Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană continuă bombardamentele în Gaza / Atacuri la Rafah şi în Jenin: cel puţin 24 de morţi / Netanyahu şi Biden văd diferit sfârşitul conflictului / S-a pus preţ pe capul lui Yahya Sinwar, liderul teroriştilor: 25.000 de euro

  • Armata israeliană a continuat marţi să bombardeze Gaza, declarând că gruparea Hamas a ajuns "în pragul dizolvării".
  • Un grup mic de extrema dreaptă evreiască a anunţă că a oferit o recompensă pe capul lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza.
  • Adunarea Generală a ONU va vota asupra încetării focului în Fâşia Gaza.
31141 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană continuă bombardamentele în Gaza / Atacuri la Rafah şi în Jenin: cel puţin 24 de morţi / Netanyahu şi Biden văd diferit sfârşitul conflictului / S-a pus preţ pe capul lui Yahya Sinwar, liderul teroriştilor: 25.000 de euro

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Biden: Israelul îşi pierde sprijinul, Netanyahu trebuie să schimbe

În urma bombardamentelor puternice din Gaza, Israelul pierde sprijinul internaţional. Joe Biden a spus asta, vorbind la un eveniment electoral la Washington. Preşedintele SUA a adăugat că premierul israelian Benjamin Netanyahu trebuie să ia „decizii dure” şi trebuie să „întărească şi să schimbe” guvernul său de dreapta, pentru a găsi o soluţie pe termen lung la conflictul israelo-palestinian.

UPDATE Biden se va întâlni, mâine, cu familiile ostaticilor Hamas

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, se va întâlni mâine cu familiile ostaticilor americani răpiţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului. Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CNN. Întâlnirea va avea loc la Casa Albă. Mai multe familii de ostatici sunt la Washington săptămâna aceasta pentru a susţine personal ca administraţia Biden şi guvernul israelian să lucreze mai mult pentru a-i elibera cei dragi. Potrivit Casei Albe, şapte bărbaţi americani şi o femeie sunt daţi dispăruţi de la începutul războiului. Până acum, patru americani au fost eliberaţi, o fetiţă de 4 ani şi trei femei. Biden se întâlnise deja cu mai multe rude ale acestora pe Zoom.

UPDATE Hezbollah anunţă încă două atacuri asupra Israelului

Hezbollah a anunţat încă două atacuri împotriva Israelului. Grupul libanez - relatează al Jazeera - susţine că a vizat două poziţii militare israeliene din partea de est a graniţei, vizavi de oraşele libaneze Blida şi Meiss el-Jabal. Hezbollah a anunţat atacurile în două declaraţii, spunând că ambele au avut succes. Confruntările transfrontaliere dintre Hezbollah şi Israel s-au intensificat în ultimele săptămâni, stârnind temeri de un război regional mai larg. Gruparea susţinută de Iran spune că atacurile sale asupra Israelului sunt în sprijinul palestinienilor din Gaza. Israelul a bombardat, de asemenea, satele de graniţă şi poziţiile Hezbollah din Liban.

UPDATE Iran: Nici SUA, nici Israelul nu vor elimina Hamas

Nici Israelul, nici Statele Unite nu vor reuşi vreodată să elimine Hamas. Acest lucru a fost susţinut de ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, vorbind la o reuniune a Naţiunilor Unite la Geneva. Amirabdollahian a mai spus că este convins că Israelul va putea elibera ostaticii aflaţi în prezent în Fâşia Gaza doar printr-o soluţie politică a conflictului.

UPDATE Netanyahu, diferenţe faţă de Biden cu privire la perioada post-război în Gaza

Există diferenţe între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele american Joe Biden cu privire la modul de a gestiona perioada postbelică în Fâşia Gaza. Netanyahu însuşi a spus acest lucru, subliniind că Israelul are sprijinul Statelor Unite în ceea ce priveşte intenţia sa de a distruge Hamas şi de a elibera ostaticii ţinuţi în Fâşia Gaza. În acelaşi timp, însă, el a spus că cu Biden nu există o unitate de opinii asupra perioadei postbelice. Fâşia Gaza „nu va fi nici Hamas-stan, nici Fatah-stan”, a spus Netanyahu, reiterându-şi opoziţia faţă de asigurarea faptului că enclava palestiniană poate fi guvernată de Autoritatea Naţională Palestiniană (PNA) sub conducerea lui Mahmoud Abbas, după ce Hamas va fi învinsă.

UPDATE Gaza: 11 tone de mâncare braziliană au ajuns în Egipt cu contribuţia „Movimento Sem Terra”

Un avion al Forţelor Aeriene braziliene a sosit astăzi în Egipt cu 11 tone de alimente, din care o parte a fost donată de Mişcarea Muncitorilor Rurali Fără Pământ (MST) pentru populaţia din Fâşia Gaza. Avionul, un KC-390 Millennium, a aterizat la ora locală 10:45 în oraşul Al-Arish, în cadrul operaţiunii „Întoarcerea la pace”, organizată de preşedinţia braziliană. Ca parte a acestuia, 1.525 de persoane au fost deja repatriate din Israel şi Fâşia Gaza, de când actualul conflict din Orientul Mijlociu a început la 7 octombrie.

Trimiterea ajutorului umanitar a fost coordonată de Ministerul Afacerilor Externe şi de Agenţia de Cooperare braziliană, care au finalizat ieri repatrierea altor 48 de persoane care se aflau în Fâşia Gaza. Jane Cabral, membră a conducerii MST, a comentat operaţiunea susţinând că „facem a doua donaţie de alimente către poporul palestinian, care are nevoie de acţiunea de solidaritate a altor popoare ale lumii, după prima făcută în octombrie”.

UPDATE Armata Israelului: 1683 de soldaţi răniţi de la începutul războiului

Forţele armate israeliene au actualizat numărul soldaţilor răniţi în războiul cu Hamas şi în atacurile din 7 octombrie la 1.683. Cifra este prezentată de Haaretz. Dintre aceştia, 263 de militari sunt răniţi grav, 465 moderat şi 955 uşor.

UPDATE În Gaza, 11 din 36 de spitale rămân parţial operaţionale

În Gaza, din cele 36 spitale disponibile, doar 11 unităţi medicale funcţionează parţial. Acest lucru a fost anunţat de un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), după cum precizează site-ul Reuters. „În doar 66 de zile, sistemul de sănătate a trecut de la 36 de spitale funcţionale la 11 spitale funcţionale parţial – unul în nord şi 10 în sud”, a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru teritoriile palestiniene.

„Nu ne permitem să pierdem unităţi sanitare sau spitale”, a adăugat oficialul. Potrivit The Guardian, OMS a acuzat, de asemenea, Israelul că a întârziat o misiune medicală vitală şi că a forţat personalul medical palestinian să îngenuncheze sub ameninţarea armei, reţinându-i şi împiedicându-i să-şi desfăşoare activitatea.

Un membru al personalului organizaţiei umanitare Semiluna Roşie Palestiniană a raportat că a fost hărţuit, bătut, ameninţat, dezbrăcat şi legat la ochi de forţele israeliene, apoi a plecat spre sud cu mâinile legate la spate şi fără haine sau pantofi.

UPDATE Luptele "intense" din Khan Younis ar putea continua săptămâni întregi

Luptele dintre Israel şi Hamas în oraşul Khan Younis, din sudul Fâşiei Gaza, sunt "intense şi mulţi cred că vor rămâne intense timp de săptămâni", a declarat Jordanna Miller, corespondent ABC News.

Luptele urbane au crescut bilanţul deceselor de ambele părţi, în timp ce ministrul israelian al apărării spune că apelurile internaţionale pentru încetarea focului sunt incompatibile cu angajamentul de a distruge Hamas în Fâşia Gaza.

UPDATE Loviturile israeliene continuă în Rafah şi Khan Yunis

Loviturile israeliene au continuat în sudul Fâşiei Gaza în cursul nopţii şi marţi, iar oficialii din domeniul sănătăţii au raportat mai multe decese în oraşele Rafah şi Khan Yunis.

În Rafah, oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că 22 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise într-un atac aerian israelian asupra unor case în cursul nopţii.

Locuitorii au declarat că bombardamentele asupra oraşului Rafah au fost unele dintre cele mai puternice din ultimele zile. "Noaptea nu putem dormi din cauza bombardamentelor, iar dimineaţa facem turul străzilor în căutare de mâncare pentru copii, nu există mâncare", a declarat Abu Khalil, 40 de ani, tată a şase copii, într-un interviu pentru Reuters.

"Israelul ne ucide de două ori, o dată cu bombe şi o dată de foame", a spus el.

În Khan Younis, locuitorii au declarat că bombardamentele tancurilor s-au concentrat asupra centrului oraşului. Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că două persoane au fost ucise peste noapte în oraş.

UPDATE OMS cere ca spitalele din sudul Fâşiei Gaza să fie cruţate

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat marţi că doar 11 spitale din Gaza, mai puţin de o treime, au rămas parţial funcţionale şi a pledat pentru ca acestea să rămână intacte.

"În doar 66 de zile, sistemul de sănătate a trecut de la 36 de spitale funcţionale la 11 spitale parţial funcţionale - unul în nord şi 10 în sud", a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate, în cadrul unei conferinţe de presă a ONU prin legătură video din Gaza.

"Nu ne putem permite să pierdem nicio unitate sanitară sau spital", a spus el. "Sperăm, pledăm că acest lucru nu va se va întâmpla".

UPDATE Israelul anunţă că se va deschide un punct de control suplimentar la frontieră pentru a examina ajutoarele din Gaza

Israelul a declarat luni că mai mult ajutor umanitar va intra în Gaza, anunţând deschiderea unui punct de control suplimentar pentru examinarea ajutoarelor înainte de a le trimite în teritoriul palestinian prin punctul Rafah.

Israelul a subliniat luni că nu vor fi deschise noi puncte de trecere directe, dar punctul de trecere Kerem Shalom va fi folosit pentru a efectua verificări înainte de a trimite camioanele prin Rafah.

"Acest lucru se face pentru a îmbunătăţi volumul controalelor de securitate ale ajutorului care intră în Gaza prin punctul de trecere Rafah şi ne va permite să dublăm cantitatea de ajutor umanitar care intră în Gaza", a declarat armata israeliană.

Agenţia umanitară a ONU, OCHA, a declarat că aproximativ 100 de camioane pe zi aduc provizii umanitare din Egipt în Gaza de la încheierea armistiţiului.

UPDATE Israelul bombardează Gaza după ce a avertizat că Hamas se apropie de "dizolvare"

Israelul a continuat marţi să bombardeze Gaza, după ce a declarat că, în urma campaniei sale de distrugere a Hamas, gruparea militantă palestiniană a ajuns "în pragul dizolvării".

Liderii umanitari se tem că teritoriul asediat va fi în curând copleşit de boli şi foamete şi exercită presiuni diplomatice asupra Israelului pentru a intensifica eforturile de protejare a civililor.

Marţi au avut loc lupte violente, Hamas afirmând că au avut loc confruntări în centrul oraşului Gaza, iar martorii au raportat lovituri israeliene mortale în sudul teritoriului.

Luni, atacurile au vizat principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza, Khan Yunis, acum epicentrul luptelor, precum şi Rafah, un oraş la graniţa cu Egiptul, unde zeci de mii de oameni caută adăpost.

"Hamas este pe punctul de a se dizolva - forţele de apărare israeliene preiau ultimele sale bastioane", a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

UPDATE Adunarea Generală a ONU va vota asupra încetării focului în Gaza

Adunarea Generală a ONU urmează să voteze marţi o rezoluţie fără caracter obligatoriu prin care se cere "o încetare imediată a focului" în Gaza - un apel pe care Consiliul de Securitate, paralizat, nu a reuşit să îl facă până acum.

Vineri, Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, şi-au folosit dreptul de veto pentru a opri un proiect de text care cerea încetarea focului, acesta fiind cel mai recent semn de impas.

Consiliul a avut nevoie de mai mult de o lună de la începutul războiului dintre Israel şi militanţii Hamas pentru a vorbi cu o singură voce slabă, cerând la jumătatea lunii noiembrie, după ce patru texte au fost respinse, "pauze" umanitare în conflict.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat cu privire la iminenţa unei "prăbuşiri complete a ordinii publice" în Fâşia Gaza asediată.

Multe ţări şi organizaţii pentru drepturile omului au deplâns eşecul de vinerea trecută al Consiliului de Securitate, iar Guterres a descris duminică autoritatea şi credibilitatea Consiliului ca fiind "subminate".

Spielberg: Atacul din 7 octombrie este ca Shoah, trebuie spus

Atacul din 7 octombrie asupra Israelului „este ca Shoah şi din acest motiv trebuie spus”. La două luni de la masacrul civililor efectuat de miliţienii Hamas, regizorul Steven Spielberg vorbeşte despre incident în favoarea iniţiativei Fundaţiei Shoah, care a început să strângă mărturii video despre atrocităţile comise de terorişti, pentru a adăuga la colecţia de mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului.

„Nu mi-am imaginat niciodată că voi vedea o asemenea barbarie nespusă împotriva evreilor în timpul vieţii mele”, a spus Spielberg, potrivit fundaţiei, care deţine cea mai mare colecţie de videoclipuri din lume cu supravieţuitorii Holocaustului. Vorbind în calitate de invitat la Fox News, Spielberg a spus că a fost şocat de valul de antisemitism din întreaga lume din ultimele două luni.

Organizaţia, care are sediul în Statele Unite, lucrează cu echipe de producţie din Israel pentru a colecta mărturii despre masacrele din 7 octombrie. „Supravieţuitorii Holocaustului sunt cei mai curajoşi dintre noi, iar relatările lor sunt o dovadă durabilă a rezistenţei spiritului uman”, a spus Spielberg. „Ambele iniţiative – înregistrarea interviurilor cu supravieţuitorii atacurilor din 7 octombrie şi colecţia continuă de mărturii despre Holocaust – urmăresc să ne împlinească promisiunea faţă de supravieţuitori, anume că poveştile lor vor fi împărtăşite într-un efort de a păstra istoria şi de a lucra pentru o lume fără antisemitism sau ură de orice fel. Trebuie să rămânem uniţi şi hotărâţi în acest efort".

Borrell: acţionăm împotriva Hamas şi cu sancţiuni

„Am propus câteva elemente care pot ghida acţiunea noastră şi care cred că ar putea fi susţinute, sau au fost susţinute, de o puternică majoritate a ţărilor membre. Continuăm să acţionăm împotriva Hamas, inclusiv prin măsuri restrictive”. Acest lucru a fost declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate, Josep Borrell, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului Afaceri Externe al UE.

Extrema dreaptă evreiască oferă recompensă pentru prinderea liderului Hamas. Pliant în arabă distribuit în Gaza 

Un grup mic de extrema dreaptă evreiască a anunţat astăzi că a oferit o recompensă pe capul lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza. Pe web, grupul „Torat Lehimà” (în ebraică, „regulile luptei”) a prezentat un pliant în arabă, adresat locuitorilor din Gaza. „Am auzit că sunteţi în căutarea de muncă. Oferim 100.000 de şekeli (n.r. - echivalentul a 25.000 de euro) pentru capul lui Sinwar. Dă-l primului soldat pe care îl întâlneşti”, scrie pe pliant.

Se pare că unul dintre aceste fluturaşi a rămas agăţat pe o casă din Gaza. Un purtător de cuvânt militar a dat asigurări că armata nu are nicio legătură cu această iniţiativă şi a reiterat că soldaţilor angajaţi în Gaza le este absolut interzis să desfăşoare iniţiative politice de orice fel. Ieri, purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a criticat aspru şi unele episoade ale soldaţilor care, se pare, s-au comportat într-o manieră „ireconciliabilă disciplina militară”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici