Războiul din Ucraina, ziua 683. Danemarca va amâna livrarea de avioane F-16 către Ucraina / SUA se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina

  • Fostul preşedinte german cere ca Germania să livreze rachete Taurus Ucrainei.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 364.730 de soldaţi în Ucraina.
  • Informaţii militare: Imaginile din satelit confirmă atacul asupra depozitelor de muniţii din Crimeea.
  • Atacul cu rachete ruseşti asupra regiunii Doneţk a ucis 11 persoane, inclusiv 5 copii.
  • NYT: SUA se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina.
  • Danemarca va amâna livrarea de avioane F-16 către Ucraina.
  • Un oficial american avertizează asupra unei situaţii "dezastruoase" în cazul ajutorului acordat Ucrainei.
12705 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 683. Danemarca va amâna livrarea de avioane F-16 către Ucraina / SUA se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 683. Danemarca va amâna livrarea de avioane F-16 către Ucraina. SUA se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina

UPDATE Drone neidentificate, reperate în mod repetat deasupra bazelor militare germane unde se antrenează ucrainenii

Drone neidentificate au fost observate în repetate rânduri deasupra bazelor militare germane unde se antrenează soldaţii ucraineni, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la un potenţial spionaj, a declarat tabloidul german Bild, citând surse din guvern.

Cel puţin 6.000 de soldaţi ucraineni au fost antrenaţi în Germania până în august 2023, cu obiectivul de a ajunge la 10.000 până la sfârşitul anului.

Programele au implicat antrenamente generale de luptă, precum şi instruire pe echipamente avansate, cum ar fi sistemele de apărare aeriană Patriot şi tancurile Abrams furnizate de SUA.

Marcus Faber, un membru al parlamentului german, a declarat pentru Bild că "dronele sunt reperate în mod regulat deasupra zonei de antrenament militar Klietz, unde Bundeswehr (armata germană) îi antrenează pe ucraineni (pe tancurile Leopard 1)".

UPDATE Fostul preşedinte german cere ca Germania să livreze rachete Taurus Ucrainei

Gauck, care a fost preşedinte al Germaniei între 2012 şi 2017, a declarat pentru Bild că "având în vedere războiul istovitor din tranşee şi atacurile aeriene atroce asupra populaţiei civile ucrainene", Berlinul ar trebui să furnizeze rachete Taurus Ucrainei.

UPDATE Ministrul japonez de externe soseşte la Kiev

Ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa a sosit la Kiev în cadrul unei vizite în Europa, a anunţat Ministerul japonez de Externe la 7 ianuarie.

UPDATE Atacurile ruseşti au ucis un om şi au rănit 7 persoane în regiunea Kherson în ultima zi

Atacurile ruseşti au ucis un om şi au rănit şapte persoane, inclusiv doi copii, în ultima zi în regiunea Kherson, au anunţat autorităţile locale la 7 ianuarie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 364.730 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 860 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

UPDATE Forţele aeriene doboară 21 din cele 28 de drone de atac lansate de Rusia în cursul nopţii

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 21 din cele 28 de drone "kamikaze" Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat Forţele Aeriene la 7 ianuarie.

UPDATE Rusia bombardează 5 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au bombardat cinci comunităţi din regiunea Sumy pe 6 ianuarie, a anunţat administraţia militară regională.

Un total de 138 de explozii au fost înregistrate pe parcursul zilei. Trupele ruseşti au tras de 31 de ori la graniţă, vizând comunităţile Bilopillia, Svesa, Velyka Pysarivka, Seredyna-Buda şi Krasnopillia.

Armata rusă a vizat diferite comunităţi cu atacuri cu mortiere, artilerie şi lansatoare de grenade, aruncând, de asemenea, o mină asupra aşezării Svesa şi a împrejurimilor acesteia.

Nu au fost raportate victime.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară 7 drone deasupra Dnipro

Forţele aeriene ucrainene au doborât şapte drone în timpul unui atac rusesc asupra oraşului Dnipro în cursul serii de 6 ianuarie, a anunţat guvernatorul Serhii Lysak pe Telegram.

UPDATE Informaţii militare: Imaginile din satelit confirmă atacul asupra depozitelor de muniţii din Crimeea

Imaginile din satelit au confirmat că o lovitură ucraineană a avariat depozite de muniţii în Crimeea ocupată la 4 ianuarie, a anunţat serviciul de informaţii militare ucrainean (HUR) la 6 ianuarie.

UPDATE Un atac rusesc a rănit 4 persoane, inclusiv doi băieţi gemeni, în regiunea Kherson

Doi copii au fost spitalizaţi cu răni provocate de schije după ce forţele ruse au lovit comunitatea Darivka, la est de Kherson, a anunţat biroul procurorului regional.

UPDATE Guvernator: Atacul cu rachete ruseşti asupra regiunii Doneţk a ucis 11 persoane, inclusiv 5 copii

Forţele ruse au atacat regiunea Doneţk pe 6 ianuarie, omorând 11 persoane, inclusiv cinci copii, şi rănind opt civili, a anunţat guvernatorul regiunii Doneţk, Vadym Filashkin.

Barajul de rachete S-300 a lovit oraşul Pokrovsk şi comunitatea Myrnohrad, distrugând cel puţin şase case. Guvernatorul nu a precizat numărul de rachete folosite de Rusia pentru a ţinti zona.

S-300 sunt sisteme de rachete sovietice concepute pentru apărarea aeriană. Cu toate acestea, Rusia a folosit S-300 recondiţionate pentru a ataca ţinte din Ucraina. Principala lor diferenţă faţă de alte rachete este precizia slabă.

Pokrovsk se află la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului de est, aproape de graniţa administrativă cu Dnipropetrovsk Oblast.

Serviciile de urgenţă se află la faţa locului, a declarat guvernatorul.

În urma atacului, Filashkin a declarat că o persoană a fost salvată din dărâmături.

UPDATE NYT: SUA se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina

Sistemele Patriot au fost cruciale pentru apărarea aeriană a Ucrainei în respingerea atacurilor aeriene ruseşti în întreaga ţară. O rachetă interceptoare Patriot poate costa între 2 şi 4 milioane de dolari, potrivit New York Times.

Ucraina a doborât un număr record de rachete balistice lansate din aer Kh-47M2 Kinzhal pe care Rusia le-a lansat împotriva ţării pe 2 ianuarie, a declarat comandantul suprem al Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi. Forţele aeriene au declarat că au interceptat toate cele 10 Kinzhal lansate de Rusia pe 2 ianuarie, folosind sistemele de apărare aeriană Patriot.

Dacă rachetele şi-ar fi atins ţintele, consecinţele ar fi fost catastrofale, a scris Zaluzhnyi pe X.

Forţele aeriene ucrainene au raportat la 31 decembrie că au doborât 15 rachete Kinzhal din 4 mai până la sfârşitul anului 2023.

UPDATE Danemarca va amâna livrarea de avioane F-16 către Ucraina

La jumătatea lunii august, Danemarca s-a angajat să furnizeze Ucrainei 19 avioane F-16, primul lot de şase aparate urmând să fie livrat până la sfârşitul anului 2023, iar restul până în 2025, ca parte a efortului aliaţilor de a înarma Ucraina pentru a respinge superioritatea aeriană a Rusiei.

Danemarca este, de asemenea, una dintre ţările, alături de România, Franţa, Marea Britanie şi SUA, care asigură pregătirea piloţilor ucraineni. În prezent, şase piloţi ucraineni se antrenează pe avioane de luptă F-16 în Danemarca.

Ministerul danez al Apărării a declarat că programul de livrare depinde de îndeplinirea mai multor condiţii, inclusiv de succesul antrenamentului piloţilor ucraineni, precum şi de disponibilitatea logisticii şi a infrastructurii pentru a asigura service-ul aeronavelor în Ucraina, potrivit Berlingske.

Între timp, piloţii ucraineni care urmează în prezent cursuri de pregătire pentru avioane de luptă F-16 în Statele Unite ar trebui să îşi încheie pregătirea mai târziu în 2024, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării la 4 ianuarie.

Danemarca îşi înlocuieşte flota de avioane F-16 cu noile avioane de luptă F-35 Joint Striker Fighters, dar se confruntă, de asemenea, cu întârzieri în primirea acestora la timp de la producătorul Lockheed Martin Corp.

Un oficial american avertizează asupra unei situaţii "dezastruoase" în cazul ajutorului acordat Ucrainei

Îngrijorările legate de continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina au crescut pe fondul luptelor interne din Congres de luni de zile privind cheltuielile guvernamentale, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina.

Statele Unite au trimis un pachet de armament de 250 de milioane de dolari Ucrainei în decembrie, despre care oficialii au spus că a fost probabil ultimul pachet din cauza lipsei de finanţare.

Solicitarea Casei Albe pentru un sprijin bugetar suplimentar de 61 de miliarde de dolari nu a reuşit să obţină suficient sprijin în Congres. Republicanii au blocat pe 6 decembrie un proiect de lege important privind ajutorul şi cer ca sprijinul suplimentar pentru Ucraina să fie legat de reforme profunde ale politicii americane privind imigraţia, lucru despre care democraţii spun că nu este negociabil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici