LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 750. Drone ucrainene în Belgorod şi la Kursk / Zelenski îl numeşte criminal pe Putin / Rusia ar fi pierdut 427.840 de soldaţi de la începutul războiului / Putin face apel la populaţie să voteze / Stoltenberg: Rusia şi-a concentrat toate trupele tereste în Ucraina

  • Războiul declanşat de Rusia continuă cu Ucraina şi mai îndârjită să-şi apere teritoriul.
  • Putin face apel la populaţie să voteze: mergeţi şi votaţi Patria.
  • Moldova acuză Rusia că a tipărit ilegal buletinele de vot pentru prezidenţiale în Transnistria.
  • Stoltenberg afirmă că Rusia şi-a concentrat toate trupele armate pe frontul războiului împotriva Ucrainei.
14300 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 750. Drone ucrainene în Belgorod şi la Kursk / Zelenski îl numeşte criminal pe Putin / Rusia ar fi pierdut 427.840 de soldaţi de la începutul războiului / Putin face apel la populaţie să voteze / Stoltenberg: Rusia şi-a concentrat toate trupele tereste în Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 750. Drone ucrainene în Belgorod şi la Kursk / Zelenski îl numeşte criminal pe Putin

UPDATE Atacurile ruseşti asupra oraşului din regiunea Sumy au provocat 4 răniţi

În jurul orei 10.00, Rusia a efectuat un atac cu mortiere împotriva oraşului, provocând răni uşoare unui bărbat de 44 de ani şi unei femei de 43 de ani, au precizat procurorii.

UPDATE Trupele ruse îşi intensifică atacurile în sectoarele Zaporizhzhia şi Doneţk

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile în sectoarele Zaporizhzhia şi Doneţk ale frontului, a declarat Dmytro Lykhovii, un purtător de cuvânt al grupului de forţe ucrainene Tavria, la televiziunea naţională pe 14 martie.

UPDATE Miliţia anti-Kremlin avertizează cu privire la noi atacuri şi fac din nou apel la evacuarea civililor

Legiunea "Libertatea Rusiei", Batalionul Siberian şi Corpul Voluntarilor Ruşi au publicat apelul pe canalele lor de Telegram în cursul serii de astăzi, promiţând să menţină un coridor umanitar de la ora 21.00 a zilei de 14 martie până la ora 7.00 a zilei de 15 martie.

UPDATE Guvernator rus susţine că Belgorodul a fost bombardat de trei lovituri în cursul zilei

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat în jurul orei locale 17:30, la 14 martie, că sistemul de apărare aeriană deasupra oraşului Belgorod a fost în funcţiune, marcând al treilea raport privind o lovitură asupra oraşului din acea dimineaţă.

UPDATE Suedia promite 33 de milioane de dolari pentru iniţiativa cehă privind muniţia pentru Ucraina

Suedia s-a alăturat iniţiativei conduse de Cehia de a furniza Ucrainei sute de mii de obuze de artilerie, promiţând 30 de milioane de euro (32,6 milioane de dolari) pentru această cauză, a anunţat ambasada Suediei în Cehia la 14 martie.

UPDATE Rusia interzice intrarea a peste 200 de factori de decizie politică, lideri de afaceri şi jurnalişti din SUA

Ministerul rus de Externe a adăugat încă 227 de cetăţeni americani pe lista celor care au interdicţie de intrare în Rusia, a anunţat agenţia de presă de stat TASS la 14 martie.

UPDATE UE se îndreaptă spre utilizarea profitului de 27 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate pentru Ucraina

UPDATE Rusia ,,bruiază semnalul" avionului care îl transporta pe Grant Shapps - raport

Se crede că Rusia a bruiat semnalul prin satelit al avionului folosit de ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, pentru a călători din Polonia înapoi în Marea Britanie, au declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală şi jurnalişti care călătoreau cu acesta, scrie Sky News.

S-a raportat că semnalul GPS a fost interferat timp de aproximativ 30 de minute, în timp ce avionul zbura în apropierea exclavei ruseşti Kaliningrad din Marea Baltică.

Telefoanele mobile nu s-au mai putut conecta la internet, iar aeronava a fost nevoită să folosească metode alternative pentru a-şi determina locaţia, au precizat aceştia.

UPDATE Stoltenberg: Rusia şi-a concentrat toate trupele armate pe frontul războiului împotriva Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în cadrul discursului privind raportul anual al Alianţei, că în prezent, NATO nu simte nicio ameninţare iminentă din partea Rusiei, deoarece Moscova şi-a angajat aproape toate forţele terestre în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

În acelaşi timp, el a menţionat că aliaţii vor continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi acţiunile viitoare ale Rusiei, relatează Ukrinform.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU discută vineri încercările Rusiei de a organiza ,,alegeri" în teritoriile ocupate din Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre încercările Rusiei de a organiza alegeri în teritoriile ocupate temporar din Ucraina, scrie Ukrinform.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a subliniat că aşa-numitele "alegeri" ale preşedintelui Federaţiei Ruse în teritoriile ocupate temporar de Ucraina - Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, părţi din regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Zaporojia şi Herson - sunt ilegale şi nu vor avea nicio consecinţă juridică, potrivit sursei citate.

UPDATE Serviciile speciale lituaniene: Atacul asupra consilierului lui Navalnî e o acţiune a Rusiei

UPDATE Secretarul general NATO: Aliaţii fac prea puţin în timp ce Ucraina rămâne fără muniţie

UPDATE Olaf Scholz asigură o cooperare mai strânsă cu Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz a asigurat Ucraina de o cooperare mai strânsă cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte sprijinul militar, în timpul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

Anunţul vine după ce parlamentul german a votat împotriva propunerii venite din partea Opoziţiei, aceea de a trimite rachete Taurus Ucrainei.

Germania a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, dar Scholz a insistat că Germania nu trebuie să se implice direct în război.

UPDATE Ucraina începe rotaţia trupelor care au fost mult timp pe front

Ucraina a început să rotească trupele care au servit pe linia frontului "de mult timp", a declarat comandantul suprem al Ucrainei.
 
Oleksandr Sîrskîi, comandantul-şef al forţelor armate, a declarat că acest lucru va "stabiliza situaţia" şi va avea un efect pozitiv asupra moralului şi stării psihologice a trupelor, scrie Sky News.

UPDATE UE se îndreaptă spre utilizarea profitului de 27 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate pentru Ucraina

Oficialii UE speră să se ajungă la un acord privind confiscarea profiturilor, în contextul în care unele state se opun utilizării lor pentru finanţarea armatei ucrainene, preferând ca banii să fie cheltuiţi pentru reconstrucţie şi eforturi umanitare, scrie The Guardian.

UPDATE Ucraina califică alegerile din teritoriile ocupate de Rusia drept ilegale

UPDATE Lituania: Aliatul lui Navalnîi a fost ,,atacat de serviciile speciale ruseşti" pentru a speria opoziţia

Şeful securităţii, Darius Jauniskis, a declarat reporterilor că atacul asupra lui Leonid Volkov în Vilnius, capitala Lituaniei, a fost probabil opera serviciilor speciale ruseşti, potrivit Sky News.

Volkov a fost atacat cu un ciocan în apropierea casei sale marţi seara.

UPDATE Grupări armate anti-Putin îndeamnă civilii să se evacueze din regiunile de frontieră ruseşti

Grupările armate anti-Kremlin îndeamnă civilii să evacueze regiunile de frontieră ruseşti înaintea unor "lovituri masive".

Legiunea Libertatea Rusiei, Corpul Voluntarilor Ruşi şi Batalionul Siberian, miliţii cu sediul în Ucraina care se presupune că sunt formate din luptători ruşi, au cerut oficialilor locali să "anunţe imediat" evacuările din Kursk şi Belgorod.

"Civilii nu ar trebui să sufere din cauza războiului", au declarat grupurile într-o declaraţie comună postată pe canalul Telegram al Legiunii Libertăţii Rusiei, scrie Sky News.

UPDATE Parlamentul german a respins apelul opoziţiei ca guvernul să trimită rachete Taurus în Ucraina

Parlamentul german a respins un apel al opoziţiei ca guvernul să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Taurus în Ucraina, la o zi după ce cancelarul Olaf Scholz şi-a apărat refuzul de a furniza aceste arme, informează The Guardian.

Camera inferioară a parlamentului, Bundestag, a respins moţiunea blocului de opoziţie al Uniunii cu 495 de voturi pentru, 190 de voturi împotrivă şi cinci abţineri.

Germania a devenit al doilea mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei, după Statele Unite, dar Scholz a blocat luni de zile dorinţa Ucrainei de a obţine rachete Taurus, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri. 

UPDATE Stoltenberg: Aliaţii NATO trebuie să intensifice livrarea de armament către Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, în cadrul prezentării raportului anual al Alianţei, că este nevoie urgentă ca aliaţii NATO să intensifice livrarea de muniţie şi arme către Ucraina.
 
"Este o chestiune de voinţă politică de a lua decizii", a spus el în timpul discursului, notează The Guardian.

UPDATE NATO şi China, discuţii despre războiul din Ucraina în cadrul discuţiilor cu personalul militar

NATO şi China au organizat la 13 martie, la Beijing, cea de-a opta ediţie a discuţiilor anuale ale Statului Major Militar, în cadrul cărora cele două delegaţii au discutat despre probleme de securitate globală şi regională, inclusiv despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Kyiv Independent.

Potrivit unui briefing de presă al NATO, delegaţii au discutat despre "peisajele de securitate globală şi regională, cu accent pe invazia ilegală a Rusiei în Ucraina".

UPDATE Rusia respinge atacul unor grupuri armate în regiunile de frontieră - rapoarte

Forţele ruse resping atacuri ale unor grupări armate susţinute de Ucraina în două dintre regiunile sale de frontieră, potrivit presei de stat ruse, citate de Sky News.

Agenţia de ştiri TASS a declarat că Garda Naţională a Rusiei şi forţele armate au ripostat în apropierea satului Tyotkino, în regiunea Kursk.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a declarat agenţiei Interfax că a zădărnicit o încercare ucraineană de a pătrunde în Belgorod.

UPDATE Rusia poate face ,,progrese bruşte şi surprinzătoare" dacă Ucraina nu primeşte muniţie

Rusia ar putea face progrese "subite şi surprinzătoare" dacă Ucraina nu este realimentată cu arme şi muniţii, potrivit unui important centru de reflecţie militară, scrie Sky News.

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) a declarat că întârzierea asistenţei militare din partea SUA face ca armata ucraineană să fie mai fragilă pe front decât ar sugera altfel avansurile "relativ lente" ale Rusiei.

UPDATE Rusia acuză Ucraina ,,bombardează infrastructura critică" de la centrala nucleară Zaporojie

O declaraţie a centralei nucleare Zaporojie, controlată de Rusia, susţine că Ucraina a bombardat infrastructura critică a instalaţiei.

Un dispozitiv exploziv a fost aruncat în zona gardului unde se află rezervoarele de combustibil diesel, anunţă conducerea centralei nucleare.

,,Astfel de atacuri sunt inacceptabile", a declarat aceasta, dar nu a oferit detalii cu privire la pagube sau la momentul în care ar fi avut loc presupusul atac. 

Centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul ruşilor din martie 2022.

UPDATE Moldova acuză Rusia că a tipărit ilegal buletinele de vot pentru prezidenţiale în Transnistria

Moscova a încălcat legea prin tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidenţiale ruseşti în regiunea separatistă Transnistria, potrivit oficialilor moldoveni citaţi de Sky News.

Transnistria este o regiune separatistă din estul Republicii Moldova, care este susţinută politic, economic şi militar de Moscova.

Nici Moldova şi nici comunitatea internaţională nu îi recunosc independenţa.

UPDATE Atac cu 36 de drone ruseşti în Ucraina. 22 au fost doborâte

Putin către ruşi: mergeţi şi votaţi Patria

Preşedintele rus Vladimir Puti le-a cerut cetăţenilor să dea dovadă de „patriotism” şi să meargă la vot. „Mergeţi la secţiile de votare pentru a vă exprima poziţia civică şi patriotică, pentru a vă vota candidatul, pentru viitorul de succes al Rusiei noastre pe care o iubim”, a spus el în ajunul alegerilor prezidenţiale, transmite Interfax. „Vă rămâne numai vouă, cetăţeni ai Rusiei, să determinaţi viitorul Patriei. Nu numai că va trebui să vă votaţi, ci să vă declaraţi ferm voinţa şi aspiraţiile, rolul personal în dezvoltarea ulterioară a Rusiei... Pentru că alegerile sunt un pas spre viitor”.

Atacul asupra asistentului lui Navalnîi în exil a fost bine planificat, spune Lituania

Atacul de marţi de la Vilnius împotriva lui Leonid Volkov, un consilier de top al regretatului Alexei Navalnîi, a fost profesionist şi bine planificat, a declarat joi şeful centrului guvernamental de gestionare a crizelor din Lituania, a informat presa locală. „Cu cât investigăm mai mult, cu atât devine mai clar că operaţiunea a fost profesională şi bine planificată”, a spus Vilmantas Vitkauskassa, potrivit agenţiei de ştiri BNS, care a citat un interviu de la postul public.

Kiev: Rusia a pierdut 427.840 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 427.840 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului la 24 februarie 2022, a informat Statul Major al Forţelor Armate ucrainene. Acest număr include 970 de victime ale forţelor ruse în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.757 de tancuri, 12.938 de vehicule blindate de luptă, 13.959 de vehicule şi tancuri cu combustibil, 10.565 de sisteme de artilerie, 1.017 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 717 de sisteme de apărare antiaeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 226 drone şi aeronave, 226 drone şi aeronave şi un submarin.

Moscova: 14 drone ucrainene distruse peste Belgorod şi Kursk

14 drone au fost interceptate şi distruse în aseară de forţele de apărare aeriană în regiunile ruseşti Belgorod şi Kursk, afirmă Ministerul Apărării din Moscova, citat de agenţia Tass.

Zelenski: ne apărăm pentru a evita alţi criminali precum Putin

„A câştiga în Ucraina, în această confruntare cu terorismul rusesc, este o chestiune de supravieţuire pentru sistemele democratice, dacă democraţiile valorează ceva”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe X. „Când ne apărăm, ne putem asigura că niciun alt criminal internaţional nu este tentat să lanseze o agresiune ca Putin. Putem şi trebuie să protejăm viaţa”, a completat şeful Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici