Războiul, la graniţele României. Atac la porturile de la Dunăre, Ismail şi Reni /Aeronave F-16 ridicate de la sol pentru misiuni de patrulare / Stare de pre-alertă aeriană în Tulcea şi în Galaţi / România şi-a informat partenerii NATO / Ciolacu, miercuri: nu vine niciun război

Atacurile Rusiei în Ucraina au ajuns, din nou, până la gurile Dunării, anunţă Armata română.

24043 afișări
Imaginea articolului Războiul, la graniţele României. Atac la porturile de la Dunăre, Ismail şi Reni /Aeronave F-16 ridicate de la sol pentru misiuni de patrulare / Stare de pre-alertă aeriană în Tulcea şi în Galaţi / România şi-a informat partenerii NATO / Ciolacu, miercuri: nu vine niciun război

Războiul, la graniţele României. Stare de pre-alertă aeriană pentru judeţul Galaţi a încetat la ora 06.20 / Ciolacu spunea zilele trecută că „nu vine niciun război”

Au fost atacuri în zonele Tulcea şi Galaţi, la porturile Ismail şi Reni, care au mai fost atinse de „ricoşeuri” ale dronelor şi în trecut.

Dorind să liniştească populaţia, premierul Marcel CIolacu spunea miercuri că „nu vine niciun război”, fiind contrazis de un coleg de partid.

Asta în timp ce Armata română ia în calcul serviciul militar voluntar, pentru a fi pregătită în eventualitatea extinderii războiului din Ucraina, iniţiativă care a luat forma unui proiect şi care a fost criticată, de asemenea, de prim-ministru pe motiv că „sperie populaţia”.

Comunicatul dat publicităţii astăzi de MApN:

„În cursul nopţii de 9/10 februarie, forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

Ministerul Apărării Naţionale a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii şi ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galaţi. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două judeţe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50.

Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional pe timpul acestei situaţii.

Ulterior, la ora 05.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o nouă notificare pentru judeţul Galaţi, fiind transmis un mesaj RO-Alert.

Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliţie aeriană, însă evoluţia situaţiei aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor.

Starea de pre-alertă aeriană pentru judeţul Galaţi a încetat la ora 06.20.

Deşi în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spaţiul aerian naţional şi nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere şi observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul naţional, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri”.

AICI, varianta de pe site-ul Ministerul Apărării 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
reni,
ismael,
port

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici