Războiul Israel-Hamas. Biden presează Qatar pentru eliberarea ostaticilor / După Nord urmează Sudul? Armata israeliană spune că va avansa oriunde se va găsi Hamas

  • Armata israeliană îşi întăreşte controlul asupra nordului Gazei, în timp ce războiul împotriva grupării militante Hamas nu dă semne de încetare.
  • Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, a declarat că trupele israeliene vor avansa oriunde se va găsi Hamas, inclusiv în partea de sud a Fâşiei Gaza.
  • Războiul din Fâşia Gaza îi ţine în priză pe toţi actorii importanţi ai lumii.
2185 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Biden presează Qatar pentru eliberarea ostaticilor / După Nord urmează Sudul? Armata israeliană spune că va avansa oriunde se va găsi Hamas

Războiul Israel-Hamas. Gaza n-a primit combustibil.

Armata israeliană afirmă că se află în apropierea unuia dintre cele mai "importante" bastioane Hamas

Forţele de Apărare israeliene (IDF) au declarat că îşi "extind activităţile" în Fâşia Gaza, luptele având loc în oraşul Gaza.

Trupele au întâlnit unul dintre "principalele batalioane" ale Hamas în cartierul Zaytun, potrivit armatei israeliene.

De asemenea, soldaţii săi au acţionat la periferia oraşului Jabaliya, unde, potrivit Tzahal, se afla "unul dintre cele mai importante bastioane teroriste" - "centrul de comandă şi control al Brigăzii din nordul Gaza".

"Numeroşi" luptători Hamas au fost ucişi şi au fost lovite infrastructuri subterane, a precizat IDF.

Armata a precizat că infanteria şi blindatele israeliene au fost atacate cu rachete antitanc şi dispozitive explozive.

Scholz îi transmite lui Netanyahu că e "nevoie urgentă" de a atenua criza umanitară din Gaza

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-a spus sâmbătă premierului israelian Benjamin Netanyahu că există o "nevoie urgentă" de a atenua criza umanitară din Gaza, unde forţele israeliene au promis că vor distruge gruparea militantă Hamas.

Scholz "a subliniat necesitatea urgentă de a îmbunătăţi situaţia umanitară a locuitorilor din Fâşia Gaza", a precizat biroul său într-un comunicat după o convorbire telefonică între cei doi lideri. "Încetarea focului umanitar ar putea contribui la o îmbunătăţire semnificativă a îngrijirii populaţiei", a adăugat Scholz.

Turcia va încerca să reconstruiască Gaza dacă se va ajunge la încetarea focului, afirmă Erdogan

Turcia va depune eforturi pentru a reconstrui infrastructura, spitalele şi şcolile avariate din Gaza dacă se va ajunge la o încetare a focului în această zonă, a declarat sâmbătă preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit presei din Turcia.

„Dacă se va ajunge la o încetare a focului, vom face tot ce este necesar pentru a compensa distrugerile provocate de Israel”, a declarat Erdogan reporterilor în avionul său care se întorcea dintr-o călătorie la Berlin, unde a purtat discuţii cu liderii germani.

„Vom face eforturi pentru a reconstrui infrastructura avariată din Gaza şi pentru a reface şcolile, spitalele, instalaţiile de apă şi energie distruse”, a declarat el.

După Nord urmează Sudul? Armata israeliană spune că va avansa oriunde se va găsi Hamas

Armata israeliană îşi întăreşte controlul asupra nordului Gazei, în timp ce războiul împotriva grupării militante Hamas nu dă semne de încetare. 

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, a declarat că trupele israeliene vor avansa oriunde se va găsi Hamas, inclusiv în partea de sud a Fâşiei Gaza. În ultimele zile, există tot mai multe indicii că o ofensivă terestră în partea de sud a enclavei ar putea fi iminentă. Liderii israelieni au declarat că partea de nord a Fâşiei Gaza, inclusiv oraşul Gaza, se află acum sub controlul Israelului. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a oferit puţine informaţii despre planul său de operaţiuni post-militare pentru Gaza.

Între timp, părţile implicate în negocieri se străduiesc să încerce să ajungă la un acord pentru eliberarea ostaticilor din Gaza. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care cel puţin doi ostatici au fost găsiţi morţi în enclavă în ultimele două zile, a declarat armata israeliană.

Vineri a fost permisă intrarea mai mult combustibil în Gaza. Lipsa combustibilului a contribuit, de asemenea, la situaţia dezastruoasă din spitale, unde medicii au declarat că pacienţii de la terapie intensivă au murit, iar intervenţiile chirurgicale au fost oprite din cauza lipsei de electricitate.

Hamas cere, în cadrul negocierilor pentru ostatici, oprirea zborurilor cu drone peste Gaza. CNN susţine că Israelul ar fi împotrivă

Hamas a cerut Israelului să oprească zborurile cu drone de supraveghere peste Gaza. Solicitarea a fost făcută în cadrul negocierilor pentru eliberarea ostaticilor. CNN raportează acest lucru, citând unele surse, potrivit cărora Israelul ar fi împotriva cererii, deoarece suspendarea controalelor dronei ar însemna pierderea urmării oamenilor Hamas.

Netanyahu: trupele nu vor rămâne în Gaza după război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-un interviu acordat NPR că nu intenţionează să păstreze trupe în Gaza după război, chiar dacă Israelul va menţine controlul de securitate asupra Fâşiei în viitorul apropiat. „Nu sunt sigur că ţin trupele înăuntru”, a explicat el. În ceea ce priveşte viitorul Fâşiei, „responsabilitatea militară generală este israeliană, dar trebuie să existe un guvern civil”, atâta timp cât acesta se angajează să nu „finanţeze terorismul”.

Israelul îşi actualizează numărul morţilor după rave: 364

Poliţia israeliană a actualizat numărul morţilor la rave-ul Re'im atacat pe 7 octombrie de militanţii Hamas. Sunt 364, aproximativ o treime din totalul deceselor israeliene. Raportează Canalul 12. Numărările anterioare stabiliseră numărul deceselor la festivalul de muzică la 270. Aproximativ 40 de participanţi au fost luaţi ostatici.

Biden cere emirului Qatar: eliberarea urgentă a ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden l-a sunat din nou pe emirul Qatar Tamim bin Hamad Al-Thani şi a reiterat „necesitatea urgentă” ca cei aproximativ 240 de ostatici „să fie eliberaţi fără întârziere”, a spus Casa Albă, intensificându-şi retorica asupra imperativităţii problemei. În timpul şedinţei cabinetului de război de aseară, prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a sunat pe Biden şi l-a îndemnat să facă presiuni pe emirul Qatarului pentru a extinde numărul de ostatici care urmează să fie incluşi în acordul negociat la Doha între Israel şi Hamas, a informat în această seară Canalul 12, citat de Haaretz.

Israel: operaţiunea se va extinde la sudul Fâşiei

Operaţiunea condusă de Israel în Gaza, '„pe uscat, pe cer şi dinspre mare'”, va continua oriunde se află Hamas: '„Deoarece Hamas este situat şi în sudul Fâşiei, operaţiunea se va extinde acolo, de asemenea”, spune purtător de cuvânt militar Daniel Hagari. „Acest lucru se va întâmpla în timpul, locul şi condiţiile pe care le considerăm cele mai favorabile. Dar se va întâmpla'”.

UNRWA: Vineri nu a fost livrat combustibil în Gaza

Un purtător de cuvânt al UNWRA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a declarat pentru BBC că nici un combustibil nu a sosit vineri în Gaza, după ce Israelul a anunţat că va permite trecerea a două camioane diesel prin Fâşie în fiecare zi. Datele din Semiluna Roşie Egipteană şi UNRWA indică, adaugă BBC, că în ultimele trei zile niciun camion încărcat cu ajutor nu a intrat în Fâşia Gaza.

Preşedintele turc Erdogan: Israelul ucide 13.000 de oameni care încălcau Tora

Preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, într-o conferinţă de presă comună la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, a susţinut că Israelul din Gaza a ucis „13.000 de oameni” şi, de asemenea, „copii”, încălcând astfel preceptele evreieşti ale „Torei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici