Razie în Portul Constanţa. Verificări la documentele vamale şi la sistemele de depozitare

Portul Constanţa este verificat, joi, de poliţişti şi jandarmi, împreună cu inspectori de la Garda Financiară şi vameşi, fiind controlate documentele vamale, sistemele de depozitare, transfer şi măsurare, pentru depistarea celor care introduc şi distribuie ilegal mărfuri în zona portuară.

70 afișări
Imaginea articolului Razie în Portul Constanţa. Verificări la documentele vamale şi la sistemele de depozitare

Razie în Portul Constanţa. Verificări la documentele vamale şi la sistemele de depozitare (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

"Scopul acţiunii comune constă în verificarea documentelor privind autorizarea şi funcţionarea antrepozitelor vamale, legalitatea utilizării sistemelor de depozitare, transfer şi măsurare. Totodată, va fi verificată legalitatea privind provenienţa produselor energetice deţinute şi eliberarea acestora din antrepozite", se arată într-un comunicat de presă de joi al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Controalele vizează infracţiuni ce prejudiciază bugetul de stat şi subminează economia naţională prin introducerea şi distribuirea ilegală de mărfuri în zona porturilor de la Marea Neagră.

Totodată, autorităţile urmăresc prevenirea şi combaterea neachitării taxelor şi impozitelor aferente operaţiunilor comerciale şi destructurarea grupurilor infracţionale specializate în infracţiuni de crimă organizată.

Acţiunea din Portul Constanţa este sprijinită şi de Biroul Român de Metrologie Legală, precizează MAI.

Societatea Oil Terminal, vizată de controlul din Portul Constanţa

Controlul din Portul Constanţa vizează şi Societatea Oil Terminal, astfel că zeci de inspectori ai Gărzii Financiare, poliţişti şi jandarmi au descins la depozitele din port aparţinând companiei, fiind verificate documentele contabile, dar şi stocurile.

Controlul, care a început la ora 10.00, are loc la scurt timp de la reţinerea, pentru fapte de corupţie, a fostului director al SC Oil Terminal Constanţa Ştefan Ene.

Directorul Oil Terminal, Liviu Wagner, a declarat că se bucură că are loc acest control pentru că astfel societatea va scăpa de acuzaţiile de corupţie.

"În sfârşit a venit şi la noi controlul, ca să putem scăpa de acuzaţiile de aşa-zisă fraudă fiscală. Ne bucură că avem ocazia să demonstrăm că nu suntem implicaţi în evaziune fiscală cu produse petroliere, aşa cum s-a vehiculat în ultima perioadă în mass-media, iar acest lucru se va dovedi în urma unui control făcut de organele statului. Sunt convins că acestea s-au autosesizat în urma acestor bârfe din presă şi bine au făcut, pentru că acum ne vom putea demonstra nevinovăţia", a precizat Liviu Wagner.

El a precizat că verificările au început la ora 10.00, la cele două depozite ale societăţii şi la sediul central, şi vizează atât produsele finite şi brute existente în depozite, cât şi toate documentele contabile.

"Sper ca verificările să nu depăşească 72 de ore pentru că apoi ar putea apărea probleme în ceea ce priveşte continuitatea activităţii nostre. De aceea le-am cerut tuturor angajaţilor să fie extrem de cooperanţi cu organele de control şi să le dea tot ajutorul logistic astfel încât controlul să fie cât mai rapid şi cât mai exact", a mai declarat Silviu Wagner.

Oil Terminal are activităţi de import export cu produse petroliere, brute sau finite, şi produse petrochimice, acţionarul majoritar al firmei fiind statul român, cu peste 59 la sută din acţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată, văzând ce s-a întâmplat până acum, şeful statului menţionând că Portul Constanţa trebuie să fie, şi este, o prioritate.

Tot atunci, şeful DNA, Daniel Morar, afirma că i se pare nefiresc sau nejustificat statistic faptul că într-o zonă în care este port nu există dosare penale, Portul Constanţa fiind o zonă cu potenţial criminologic, procurorul răspunzând unei întrebări privind o anchetă în acest loc.

Daniel Morar a susţinut că poate fi vorba de o pasivitate a procurorilor constănţeni, care ar trebui să aibă o activitate proactivă.

"Mie mi se pare oarecum nefiresc sau nejustificat statistic ca într-o zonă care cuprinde principalul port al ţării ş.a.m.d. ... unde avem Dunăre, să nu avem dosare, pentru că nu cred ca asta înseamnă că nu avem activitate infracţională", afirma Daniel Morar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici