LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 715. Odesa, atacată pe timpul nopţii / Putin îşi amână deplasarea în Turcia, programată pentru această lună, dar iese la lumină cu interviul acordat lui Tucker Carlson

Cu un mandat internaţional de arestat pe numele său emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), Vladimir Putin nu este convins că februarie este cel mai bun moment să facă o vizită în Turcia.

4872 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 715. Odesa, atacată pe timpul nopţii / Putin îşi amână deplasarea în Turcia, programată pentru această lună, dar iese la lumină cu interviul acordat lui Tucker Carlson

Războiul din Ucraina, ziua 715. Odesa, atacată pe timpul nopţii / Putin îşi amână deplasarea în Turcia, programată penruu această lună, dar iese la lumină cu un interviu acordat lui Tucker Carlson

UPDATE NYT: Oficialii americani confirmă că o rachetă Patriot a doborât avionul Il-76

Sistemul de rachete Patriot, de fabricaţie americană, este probabil responsabil pentru prăbuşirea avionului rusesc Il-76, au declarat oficialii americani sub protecţia anonimatului pentru New York Times. De asemenea, este probabil ca avionul să fi transportat cel puţin câţiva prizonieri ucraineni, scrie publicaţia.

UPDATE Zelenski l-a numit pe Oleksandr Sîrski la conducerea forţelor armate ucrainene

UPDATE Cine este generalul Sîrskîi, omul numit astăzi de Zelenski la conducerea războiului împotriva Rusiei

UPDATE Şeful armatei ucrainene, Valerii Zaluzhnyi a fost demis. Zelenski spune că a venit timpul pentru schimbări la vârful armatei ucrainene

UPDATE Umerov: "A fost luată decizia de a schimba conducerea Forţelor Armate"

Ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat că a fost luată o decizie "cu privire la necesitatea de a schimba conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei".

Umerov i-a mulţumit comandantului-şef Valerii Zaluzhnyi pentru serviciile sale.

"Războiul se schimbă şi cere schimbări. Bătăliile din 2022, 2023 şi 2024 sunt trei realităţi diferite. 2024 va aduce noi schimbări pentru care trebuie să fim pregătiţi. Sunt necesare noi abordări, noi strategii", a declarat ministrul apărării.

Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că, pe 8 februarie, s-a întâlnit cu comandantul-şef Valerii Zaluzhnyi şi a făcut aluzie la demiterea comandantului, în urma unor zvonuri de câteva zile despre o astfel de decizie.

Zelensky i-a mulţumit pentru "doi ani de protejare a Ucrainei' şi a discutat cu el "cine ar putea fi în noua conducere a Forţelor Armate".

Relaţia dintre Zelensky şi Zaluzhnyi a părut să fie tensionată timp de câteva săptămâni, în special după 1 noiembrie, când Zaluzhnyi a descris o potenţială "capcană" a unui război prelungit în timpul unui interviu acordat publicaţiei The Economist.

UPDATE SBU descoperă 3 ascunzători de arme ruseşti

Depozitele au fost descoperite în regiunile Kiev, Vinnytsia şi Zakarpattia. Printre obiectele confiscate se numără un arsenal de lansatoare de grenade ruseşti, peste 15 kg de explozibili cu detonatoare electronice şi arme automate.

UPDATE Atacul rusesc asupra unui sat din regiunea Kherson a rănit un bărbat

 Un bărbat în vârstă de 58 de ani a suferit o rană provocată de explozie şi o rană la cap când Rusia a lovit Romashkove, în apropiere de Kherson, au anunţat autorităţile regionale pe Telegram.

UPDATE Vizita lui Putin în Turcia ar fi fost amânată

Data vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Turcia pentru a se întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care ar fi trebuit să aibă loc în februarie, "urmează să fie stabilită", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la 8 februarie.

UPDATE Principalul deputat al partidului lui Zelensky dezvăluie potenţialele modificări la legea mobilizării

David Arakhamia, şeful partidului preşedintelui Volodymyr Zelensky în parlamentul ucrainean, a calificat "absolut inacceptabilă" propunerea din proiectul de lege de a permite blocarea conturilor bancare ale cetăţenilor care se sustrag serviciului militar, adăugând că nu a văzut niciun sprijin pentru această propunere în rândul legislatorilor.

UPDATE Ambasadorul britanic: Ucraina nu ar trebui să se aştepte la prea multe la summitul NATO de la Washington

"Nu mă aştept la un mare salt înainte în această privinţă, în principal din cauza situaţiei probabile de pe teren", a declarat ambasadorul britanic la NATO, David Quarrey, pentru Politico, adăugând că Londra este "absolut convinsă că locul de drept al Ucrainei este în NATO".

UPDATE Un raport identifică 17 unităţi militare ruseşti implicate în asaltul de la Mariupol

Un raport publicat de Human Rights Watch, organizaţia ucraineană pentru drepturile omului Truth Hounds şi SITU Research la 8 februarie identifică 17 unităţi militare care au participat la asaltul Rusiei asupra Mariupolului la începutul invaziei, în februarie 2022.

UPDATE Ucraina doboară un elicopter de atac rusesc Ka-52 lângă Avdiivka

Forţele ucrainene au doborât un elicopter de atac rusesc Ka-52 Alligator în apropiere de Avdiivka, în regiunea Doneţk, la 7 februarie, a declarat Oleksandr Tarnavskyi, comandantul grupului ucrainean Tavria care luptă pe liniile de front din sud-estul ţării, la 8 februarie.

UPDATE Ucraina şi Estonia sunt pregătite să înceapă negocierile privind un acord de securitate

Şeful adjunct al Biroului Prezidenţial, Ihor Zhovkva, a anunţat că Ucraina şi Estonia sunt pregătite să înceapă negocierile privind un acord de securitate. Scopul acordului este de a oferi Ucrainei “garanţii solide de securitate” în conformitate cu angajamentul liderilor NATO de la Summitul de la Vilnius din 2023.

UPDATE Rusia şi Iranul au fost excluse de la Conferinţa de Securitate de la München

Preşedintele conferinţei, Christoph Heusgen, a declarat că Rusia şi Iranul au fost excluse de la Conferinţa de Securitate de la München, deoarece nu au avut voinţa de a participa la un dialog constructiv.

UPDATE Potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă al Ucrainei, poliţia secretă belarusă (KGB) şi-a intensificat presiunea asupra ucrainenilor care trăiesc în Belarus

KGB-ul îi convoacă frecvent pe ucraineni la interogatorii şi le percheziţionează locuinţele. The Kyiv Independent nu a confirmat încă aceste informaţii.

UPDATE Rusia încearcă să spargă apărarea din Chasiv Yar, lângă Bakhmut

“Situaţia este tensionată şi necesită o monitorizare constantă şi o luare rapidă a deciziilor la faţa locului”, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi în timpul vizitei sale la unităţile militare care ţin apărarea în direcţia Bakhmut.

UPDATE Deputat german: Europa trebuie să fie pregătită pentru lipsa de sprijin a SUA pentru Ucraina, indiferent cine este preşedintele

Europa trebuie să fie mai pregătită pentru ca SUA să nu susţină Ucraina, indiferent dacă Donald Trump este ales preşedinte, a declarat preşedintele Comisiei de Apărare a Germaniei, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, pentru publicaţia germană t-online pe 8 februarie.

UPDATE Regatul Unit prelungeşte comerţul fără taxe vamale cu Ucraina până în 2029

Aranjamentul anterior, care elimina taxele vamale pentru tot comerţul dintre Regatul Unit şi Ucraina, urma să expire în martie 2024, după ce a fost introdus în 2022, ca urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei. Toate tarifele pentru mărfurile importate din Ucraina au fost reduse la zero, iar toate cotele au fost eliminate în cadrul acordului de liber schimb.

UPDATE Senatul rus susţine legea care permite confiscarea proprietăţilor pentru ”denigrarea” armatei

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a votat pe 7 februarie în favoarea unei legi care extinde domeniul infracţiunilor care pot fi sancţionate cu confiscarea bunurilor, inclusiv pentru persoanele condamnate pentru ”denigrare” sau răspândire de ‘ştiri false’ despre armata rusă.

UPDATE Rusia a pierdut 392.380 de soldaţi în Ucraina

Acesta este numărul de victime raportat de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe 8 februarie 2024, de la începutul invaziei ruseşti de pe 24 februarie 2022.

UPDATE Avdiivka, atacată din toate părţile. Trupele ruseşti sunt ţinute în frâu

Forţele ruseşti au preluat iniţiativa pe frontul de est din regiunea industrială Donbas din Ucraina şi încearcă din octombrie să taie liniile de aprovizionare şi să încercuiască forţele ucrainene săpate la Avdiivka.

„Inamicul face presiuni din toate direcţiile. Ei iau cu asalt cu forţe foarte numeroase”, a declarat primarul din Avdiivka, Vitaliy Barabash, în comentarii televizate, descriind situaţia ca fiind „foarte dificilă şi fierbinte”. Armata ucraineană a declarat că trupele ruseşti sunt oprite.

În prezent, mai sunt doar 941 de locuitori în oraşul care a fost odată casa a 32.000 de oameni şi are o mare uzină de cocserie, a declarat Barabash.

Căderea Avdiivka ar fi salutată de autorităţile ruse ca o victorie greu de obţinut înainte de alegerile de luna viitoare, în care se aşteaptă ca preşedintele Vladimir Putin să fie reales, notează Reuters.

„Inamicul încearcă să străpungă apărarea noastră în zona Chasiv Yar (în regiunea Doneţk) şi recurge la acţiuni locale ale unor mici grupuri de asalt sub acoperirea dronelor şi a artileriei”, au declarat ei pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE Realitatea crudă despre război

UPDATE Kiev: 11 drone ruseşti doborâte în timpul nopţii

11 drone de atac „Shahed” lansate de Rusia au fost doborâte în timpul nopţii: Forţele Aeriene au anunţat acest lucru în actualizarea sa de dimineaţă, după cum a raportat „The Kyiv Independent”. Dronele au fost lansate de la Capul Chauda, ​​în Crimeea ocupată. În cel mai recent atac, forţele ruse au lansat 17 atacuri separate, care au vizat în principal regiunile Mykolaiv, Odesa, Vinniţia şi Dnipropetrovsk. Grupuri mobile de pompieri ale Forţelor Aeriene Ucrainene au fost implicate în respingerea atacului aerian.

UPDATE Ucraina, atac cu dronă rusă asupra Odessei în timpul nopţii

Atacurile ruseşti cu drone au afectat în această seară două clădiri din oraşul Odesa, din sudul Ucrainei, inclusiv o instituţie de învăţământ: acest lucru a fost raportat de guvernatorul Oleh Kiper, citat de presa locală. Nu au fost raportate victime.

UPDATE Interviul lui Tucker Carlson cu Putin va fi difuzat astăzi

Interviul lui Tucker Carlson cu preşedintele rus Vladimir Putin va fi difuzat astăzi: jurnalistul american a anunţat vestea. Într-o postare pe contul său de Instagram, Carlson a spus că întâlnirea cu şeful Kremlinului, care a fost deja înregistrată, va fi difuzată pe site-ul său joi, la 18:00. Fosta gazdă de la Fox News, un aliat-cheie al candidatului la alegerile din 2024 Donald Trump şi un oponent vocal al ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, a călătorit la Moscova pentru primul interviu al lui Putin cu un jurnalist occidental de la invazia Rusiei din februarie 2022. Vizita lui Carlson a fost larg acoperită de presa rusă.

UPDATE NYT: astăzi, în Senatul SUA, votează o nouă lege pentru ajutorul Ucrainei

Liderul majorităţii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, a amânat pentru astăzi (joi) negocierile şi votul noului proiect de lege care oferă un ajutor uriaş Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Votul este aşteptat după-amiaza, ora Washingtonului, la noapte în România. The New York Times a scris despre asta.

UPDATE Vizita lui Putin în Turcia, programată pentru februarie, a fost amânată pentru aprilie sau mai

Vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Turcia, programată iniţial pentru februarie, urmează să fie amânată. Vestea este confirmată de presa turcă, care citează surse diplomatice din Ankara, şi de agenţia rusă Tass. Deşi vizita liderului rus din februarie la preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost anunţată duminică trecută chiar de ministrul de externe al Ankara, Hakan Fidan, o dată oficială nu a fost niciodată stabilită. Acum, noile estimări sunt că vizita ar putea avea loc între aprilie şi mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici