev

Rusia a lansat ieri un atac asupra oraşului Herson, din sud, ucigând cel puţin patru locuitori şi rănind o altă persoană.

2522 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 713. Zelenski cere Parlamentului să extindă legea marţială / Noile ţinte ale Rusiei / Alarme aeriene la Kiev

Războiul din Ucraina, ziua 713. Zelenski cere Parlamentului să extindă legea marţială

UPDATE Forţele speciale ucrainene au capturat echipamente ruseşti de pe o platformă de foraj din Marea Neagră

Forţele pentru operaţiuni speciale ale Ucrainei au desfăşurat o operaţiune pe o platformă de foraj ocupată de trupe ruse în largul coastelor Crimeei, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.

Forţele ruse  au folosit platforma de foraj pentru a controla o parte din Marea Neagră şi pentru a ajusta focul spre sudul Ucrainei, potrivit unui videoclip postat online de Forţele pentru Operaţiuni Speciale.

Videoclipul arată un grup de forţe pentru operaţiuni speciale aterizând pe platformă şi căutând echipamente, inclusiv un radar şi un sistem de îmbunătăţire a semnalului dronelor.

După ce a luat echipamentele, grupul a instalat mine pe platformă şi s-a retras, potrivit videoclipului. Stâlpul de antenă al platformei a fost aruncat în aer.

UPDATE Kuleba s-a întâlnit la Kiev cu ministrul de Externe al Portugaliei

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit cu omologul său portughez Joao Cravinho la Kiev, în timpul vizitei de două zile a lui Cravinho în Ucraina.

Delegaţia portugheză a sosit în Ucraina luni, condusă de Cravinho şi de ministrul Educaţiei Joao Costa.

UTPDATE Alertă aeriană în Kiev şi alte regiuni

Alertă aeriană în regiunea Kiev şi în alte câteva regiuni ale Ucrainei din cauza ameninţării unui atac cu rachete. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina.

UPDATE Rachete ruseşti peste Harkov: un copil de două luni a fost ucis

Un copil de două luni a murit în urma unui atac rusesc cu rachete peste noapte care a lovit clădiri civile şi un hotel din estul regiunii Harkov, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov pe Telegram, citat de presa naţională. Copilul se născuse pe 4 decembrie 2023. Trei femei de 21, 28 şi 39 de ani au fost rănite în atac, inclusiv mama copilului. „În jurul orei 2.30, în Zolociv, districtul Bogoduhiv, un hotel a fost distrus în urma atacurilor cu rachete S-300. Un copil de două luni a murit", a scris Sinegubov, „un alt act de terorism împotriva civililor”.

UPDATE Borrell a ajuns la Kiev

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a sosit în această dimineaţă la Kiev: deputatul ucrainean Alexei Goncearenko a anunţat pe Telegram. „Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell a sosit la Kiev - a scris Goncearenko -. Am avut ocazia să vorbesc cu el. Este un adevărat prieten al Ucrainei”.

UPDATE Rusia şi-a propus să cucerească noi teritorii în Ucraina

Preşedintele ucrainean Zelenski a declarat că ia în considerare o „resetare” pentru a înlocui mai mulţi oficiali înalţi, pe fondul speculaţiilor în curs că se pregăteşte să-l concedieze pe comandantul şef al forţelor armate ale ţării.

„Este o chestiune de oameni care vor conduce Ucraina. Este nevoie de o resetare, vorbesc de înlocuirea unor lideri de stat, nu doar în sectorul armatei”, a spus Zelensky. În Ucraina circulă de săptămâni întregi zvonuri că preşedintele este aproape de a-l concedia pe extrem de popularul comandant al forţelor armate, Valeri Zalujnîi.

Zelenski a înaintat, de asemenea, o propunere Parlamentului ucrainean de prelungire a legii marţiale şi a mobilizării generale pentru încă 90 de zile.

Preşedintele a declarat pentru prima dată legea marţială şi mobilizarea generală pe 24 februarie 2022, când Rusia şi-a început invazia pe scară largă a Ucrainei.

De atunci, măsura a fost prelungită de mai multe ori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici