LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 277. Armata respinge atacurile ruşilor în apropierea a cinci aşezări din estul ţării / Kievul rezistă şi datorită rachetelor de precizie Brimstone / Urmează o săptămână plină, cu reuniunea NATO de la Bucureşti şi vizita lui Macron în SUA

  • Duminică, 27 noiembrie, se intră în cea de-a 277-a zi de război în Ucraina.
  • Belgia a semnat o declaraţie comună cu Ucraina, susţinându-i cauza pentru intrarea în UE şi în NATO.
  • Cancelarul german reclamă metodele lui Putin care distrug populaţia civilă nevinovată.
  • Ministrul bielorus de Externe a murit, se pare otrăvit, cu câteva ore înainte de întâlnirea cu omologul rus Lavrov.
13974 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 277. Armata respinge atacurile ruşilor în apropierea a cinci aşezări din estul ţării / Kievul rezistă şi datorită rachetelor de precizie Brimstone / Urmează o săptămână plină, cu reuniunea NATO de la Bucureşti şi vizita lui Macron în SUA

FOTO Zelenski/ Facebook

UPDATE 23:00 Belarus, de partea Rusiei pe mai departe

UPDATE 22:00 Lituania rupe toate legăturile cu Belarus

UPDATE 21:00 Kiev: doi morţi în urma atacurilor ruseşti în regiunea Doneţk

Trupele ruse au atacat oraşul Kurakhove din regiunea Doneţk, ucigând doi civili şi rănind altul, anunţă Ukrinform. „Ruşii au lovit Kurakhove cu artileria. Două persoane au fost ucise, alta a fost rănită, patru case au fost avariate în urma atacului”, a scris Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, pe Telegram.

UPDATE 20:30 Realitatea în Rusia, suferită de cum o prezintă propaganda: petiţie pentru oprirea războiului

UPDATE 20:00 Kiev: Moscova va transfera trupe din Belarus

Ruşii se pregătesc să transfere unităţi separate ale trupelor lor din Belarus în teritoriile ocupate ale Ucrainei, informează Statul Major al forţelor armate ucrainene, conform Ukrainska Pravda. 

UPDATE 19:00 Cum i-au păcălit medicii ucraineni pe ruşi, la Herson

UPDATE 18:20 Orban, de partea Ucrainei

UPDATE 17:30 Rachete marca Brimstone la Kiev

Marea Britanie confirmă că, în cadrul ajutorului acordat Ucrainei, Kievului i-au fost furnizate şi rachete de precizie Brimstone. „Acest ajutor a jucat un rol crucial în oprirea avansului forţelor ruse”, a comentat Ministerul Apărării de la Londra.

UPDATE 16:20 Pro-rus: Atacuri ucrainene au deteriorat azilul din Doneţk. Cinci rachete de la Kiev astăzi în centrul oraşului"

O grădiniţă a fost avariată în Doneţk în urma bombardamentelor de către trupele ucrainene. Acest lucru a fost susţinut de misiunea autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DPR) la Centrul rus de control şi coordonare pentru problemele crimelor de război din Ucraina, potrivit TASS. „Grădiniţa numărul 187 din oraşul Doneţk a fost avariată”, a scris misiunea pe canalul său Telegram, împreună cu patru blocuri, o cafenea şi o stradă. Trupele ucrainene au tras astăzi cinci rachete în centrul Doneţkului, potrivit rapoartelor misiunii DPR.

UPDATE 16:00 Kremlinul respinge semnele de destrămare a CSTO

Kremlinul respinge semnele unei rupturi cu CSTO (Tratatul de Organizare a Securităţii Colective), după ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a refuzat să semneze comunicatul final al recentului summit şi, de asemenea, să fie fotografiat alături de Vladimir Putin, în „fotografie de familie” de la sfârşitul şedinţei. „Întotdeauna au existat încercări de dezintegrare a organizaţiei. Dar acum vedem că, în ciuda contradicţiilor chiar şi între ţările membre, această structură rămâne la mare căutare şi rezolvarea crizei din Kazahstan (la începutul anului, n.red.) demonstrează relevanţa şi eficacitatea sa”, a spus Dmitri Peskov. Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan fac, de asemenea, parte din CSTO, în care Rusia este cea mai influentă ţară.

UPDATE 15:30 Săptămână cu reuniune NATO şi cu vizita lui Macron în SUA

O săptămână intensă se va deschide mâine cu întâlnirea miniştrilor de externe NATO din România, marţi şi miercuri, şi va continua cu vâltoarea acordurilor bilaterale pe care le va avea cancelarul german Olaf Scholz, inclusiv cu secretarul general al Alianţei Atlantice Jens Stoltenberg. În încheiere va avea loc vizita de stat a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care va zbura la Washington pentru a se întâlni cu şeful Casei Albe, Joe Biden.

UPDATE 14:52 Sursă britanică: ruşii nu pot face o breşă în Doneţk 

Ministerul Apărării din Marea Britanie susţine că ruşii au suferit pierderi grele în Marina Militară ceea ce face improbabilă o contraofensivă a armatei ruse în regiunea Doneţk.
 

UPDATE 14:20 Ritmul operaţiunilor militare din Ucraina se va accelera în următoarele săptămâni 

 
Rapoartele din zone importante din prima linie din estul şi sudul Ucrainei, inclusiv Svatovo, Bakhmut şi Ugledar, indică faptul că operaţiunile de pe ambele părţi sunt în prezent îngreunate de ploile abundente şi, ca urmare, de noroi abundent.
 
Cu toate acestea, analiştii prevăd că în următoarele săptămâni ritmul lor va creşte, deoarece temperatura în toată Ucraina va scădea, ceea ce va duce la îngheţarea solului şi la accelerarea ritmului ostilităţilor, deoarece ambele părţi vor creşte mobilitatea. 

UPDATE 13:30 Miniştrii Justiţiei G7 vor organiza o întâlnire pentru a discuta despre investigarea crimelor de război comise în Ucraina

 
Acest lucru a fost raportat de ministrul Justiţiei al Germaniei, Marko Buschman.
 
Potrivit acestuia, crimele de război din Ucraina vor fi subiectul principal al întâlnirii. Miniştrii se vor întâlni pentru prima dată de la crearea Grupului celor Şapte.

UPDATE 12:30 Producătorii de energie electrică acoperă aproape 80% din nevoile consumatorilor, deficitul este de 20%, anunţă Ukrenergo

 
Compania a adăugat că infrastructura critică consumă doar 10% din acest volum, iar restul energiei electrice este trimisă consumatorilor. În astfel de condiţii, oblenergo poate distribui uniform restricţiile de energie electrică, al căror deficit este de 20%.
 
Ukrenergo a subliniat că ucrainenii, ale căror case au fost restaurate cu lumină, pot ajuta la returnarea acestuia mai rapid printr-un alt mod de utilizare economică a energiei electrice. 
 

UPDATE 11:30 Ocupanţii au bombardat teritoriul regiunii Herson de 54 de ori în ultima zi. Un copil a fost rănit

 
Potrivit lui Yaroslav Ianuşevici, şeful OVA din Herson, cel puţin 15 aşezări din districtele Herson şi Beryslav au fost atacate. Acolo au fost avariate blocuri, un garaj şi o instituţie de învăţământ.
 
În urma bombardamentelor, o persoană a murit şi două au fost rănite. Una dintre victime este un copil. 
 

UPDATE 10:45 Rusia este capabilă să distrugă Ucraina într-o singură zi chiar şi fără a folosi arme nucleare, declară fostul angajat al Casei Albe Paul Craig Roberts

 

UPDATE 10:00 Noi cifre despre atrocităţile comise de către invadatori vin de la Procuratura Generală din Ucraina. 

Biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat sâmbătă, 26 noiembrie că, de la începutul invaziei (24 februarie), soldaţii ruşi au comis 49.471 de crime de agresiune şi crime de război în Ucraina. 
 
De asemenea, agenţiile ucrainene de aplicare a legii au înregistrat 19.139 de infracţiuni împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.
 
 

UPDATE 9:30 Locuitorii din Kiev, perioadă grea: va ninge abundent în următoarele zile. Alimentarea cu energie electrică este în continuare deficitară 

 
Ninsori abundente sunt aşteptate la Kiev începând de duminică, iar temperaturile vor scădea sub zero grade chiar şi ziua, anunţă meteorologii citaţi de Reuters. Episodul de vreme rea se va întinde cel puţin până la mijlocul săptămânii
 
Ninsoarea apare în timp ce milioane de locuitori din capitala ucraineană şi din jurul acesteia au mari probleme cu alimentarea locuinţelor cu electricitate, căldură şi apă.
 
Operatorul Ukrenergo a anunţat sâmbătă că producătorii de electricitate au reuşit să acopere doar trei sferturi din necesarul de consum, ceea ce a provocat restricţii şi pene de curent în întreaga ţară.
 
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că există restricţii de utilizare a energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei şi la Kiev, pentru „peste 100.000" de clienţi din fiecare regiune. 
 
 

UPDATE 8:25 Ucrainenii rezistă: armata respinge atacurile ruşilor în apropierea a cinci aşezări din estul ţării - Statul Major General

 
Sâmbătă, forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti în apropiere de Stelmakhivka, în regiunea Luhansk, şi de Bilohorivka, Marinka, Verkhnokamianske şi Spirne, în regiunea Doneţk, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
 
Armata ucraineană a lovit două centre de comandă, 11 concentrări ruseşti de echipamente şi personal militar şi „un alt loc strategic” al armatei ruse în aceeaşi perioadă, a precizat Statul Major General. 
 
 

UPDATE 7:10 Ruşii continuă bombardamentele 

 

UPDATE Războiul Rusia-Ucraina: generatoare din toată Europa pentru Kiev, propun italienii

UPDATE Kremlinul prezice 100.000 de soldaţi ruşi ucişi până în primăvară

Kremlinul plănuieşte să stabilizeze frontul din Ucraina în timpul iernii şi apoi să reia ofensiva în primăvară, ştiind că acest lucru va implica pierderi mari în rândul soldaţilor ruşi, care ar putea ajunge la 100.000 de morţi. Aşa scrie site-ul independent iStories, citând o sursă din serviciile ruseşti FSB şi alta din statul major de la Moscova, într-o ştire relansată de site-ul independent Meduza.

UPDATE Ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a murit subit, la vârsta de 65 de ani.

Makei avea programată o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov în câteva ore, luni 28. Makei era considerat un posibil succesor al lui Lukaşenko. „A fost unul dintre puţinii care nu se aflau sub influenţa rusă. Zvonurile spun că acesta ar putea fi un avertisment pentru Lukaşenko”, a scris Anton Geraşcenko, consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, pe Twitter.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici