Reacţia Arhiepiscopiei Tomisului după scandalul copiilor împărtăşiţi de IPS Teodosie cu o singură linguriţă „Nu este mâncare şi băutură firească”

  • IPS Teodosie a împărtăşit mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă.
  • Arhiepiscopul Tomisului nu a respectat nici regulile privind purtarea măştii şi distanţarea socială.
  • Regulile au fost stabilite de Guvern şi au fost însuşite de conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
17641 afișări
Imaginea articolului Reacţia Arhiepiscopiei Tomisului după scandalul copiilor împărtăşiţi de IPS Teodosie cu o singură linguriţă „Nu este mâncare şi băutură firească”

Măsuri de protecţie date uitării: IPS Teodosie a împărtăşit mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă / Participanţii la slujbă nu purtau măşti

Imaginile au fost surprinse sâmbătă, în timpul slujbei de împărtăşire care a avut loc în faţa catedralei arhiepiscopale din Constanţa. Mai multe femei şi copii aşteaptă să primească sfânta împărtăşanie de la IPS Teodosie. Acesta foloseşte o singură linguriţă, nerespectând recomandarea conducerii BOR privind amânarea acestei rânduieli bisericeşti. De asemenea, participanţii, preoţi şi credincioşi, nu respectă regulile impuse de Guvern în timpul stării de alertă privind purtarea măştii de protecţie şi distanţare socială. Mai mult chiar, după ce primesc împărtăşania, credincioşii sunt invitaţi să bucăţi de pască din acelaşi bol

Reprezentanţii Arhipeiscopiei Tomisului au refuzat să comenteze incidentul. Totuşi, pe site-ul Arhiepiscopiei există o explicaţie a gestului de sâmbătă al înaltului prelat.

„Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriţei comune, la împărtăşirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”, scrie pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului nu este la primul incident de acest tip. În luna martie, el a împărtăşit zeci de persoane pe scările bisericii, utilizân o singură linguriţă.

UPDATE Reacţia Arhiepiscopiei Tomisului

Reacţia reprezentanţilor bisericii a apărut sub forma unui comunicat de presă. Asta după apariţia în spaţiul public a unei filmări în care IPS Teodosie acordă sfânta împărtăşanie unor copii folosind o singură linguriţă şi nerespectând recomandarea conducerii BOR privind amânarea acestei rânduieli bisericeşti. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului susţin că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc deoarece împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii, aceasta nefiind o unitate de alimentaţie publică.

„Actul de împărtăşire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtăşania.

IPS Teodosie, ca ierarh, a ţinut o legătură intensă cu clerul şi credincioşii în toată perioada de restricţie şi a făgăduit expres păstoriţilor săi că-i va aştepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtăşanie, când se va relua accesul credincioşilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului şi credincioşilor, prin urmare, având făgăduinţa dată deja credincioşilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufleteşte, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioşilor, prin arhiereul care îşi exercită misiunea încredinţată de Biserica lui Hristos.

Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici